Case in forma de A - concept, detalii si imagini. Vezi exemple cu astfel de locuinte!

de Nic Gavra in Casa de vacanta

Chiar daca la noi in tara casele in forma de A sunt mai putin intalnite decat pe alte meleaguri, in ultima vreme popularitatea lor a mai crescut, fiind in general utilizate ca si case de vacanta.

Casa A moderna

Sursa foto: Pinterest

Casele in forma de A sunt caracterizate de un acoperis cu unghiuri ascutite care seamana cu un triunghi sau cu litera A. Acest acoperis incepe de obicei de la linia fundatiei sau din apropierea acestei linii, cele doua laturi intalnindu-se la coama acoperisului. De obicei capriorii acoperisului se sprijina pe fundatie si se unesc in varf, fara a fi prezenti si alti pereti intermediri. Evident ca exista si 'abateri' de la acesta structura simplificata, dar in general aceasta este forma cea mai intalnita la astfel de locuinte!

Casa A zapada

Sursa foto: Pinterest

Istoricul caselor in forma de A

Desi constructiile in forma de A au fost realizate din cele mai vechi timpuri, in vremurile moderne, pana in anii '50 au fost mai degraba structuri simple folosite in scopuri utilitare. De la mijlocul anilor 1950 pana la sfarsitul anilor 1970 popularitatea caselor in forma de A a crescut foarte mult. Acest lucru s-a datorat, in parte, faptului ca pretul de constructie a acestor case e unul relativ mic cat si faptului ca aceste structuri, chiar daca sunt simple, permit totusi arhitectilor sa dea frau liber imaginatiei!

Structura unei case in forma de A

Casele in forma de A se preteaza pentru zonele montane, cu precipitatii bogate, panta acoperisului avand aproximativ aceasi inclinatie ca acoperisurile caselor traditionale din zonele inalte ale Romaniei.

In mod obisnuit, o casa in forma de A este o structura cu unul, doua sau, mai rar, trei niveluri.

Primul nivel este destinat zonei de zi, livingul, locul de luat masa si bucataria fiind de multe ori 'unite' intr-un open space care foloseste aproape tot acel spatiu. La nivelul sau nivelele superioare sunt de obicei dormitoarele, care datorita formei acestor locuinte nu au suprafete mari, dar in cazul unor case de vacanta acest fapt s-ar putea sa nu fie un impediment major! Peretii din fata si spatele acestor case pot avea ferestre largi sau pot fi integral construiti din spatii vitrate. O terasa, in acelasi plan cu primul nivel al acestor case ar 'uni' practic vizual spatiul din interior cu zona de relaxare exterioara!

Casa A cu anexa

Sursa foto: Pinterest

Din punct de vedere al bugetului de constructie astfel de case pot fi o alegere inspirata! Cu noile materiale termoizolante aceste case pot fi si eficiente termic. Un bun exemplu ar fi umplerea spatiilor dintre capriorii acoperisului (sau peretului in acest caz) cu spuma poliuretanica, material care are un bun coeficient termic. Evident ca izolarea cu spuma poliuretanica este doar o varianta de izolare a acestor locuinte! Astfel, aceste case pot fi ridicate rapid si pot avea un bun confort termic!

Ca varianta de incalzire ar fi recomandata folosirea incalzirii in pardoseala deoarece aceste case pot avea spatii interioare inalte, iar o astfel de incalziere se distribuie uniform pe verticala.

Tipuri de case in forma de A. Imagini din exterior si din interior cu aceste case!

Proiect de casa din lemn in forma de A

Fatada casa mica forma A

Casa este construita in intregime din lemn de brad, ceea ce o incadreaza foarte bine in padurea ce o inconjoara si care poate fi admirata prin ferestrele largi, dar si de pe platforma-terasa realizata tot din lemn in fata casei.

Dormitor casa lemn mica

Cu o suprafata de 90 de metri patrati casa dispune de un dormitor cu pat matrimonial la primul nivel, in timp ce la nivelul al doilea avem un al doilea dormitor matrimonial dar si un spatiu suplimentar de dormit amenajat in balconul cu vedere spre zona de zi.

Vezi proiectul si mai multe imagini ale acestei frumoase case in articolul: Casa din lemn mica, ieftina si practica construita in forma de "A" - proiect si imagini

Casa de vacanta din lemn si piatra construita in forma de A

Casa este construita aproape integral din materiale naturale. Lemnul si piatra sunt prezente peste tot atat la exterior cat si la finisajele interioare.

Fatada casa vacanta lemn si piatra

Cele doua dormitoare au fost amenajate fiecare pe cate o platforma din lemn. Pentru un plus de spatiu si mai multa lumina s-au construit si doua lucarne din lemn.

Etajare deschisa din lemn

Vezi mai multe imagini si informatii despre aceasta casa in articolul: Casa de vacanta din lemn si piatra construita in forma de A - imagini interior si exterior

Casa de vacanta moderna din lemn cu vederi panoramice

Casa de vacanta din lemn

Casa este construita din lemn provenit dintr-o exploatatie forestiera locala, administrata dupa principii ecologice. De altfel intregul proiect pune accent pe utilizarea durabila a resurselor, casa functionand integral off grid. Cu toate acestea nu lipseste nimic din facilitatile unei vieti moderne.

Interiorul modern

Arhitectura casei a fost inspirata de un cort clasic in forma literei "A", iar ferestrele ample si terasa din lemn ofera o legatura puternica cu mediul natural inconjurator.

Mai multe imagini si detalii ale acestei case gasiti in articolul: Casa de vacanta moderna din lemn cu vederi panoramice - imagini interior si exterior

Interioare luminoase intr-o casa de vacanta din lemn construita in forma de A

Exterior casa in forma de A

La exterior, s-a optat pentru fatade inchise la culoare care dau casei un aspect elegant modern si o integrare mai buna in peisaj. De altfel, filozofia de locuire si decorare a proprietarei este de a nu rivaliza cu natura ci de a o pune cat mai bine in valoare.

Casa lemn

Terasele din lemn atasate celor doua fatade vitrate asigura conectarea spatiilor interioare cu natura din jur.

Mai multe imagini si detalii ale acestei case gasiti in articolul: Interioare luminoase intr-o casa de vacanta din lemn construita in forma de A

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!