Ce trebuie sa faci dupa ce ai cumparat o masina?

in Recomandari

D

Ce trebuie sa faci dupa ce ai cumparat o masina

Sursa foto: https://image.freepik.com/

Chiar daca ai primit cheile autoturismului si esti nerabdator sa-ti testezi noul bolid, poti fi pasibil de amenda daca nu te ocupi de acte, si anume sa-l inregistrezi pe numele tau. Ca sa-ti venim in ajutor, descopera mai departe cateva lucruri importante pe care trebuie sa le faci dupa ce ai batut palma cu vanzatorul.

Trebuie sa inchei o polita de asigurare RCA

Indiferent daca ai achizitionat o masina noua sau una second hand, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa inchei o asigurare de raspundere civila. Nici un autoturism nu poate circula pe drumurile publice fara o astfel de polita valida, prin care se asigura tertele persoane prejudiciate din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului. Aceasta este obligatorie atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice. De asemenea, fara polita RCA nu poate fi inmatriculat autoturismul, asa ca trebuie sa iei in considerare pe cate luni se face asigurarea in vederea inmatricularii daca este pentru prima data cand iti cumperi un autoturism.

In general, o asigurare RCA se incheie pentru o perioada de 6 sau 12 luni. Pentru inmatriculare, polita poate fi incheiata si doar pentru 1 luna, pentru obtinerea numerelor provizorii, daca ti s-a eliberat un certificat provizoriu de circulatie pentru masina. Asigurarea trebuie incheiata inainte eliberarii certificatului provizoriu de circulatie (este necesara la dosar).

Este necesar sa inmatriculezi masina pe numele tau

Dupa ce ai cumparat autoturismul, trebuie sa o inmatriculezi in termen de 90 de zile. Dosarul cu acte este destul de stufos, iar documentele difera in cazul in care autovehiculul este nou sa second hand, dar si daca este cumparat din tara ori adus din strainatate. De asemenea, este important sa stii ca actele necesare inmatricularii auto se depun de catre proprietarul masinii sau de o persoana care a fost imputernicita in acest sens. In cazul in care ai cumparat un autovehicul din Romania, care a mai fost inmatriculat, trebuie sa faci doar o transcriere pe numele tau. Printre actele de care vei avea nevoie pentru inmatricularea masinii se regasesc cartea de identitate a autoturismului, copia asigurarii RCA, viza de la organul fiscal, documentul care atesta dreptul de proprietate, dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, chitantele pentru plata contravalorii certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare.

Inregistreaza masina la administratia locala

Dupa inmatriculare, urmatorul pas presupune o vizita la Directia Locala de Taxe si Impozite. La fel cum procedezi si pentru locuinta ta sau alt tip de cladire ori teren pe care il ai in proprietate, vei plati un impozit anual si pentru autovehiculul achizitionat si inmatriculat pe numele tau. Asadar, este necesar sa declari masina la administratia locala, unde ti se vor solicita mai multe documente, costul urmand a fi stabilit in functie de tipul autoturismului si capacitatea cilindrica a motorului.

Efectueaza o inspectie si doteaza masina cu accesorii esentiale

Daca ai toate documentele in regula, atunci tot ce trebuie sa mai faci este sa te asiguri de siguranta si confortul tau. In situatia in care ai achizitionat o masina second hand trebuie sa faci si o verificare amanuntita in service. Apoi, ai grija sa-ti dotezi autovehiculul cu cauciucuri pentru fiecare sezon, roata de rezerva, chit de pana, stingator de incendiu, trusa de prim ajutor, triunghiuri, vesta reflectorizanta, lichid de parbriz sau antigel.

Dupa ce ai trecut prin toate aceste etape te poti bucura fara probleme de noua ta masina. Chiar daca ai fost nevoit sa faci cateva lucruri ca sa fii cu adevarat proprietarul autoturismului, toate acestea iti vor fi de ajutor si la urmatoarea achizitie pentru ca stii ce ai de facut. Pana la urma, nu vei avea aceeasi masina o viata intreaga, nu-i asa?!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!