Cum alegi tipul potrivit de gard pentru curtea ta? Criterii de care sa tii cont

in Ghid Practic Casa

In procesul de amenajare sau reamenajare a unei case, alegerea gardului pentru curte este unul dintre ultimii pasi ai procesului. Totusi, aceasta alegere este extrem de importanta, deoarece gardul poate fi elementul care leaga aspectul intregii curti sau poate sa contrasteze cu tot ce ai facut pana atunci.

Ele contribuie la lupta impotriva murdariei, a bacteriilor si a virusilor si in plus iti imbunatatesc starea de spirit. Iata cateva dintre cele mai bune solutii de improspatare a atmosferei din casa ta, in functie de specificul fiecarei camere.

Cum alegi tipul potrivit de gard pentru curtea ta

Acestea fiind spuse, exista anumite principii dupa care te poti ghida in alegerea acestui element care indeplineste atat o functie estetica, cat si una de siguranta si delimitare a proprietatii. Iata ce trebuie sa iei in calcul in procesul de alegere a gardului.

Alegerea gardului in functie de nevoi/preferinte

Pe langa felul in care gardul se va integra in estetica aleasa pentru curte si designul general al cartierului, aceasta trebuie sa indeplineasca si doua functii mult mai practice.

Protectie

Principala functie a unui gard este sa te protejeze de exterior si sa impiedice animalele sau copii mici sa iasa din curte. Acesta trebuie sa vina in sprijinul sistemelor de securitate deja instalate si sa se asigure ca nimeni nu poate intra neanuntat in curte. in ceea ce priveste durabilitatea, cu cat mai solida constructia, cu atat mai bine.

Intimitate

Un gard trebuie sa asigure un grad de intimitate care sa-ti permita sa te bucuri de propria curte dupa bunul plac. Desigur, nevoile fiind diferite, si gradul de inaltime sau opacitate va fi diferit. Fie ca vrei sa amenajezi o piscina in curtea din spate, vrei sa te bronzezi sau doar sa faci un gratar, alege un gard care sa lase libera vederii doar acea parte din curte pe care vrei tu sa o expui.

Design

Chiar daca gusturile nu se discuta, in general estetica gardului trebuie sa se incadreze in cea a curtii si de preferat a cartierului. in multe situatii nu vei vrea ca proprietatea ta sa iasa in evidenta din cauza gardului sau sa para mai putin cocheta din cauza unei imprejmuiri care pur si simplu nu se potriveste cu restul curtii. Pentru o curte cu aspect rustic poti opta mereu pentru un gard simplu din lemn sau, daca preferi un aspect ordonat si practic, poti alege capace pentru gard.

Alegerea gardului in functie de material

In functie de preferinte, buget si spatiu, vei avea de ales intre o multime de materiale ce pot fi folosite pentru construirea gardului. Iata cateva dintre ele:

  • Lemn - Aspect natural, extrem de versatil, usor de prelucrat si relativ ieftin, poate fi finisat in functie de gusturi si nevoi;
  • Beton sau zidarie - Potrivit pentru extra protectie, fiind extrem de stabil si rezistent in timp, dar cu o oferta estetica relativ limitata. Poti opta pentru combinatii intre acest tip de gard si cele din alte materiale precum fier forjat, caramida, tabla sau altele;
  • Plasa bordurata - Usor de instalat si de intretinut, acest tip de gard este versatil si usor de inlocuit. Nu ofera intimitate, dar este o solutie decenta pentru siguranta copiilor si animalelor;
  • Tabla - Ieftin, dar in acelasi timp destul de rezistent in timp, nu ofera totusi prea multe optiuni la capitolul estetica. Printre dezavantaje se numara si zgomotul produs de vant sau ploaie;
  • Fier forjat - Usor de reparat si extrem de durabil, acest tip de gard se adapteaza usor la orice fel de design existent si se preteaza la operatiunile de opacizare prin montarea unei folii de plastic pe interior;
  • Caramida - Clasic si atragator pentru privitori, gardul de caramida se potriveste perfect cu o casa construita din acelasi material. Se recomanda si instalarea unui mic acoperis din tigla pentru protectia impotriva intemperiilor si umezelii.

Toate aceste informatii ar trebui sa-ti dea un punct de plecare destul de bun. Succes!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!