Ce contine vopseaua lavabila si cum influenteaza componentele aplicarea si rezistenta vopselei

in Ghid Practic Casa

Atunci cand alegi vopseaua lavabila este important sa ai in vedere si componentele acesteia, pentru a sti cu exactitate daca aplicarea ei nu este cumva influentata de continut. Unele tipuri de vopsea se comporta precum membranele elastice, in vreme ce altele la intarire sunt dure si se cojesc cu usurinta.

Ce contine vopseaua lavabila si cum influenteaza componentele aplicarea si rezistenta vopselei

Sursa foto: https://unsplash.com/

Unele sunt impermeabile, altele sunt antimucegai. Iata ce poate contine vopseaua lavabila si cum ar trebui sa o alegi in functie de cerintele proiectului tau de amenajare.

Aditivi speciali pentru elasticitate

Daca te-ai intrebat vreodata cum de rezista atat de bine vopseaua lavabila de interior atunci ar trebui sa stii ca in componenta ei se afla o multitudine de compusi speciali, care lucreaza pentru a-i oferi acesteia caracteristicile perfecte de aplicare. Pentru a se intinde cat mai vine pe perete, fara sa curga foarte repede si fara a penetra structura poroasa a peretelui astfel incat sa fie absorbita prea rapid, vopseaua contine si aditivi speciali care ajuta la elasticitate. Acestia o fac sa se intinda cat mai bine, sa acopere cat mai bine suprafata si bineintele sa ofere si pigmentarea necesara in functie de nuanta aleasa.

Aditivi speciali pentru rezistenta la spalare

Unele tipuri de vopsea lavabila se pot sterge in timp pe masura ce sunt curatate, in vreme ce altele rezista foarte bine la spalari repetate indiferent de gradul de murdarie care apare pe parcurs. Aici intra in discutie latexul, materialul sau aditivul folosit pentru cresterea rezistentei la spalare a vopselei, care reuseste sa asigure stabilitatea pigmentului in timp si implicit rezistenta culorii. Astfel, membrana se comporta ca o pelicula, care nu isi pierde culoarea in timp, care rezista pe substrat ori de cate ori ai sterge un anumit loc. Aceste tipuri de vopsele se recomanda atat la interior, cat si la exterior, adica exact in zonele unde gradul de murdarie este destul de crescut.

Vopsea anti-mucegai

Pentru zonele care prezinta pericol de aparitie a mucegaiului, din cauza umiditatii, se recomanda folosirea vopselei antimucegai. Totusi, ar trebui sa stii ca inainte de aplicarea unei astfel de vopsele lavabile este nevoie de o curatare foarte buna a substratului si de aplicarea unui tratament de impermeabilizare la nivelul peretelui, pentru a crestere astfel rezistenta la fungi. De asemenea, zonele predispuse aparitiei mucegaiului trebui sa fie foarte bine aerisite si uscate, deoarece, desi exista aditivi speciali antimucegai, daca problema exista dinainte de aplicarea stratului de vopsea, de cele mai multe ori mucegaiul va continua sa apara.

Vopsea cu aditivi pentru cresterea rezistentei

Vopseaua lavabila este un material de acoperire destul de rezistent pentru clasa sa, insa adesea peretii sunt supusi unor socuri mecanice greu de anticipat. Lovirile accidentale, zgarieturile, acesta sunt aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare mai ales daca spatiul ce urmeaza a fi vopsit are un trafic crescut de oameni. Vopseaua lavabila cu rezistente mecanice crescute asigura protectia la aceste mici accidente, insa, fireste, in limita rezistentelor pe care le poate oferi o vopsea lavabila. Acest lucru inseamna ca peretele nu se va mai zgaria la fel de usor, ca urmele vor putea fi acoperite cu usurinta si ca, in cazul unui soc mecanic, precum o lovire punctuala, zona nu va fi foarte grav afectata.

Alegerea vopselei potrivite ia in calcul toate situatiile in care un perete poate fi afectat si tocmai de aceea si paleta de astfel de produse este suficient de larga, pentru a facilita alegerea. In cazul in care vrei sa vopsesti, dar nu stii ce anume sa folosesti la nivel de vopsea lavabila, este indicat sa ceri ajutorul specialistilor care vo sti sa te ghideze catre un anumit produs, cu caracteristici dedicate situatiei tale.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!