5 idei la moda pentru amenajarea aleilor din curte

in Constructii

Daca te-ai hotarat sa iti refaci gradina sau tocmai te-ai mutat la casa cu gradina, probabil ai deja cateva idei si planuri de amenajare a gradinii. Ai de luat o multime de decizii legate de stilul, functionalitatea si compartimentarea spatiului, de soiurile de plante decorative sau mobilierul pentru terasa.

Alee

Sursa foto: https://unsplash.com/

Una dintre alegerile importante este amenajarea si delimitarea spatiilor pavate. Pavajul puncteaza spatiile importante ale gradinii tale: terasa, aleile, accesul catre garaj etc. In functie de utilitatea lor, de stilul gradinii si de spatiu, aleile pot fi amenajate cu diferite materiale. Mai jos ai cateva repere de materiale in functie de spatiu, trafic si stil.

Pavele

Daca ai o curte mare cu gradina, garaj si alei de acces auto dar si pietonale, pavelele sunt recomandate. Acestea sunt pretabile traficului mediu sau intens, fiind extrem de rezistente. Au o gama larga de culori si modele, mult mai decorative decat betonul. Poti combina mai multe tipuri de pavele in pattern-uri sau poti alege pavele cu efect 3D.

Pentru rezultate excelente, este recomandat ca pavelele sa fie montate de profesionisti, dar daca alegi sa le montezi tu, documenteaza-te bine inainte, in ceea ce priveste infrastructura necesara montajului. Pavelele arata mult mai bine in spatii mari, o vegetatie ingrijita, sporindu-le frumusetea.

Piatra naturala

Una dintre modalitatile clasice de pavare este cea cu piatra. Printre cele mai cunoscute si folosite materiale sunt travertinul, marmura, ardezia, calcarul, granitul si multe altele. Piatra este recomandata pentru alei cu trafic intens sau mediu, sub forma de dale de piatra sau piatra cubica.

Granitul si travertinul sunt printre cele mai robuste. Dar poti folosi piatra de grosime mai mica si pentru alei pietonale. Suprafata pietrei poate fi prelucrata diferit in functie de stilul pe care-l alegi. Gasesti piatra cu suprafata polisata, dar si antichizata, fiamata etc. Poate fi montata direct in pamant sau in beton.

Pietrisul

Fie ca este vorba de piatra concasata, pietris de rau sau de marmura, pietrisul este destinat aleilor cu trafic mediu si redus. Granulatia si culorile sunt extrem de variate si este foarte versatil si jucaus. Poate fi folosit in combinatie cu placi mari de piatra, dar si cu lemn. Tot ce iti trebuie este rabdare si imaginatie.

In general, confera un aspect rustic, lejer, colorat. Dar poti crea si mozaicuri sofisticate. Pentru a pastra conturul aleii de pietris, e preferabil sa ii adaugi o bordura din piatra cubica sau pavele.

Lemnul

Tot pentru trafic mediu sau redus este recomandat si lemnul. Este un material cald si prietenos cu mediul. Daca alegi lemnul poti opta pentru alei cu rondele din busteni de lemn, dar si pentru alei din traverse asezate in diverse modele. Sunt folosite anumite esente, precum pinul nordic sau salcamul, dar si WPC - un amestec de lemn cu plastic.

Lemnul natural folosit pentru alei, este in general tratat, ca sa reziste la conditiile meteo de exterior. Aleile din lemn se integreaza foarte placut in peisajul unei gradini, indiferent de designul ei. Poate fi combinat cu piatra sau pietris in mozaicuri, este destul de usor de montat, nu ai nevoie decat de creativitate si indemanare.

Caramida

Este o solutie foarte buna pentru aleile cu trafic mediu sau redus din gradina. Este prietenoasa cu mediul si reciclabila. Poate fi montata usor in nenumarate modele. Este foarte rezistenta, daca este tratata cu un lac impermeabilizant, pentru a limita cantitatea de apa absorbita pe vreme ploioasa. Poate fi montata atat in pamant, cat si in beton. Rezista la intemperii, iar aspectul ei este din ce in ce mai placut pe masura ce se invecheste.

Aceste sunt cele mai frumoase idei de alei pentru casa si gradina ta. Alege cea mai buna solutie de amenajare a aleilor, in functie de stilul casei si al gradinii, dar si in functie de nevoile tale, astfel incat sa te poti bucura timp indelungat de ele.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!