Cum sa iti amenajezi baia in stil scandinav?

in Decoratiuni

Stilul nordic este inspirat din modul de viata si cultura oamenilor ce traiesc in Scandinavia si a trecut aceste granite prima oara in Statele Unite in anii '50. Din cauza iernilor lungi si a noptilor friguroase, locuitorii acestor zone si-au dorit case luminoase si primitoare in care sa isi petreaca timpul si sa le ofere tot confortul de care au nevoie.

Baie stil scandinav

Amenajarea interioara si designul scandinav

Aceasta tematica este atat de populara deoarece aduce locuintei un aer relaxat, confortabil si curat. Utilizarea unui stil minimalist, cu putine obiecte de mobilier si integrarea obiectelor naturale creeaza o atmosfera cozy si un spatiu aerisit, dar in acelasi timp si functional. De multe ori, este tot ce ai nevoie atunci cand ajungi acasa dupa o zi lunga si obositoare la serviciu.

Conceptul scandinav hygge insumeaza toate aceste lucruri si chiar mai mult, impletind caracterul estetic cu cel practic al designului interior nordic si nu in ultimul rand, energia pozitiva ce o transmite acest loc prin modul de amenajare specific.

Printre principalele idei ce caracterizeaza acest minunat stil putem aminti:

- Luminozitatea este un concept cheie folosit in acest tip de design, iar ferestrele mari si fructificarea oricarei surse de lumina naturala sunt principii nelipsite in amenajarea unei locuinte de inspiratie scandinava. Folosirea unor corpuri de iluminat ca veiozele sau lampadarele in culori calde este o practica des intalnita pentru o incapere intunecoasa si crearea unei atmosfere primitoare.

- Utilizarea culorilor neutre care maresc vizual camera si dau senzatia de curatenie. Accesorizarea poate fi inspirata din natura si de culori vibrante ce contrasteaza spectaculos cu luminozitatea locului.

- Materialele naturale ca lemnul, lana, bumbacul sau inul sunt des folosite in realizarea mobilierului taiat in diverse forme geometrice, iar plantele dispuse in toate spatiile aduc cu siguranta natura mai aproape in orice camin.

Ce elemente de inspiratie nordica vom folosi pentru baie?

Baie stil scandinav

Baia va fi si ea amenajata respectand principiile acestui design. Caracterul minimalist, cu elemente simple din lemn, texturi calde si nuante neutre - toate vor forma un spatiu functional, confortabil, luminos si placut. Ideea este sa nu folosesti multe piese de mobilier sau decorative, tesaturi sintetice ori culori prea diferite, ci sa creezi un loc aerisit, care sa te apropie mai mult de natura.

Cada si semnificatia acesteia in cultura scandinava

Tarile nordice sunt recunoscute pentru clima rece si iernile geroase, iar locuitorii ei trebuie sa aiba o stare psihica buna si sa reziste temperaturilor foarte scazute.

Sauna, recunoscuta de mii de ani ca parte din ritualul de ingrijire al scandinavilor, este una din modalitatile cele mai eficiente prin care acestia isi mentin sanatatea si tonusul la cote maxime. Astfel, este firesc ca baia, camera unde ai grija de tine si te simti relaxat, sa fie un loc important in aceasta cultura. Factorul esential in designul ei este stabilirea unui element central pe care sa se focuseze intreaga incapere.

Cand dispui de suficient spatiu, cea mai buna idee este alegerea unei cazi freestanding. Opteaza pentru o forma naturala, ovala, in culori ce contrasteaza cu restul obiectelor pentru a construi un tablou interesant. Daca doresti sa o alegi alba, poti crea o imagine contrastanta si printr-un perete de lemn in nuante naturale ori o pardoseala intunecata ce va oferi un efect uimitor.

Chiuveta – un obiect important in baie

Un alt element esential in baia inspirata de modelul nordic este lavoarul realizat din materiale ca piatra sau ceramica in culori deschise. Este bine ca acesta sa fie suspendat sau asezat pe un suport care sa se potriveasca si sa se integreze armonios cu restul obiectelor.

Chiuveta pe mobilier sau integrata in blat va mari vizual baia si o va face mai usor de curatat. Forma acesteia poate varia in functie de lemnul pe care este asezata, de celelalte piese montate sau de marimea incaperii.

Designul cu influente scandinave este intotdeauna o alegere perfecta pe care nu o vei regreta si poate fi adaptat in orice tip de locuinta si oricarui buget!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!