Amenajarea camerei copilului - Ce culori sa folosesti?

de Emilian Stoenica in Decoratiuni

Odata cu apropierea marelui eveniment constituit de nasterea unui copil sau odata cu cresterea copilului spre varsta adolescentei, parintii simt nevoia sa amenajeze camera acestuia intr-un mod care sa-l reprezinte pe copil si sa-i creeze o ambianta placuta pentru joaca, invatat, odihna si relaxare.

Printre lucrurile importante in amenajarea camerei unui copil se numara si culorile. Cand vorbim de culoare in amenajarile interioare nu trebuie sa ne rezumam, cum sunt multi tentati sa o faca, doar la culorile folosite pentru pereti si tavan, ci si la modul in care aceste culori dominante se asorteaza cu restul elementelor din camera copilului - mobilier, covor, perdele, lenjerie de pat sau decoratiunile menite a face camera mai primitoare si interesanta.

Culorile si efectele lor

Studiul efectelor culorilor asupra psihicului uman presupune o munca complexa careia ii este acordata tot mai multa importanta. Chiar daca subiectul este inca deschis s-au conturat totusi cateva concepte despre fiecare culoare si influenta sa asupra temperamentului sau starii psihologice a copiilor.

Astfel, daca vreti sa zugraviti camera pentru copilul care urmeaza sa se nasca si nu stiti daca va fi baietel sau fetita, optati pentru culori potrivite ambelor sexe: verde pastel, albastru deschis, alb. Daca stiti sexul copilului puteti opta pentru traditionalul roz pentru fetite si albastru pentru baieti, desi puteti alege si alte culori atata timp cat camera are o atmosfera vesela, primitoare.

Pereti pictati in camera copiilor

Foto: Visbeen Architects

Ca parinti trebuie sa va ganditi de la inceput daca doriti sa decorati camera pe termen lung, pentru toata copilaria si adolescenta copilului - caz in care trebuie alese nuante care vor fi valabile si pentru cand va fi mai mare, nu prea copilaresti - sau doar pentru perioada cat va fi copil mic, dupa care urmeaza o noua vopsire si amenajare a camerei - caz in care puteti folosi pentru prima perioada a copilariei unei fetite clasicul "roz-printesa".

Amenajare camera pentru fetite

Foto: Wendi Young Design

Pentru ca nou-nascutii si copii foarte mici nu isi pot exprima inca o preferinta mergeti pe culori placute, vesele, pe nuante deschise care vor fi valabile pentru orice varsta: verde, albastru, roz, portocaliu.

Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Seby, alb

Mobila dormitor lemn masiv Seby, alb

Culorile stridente, nuantele inchise, intense nu sunt recomandate fiind mai putin relaxante, ba chiar obositoare: tonurile puternice de rosu, verde sau violet. Puteti insa folosi cateva astfel de accente sub forma unor dungi, cercuri etc.

Covor moale si pufos in camera copiilor

Foto: Jeff Andrews Design

Peretii camerelor copiilor pot ramane si albi, insa trebuie inveseliti cu decoratiuni de genul stickerelor, posterelor sau chiar a picturilor realizate direct pe suprafata peretelui. Desigur, tematica acestora trebuie sa fie una specifica varstei copiillor.

 

Pereti pictati in camera copiilor

Foto: Elad Gonen & Zeev Beech

Pat DUMBO lemn masiv, 90 x 200 cm, Nuc

Pat DUMBO lemn masiv

Daca decideti sa folositi doua culori pentru zugravirea peretilor alegeti culori complementare sau din aceeasi gama.

Conform unui studiu facut in 2007 la Universitatea din Texas (poate fi citit integral aici - pag 178-180), copiii intre 7 si 11 ani au preferat in special culorile albastru si verde pentru peretii camerei, albul fiind cel mai putin preferat. Acelasi studiu a subliniat ca rosul si movul sunt preferate mai mult de fete, iar culoarea verde este preferata mai mult de baieti. Albastrul este preferat intr-o proportie oarecum egala atat de fete cat si de baieti.

Studiul mai subliniaza faptul ca sunt 3 lucruri importante la o culoare: nuanta, stralucirea (luciul) si saturatia. In functie de acestea o culoare poate avea un efect total diferit decat cel dorit.

Culori vesele camera fete

Foto: Dona Rosene Interiors

Odata cu cresterea copilului veti putea zugravi si redecora camera in functie de preferintele lui. De fapt, cel mai important este ca el sa se simta bine si sa-i placa sa locuiasca in acea camera.

Culori pentru camera copiilor

Foto: Fiorella Design

Atentie!

Atunci cand v-ati hotarat la o anumita culoare pentru pereti, vopsiti mai intai o mica portiune si vedeti dupa uscare daca nuanta este intr-adevar cea dorita. Daca va place, puteti cumpara apoi cantitatea necesara pentru a vopsi intreaga camera. Daca nu, testati o noua nuanta pana o gasiti pe cea care corespunde pe deplin exigentelor dumneavoastra.

Asortarea camerei

Pentru ca intreaga camera sa aiba un aspect placut, toate elementele trebuie asortate (pereti, mobilier, asternuturi, podea, tavan, perdea/draperie, usa etc.). Folositi fie culori complementare, fie din aceeasi gama.

Decor cu motive florale

Foto: Douglas Design Studio

Ar trebui evitat ca in camera sa predomine o singura culoare pe toate elementele. Podeaua poate fi o culoare neutra, (mai intensa decat peretii si tavanul, poate avea covorase nostime si colorate), peretii pot fi de o culoare, tavanul de alta culoare (de preferat ca tavanul sa fie cat mai deschis pentru a reflecta lumina mai bine - il puteti lasa chiar alb), mobilierul si celelalte lucruri se pot asorta cu nuanta predominanta (care se gaseste pe pereti), dar nu trebuie obligatoriu sa aiba aceeasi culoare.

Camera copiilor

Foto: Jaffa Group Design Build

Usa camerei poate ramane in culoarea ei, mai ales daca este din lemn, insa poate fi si ea vopsita in alte culori care sa se potriveasca, fie chiar si alb, sau aceeasi culoare cu peretii - in acest caz, poate fi evidentiata prin utilizarea unei alte culori pentru toc.

Speram ca v-am inspirat pentru a crea in camera copiilor dumneavoastra o atmosfera vesela si exuberanta in care acestia sa creasca si sa se dezvolte fericiti!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!