Ghid complet pentru izolatia exterioara a locuintei tale

in Constructii

Modalitati de izolare exterioara a locuintei.

Ghid izolare exterioara locuinte

Izolarea exterioara a casei este absolut necesara nu doar pentru aspectul estetic, ci si pentru protectia pe care o ofera peretilor. Exista o serie intreaga de materiale pe care constructorii le pot folosi, iar fiecare prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje.Izolarea casei este necesara nu doar pentru casele noi, ci si pentru cele aflate in proces de renovare. Motivele pentru ca proprietarii recurg la izolarea exterioara sunt diverse, iar cele mai importante sunt descrise in cele ce urmeaza.

Scaderea costurilor de intretinere

Izolarea exterioara ajuta la mentinerea caldurii in interiorul locuintei pe timpul iernii, ceea ce se traduce prin costuri mult mai mici de intretinere. Pentru a spori eficienta energetica a blocurilor vechi, acestea sunt inscrise in programul de reabilitare. Acestea sunt izolate la exterior, rezultatele inregistrate fiind notabile. De regula, ansamblurile rezidentiale dispun de certificate energetice, acestea putand fi solicitate inainte de achizitionarea unui imobil.

Protejarea structurii impotriva umezelii

Folosirea unor izolanti speciali contribuie la mentinerea umezelii la distanta. Activitatile desfasurate in interiorul locuintei, precum gatitul sau spalatul, cresc nivelul umiditatii si, astfel, poate aparea igrasia, in special atunci cand pereti nu sunt izolati corespunzator. Mai mult decat atat, apa din exterior se poate infiltra in pereti daca nu sunt folositi adezivi, ceea ce poate afecta structura locuintei.

Reducerea zgomotului

Locuintele situate in zonele aglomerate au nevoie de izolare exterioara pentru a mentine zgomotele la distanta. Traiul in capitala, spre exemplu, inseamna claxoane de masini, sirene de ambulanta, zgomote de motocicleta si sunete de tramvai. Toate acestea pot afecta calitatea somnului si pot creste nivelul stresului. Fara doar si poate, poluarea fonica reprezinta un factor de dezechilibru al vietii cotidiene.

Luand in calcul toate avantajele pe care le ofera, izolarea exterioara este o necesitate, nu doar pentru cei care locuiesc la casa, ci si pentru cei care locuiesc la bloc. Exista, insa, mai multe modalitati de izolare exterioara, in functie de imobil, dar si de necesitatile locatarilor.

Cea mai frecvanta modalitate de izolare consta in izolarea peretilor exteriori. Cu ajutorul unor izolanti speciali, precum polistirenul expandat, se acopera intreaga suprafata a peretilor, pentru a creste nivelul eficientei energetice. Rezultatele obtinute sunt vizibile in costurile de intretinere, care se reduc semnificativ. Mai mult decat atat, pe timpul verii, peretii mentin temperaturile scazute, pentru un plus de confort.

Izolarea se poate realiza si la nivelul fundatiei, insa aceasta operatiune trebuie sa aiba loc in momentul constructiei efective a locuintei, scopul fiind acela de a proteja impotriva umezelii. In plus, locatarii au parte de si mai mult confort termic prin izolarea pardoselii. Nu doar peretii si fundatia unei locuinte pot fi izolati, ci si terasa cladirii respective, avantajele fiind tot cele enuntate mai sus.

Materiale folosite in izolarea locuintei

Alegerea materialelor potrivite - izolanti sau adezivi - se poate dovedi a fi o decizie destul de dificila, mai ales pentru cei care nu au cunostinte in domeniu. Sfatul unui specialist este mai mult decat necesar, pentru ca rezultatele obtinute sa fie cat mai durabile. Pentru a alege cei mai buni izolanti se recomanda urmarea sfatului unui mester profesionist. In caz contrar, rezultatele nu se vor ridica la nivelul asteptarilor. Mai mult decat atat, in situatia in care izolarea exterioara nu este realizata in mod corespunzator cu aditivi speciali, aceasta se va desprinde in timp de pe pereti, ceea ce presupune alte costuri pentru reparare.

Pe piata exista o gama variata de izolanti ce pot fi folositi cu incredere. Fiecare prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, astfel ca este necesara o atenta documentare pentru satisfacerea necesitatilor fiecarei persoane. Spre exemplu, polistirenul este poate cel mai des folosit dintre izolanti, datorita costurilor reduse. In plus, previne aparitia igrasiei si poate rezista la temperaturi foarte ridicate.

O alta varianta este reprezentata de vata minerala bazaltica. Desi asigura o buna izolare fonica a locuintei, are un pret mai mare, comparativ cu alte tipuri de izolanti. De asemenea, este destul de rigida, fiind putin mai complicat de lucrat cu ea.

Nu in ultimul rand, spuma poliuretanica, un alt material care face parte din categoria izolanti, are o serie de avantaje: de la aderenta pe orice tip de material si pana la greutatea redusa sau capacitatea de a izola fonic locuinta. Cu toate acestea, este un material mai scump decat polistirenul.

Pasii pentru izolarea corecta a peretilor exteriori

In functie de stadiul de constructie al cladirii, pasii necesari pentru izolare pot fi putin diferiti. De exemplu, in cazul unei locuinte la rosu, este necesara doar uscarea materialelor pentru o aderenta mult mai buna. In cazul in care se urmareste renovarea imobilului, tencuiala exterioara trebuie indepartata in mod obligatoriu. Asadar, etapele pentru aplicarea unor izolanti sunt urmatoarele:

  • aplicarea mortarului;
  • aplicarea placilor izolatoare pe peretii exteriori ai cladirii;
  • fixarea placilor - dupa aplicarea pe pereti, placile trebuie prinse cu dibluri;
  • aplicarea tencuielii, pentru a finisa aspectul exterior.

Desi etapele par destul de simple, se recomanda ca cei fara experienta sa apeleze la un specialist in domeniu, care se va ocupa de izolarea exterioara in mod corespunzator.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!