Cum protejezi mazarea si fasolea de buruieni

in Ghid Practic Gradina

Leguminoasele au o mare importanta in agricultura autohtona. De la capacitatea acestor plante de a fixa azotul in sol, ajutorul oferit in procesul de rotatie a culturilor si pana la potentialul nutritiv, exista multe motive pentru care fermierii aleg sa cultive mazare si fasole pe suprafete mari de pamant. Larg raspandita pe teritoriul Romaniei, cultura de mazare este caracteristica inceputului primaverii, in timp ce fasolea se preteaza unui regim termic mai generos. Un inamic comun al celor doua culturi este insa reprezentat de actiunea buruienilor, in special a buruienilor dicotile, precum ciumafaii. Efectuarea lucrarilor agricole in mod corespunzator, alaturi de folosirea unui erbicid specializat, omologat, pentru combaterea buruienilor la plantele leguminoase, garanteaza o recolta bogata si un minimum de efort pe toata durata culturii.

Ciumfaia - Datura stramonium

In ce conditii apare Ciumafaia

Cunoscuta si sub numele de Datura stramonium, Ciumafaia este o planta anuala cu talie foarte mare, ce poate ajunge chiar si la 120 de centimetri. Aceasta poate fi recunoscuta dupa ramificatia bogata, o consecinta a preferintei pentru solurile lutoase nisipoase, pana la lutoase bune, ce au un continut bogat de nutrienti. Ciumafaia germineaza odata cu finalul primaverii, pana in timpul verii, si infloreste din luna iunie pana in luna august. Ciumafaia se gaseste in mijlocul culturilor, dar apare si pe campurile goale sau chiar la marginea drumului. Partile plantei sunt toxice, de la tulpina si pana la cele aeriene, iar existenta ei in cultura de mazare sau de fasole inseamna o concurenta feroce pentru nutrientii din sol si pentru lumina de care se poate bucura cultura de leguminoase.

Ce sfaturi sa urmezi in privinta erbicidarii

Cel mai indicat produs pentru combaterea buruienilor la mazare si la fasole este unul cu selectivitate ridicata, omologat pentru folosirea in cultura de fasole sau de mazare. Folosit in doza recomandata de 1,25 l/ha, la care se adauga doza de 0,6 l/ha din adjuvantul Dash® HC, erbicidul Corum® are o fereastra larga de aplicare. Contributia acestui produs la bunul mers al culturii de mazare sau de fasole se traduce prin mai multe avantaje. Eficacitatea optima, in cazul buruienilor, spectrul larg de combatere, garantia unui erbicid selectiv, specializat pentru leguminoase, precum si usurinta aplicarii reprezinta motive puternice pentru a alege acest erbicid.

In ce mod poti planifica lucrarile agricole

Cea mai indicata atitudine, la acest capitol, este anticiparea problemelor culturii sau a aparitiei principalelor buruieni. In functie de specificul zonei, este nevoie de un plan eficient de rotatie a culturilor, precum si de o luare in considerare o posibila calamitare a culturilor tratate. Prin urmarirea indeaproape a stadiilor de dezvoltare a plantelor de cultura, dar si a buruienilor, ai posibilitatea de a aplica masurile de combatere in timp util, iar pentru o rotatie a culturilor corespunzatoare este necesar sa se tina cont de efectul rezidual al erbicidului folosit.

Ce conditii necesita o cultura de mazare

Larga raspandita in tara noastra, cultura de mazare manifesta o sensibilitate aparte fata de caldura. Aceasta planta rezista cel mai bine intre 5 si 30 de grade Celsius si necesita o mare cantitate de lumina. Infiintarea unei culturi de mazare este rodnica in special in urma uneia de cereale paioase, de rapita sau de floarea-soarelui. Mazarea are nevoie de o cantitate mare de apa si se acomodeaza optim in soluri profunde, reavene, afanate, aerate, bogate in material organic si cu un drenaj foarte bun. In cazul culturii de mazare, rotatia trebuie efectuata o data la patru ani.

De ce are nevoie cultura de fasole

Fasolea rezista cel mai bine intr-un interval al temperaturilor situat intre 7 si 32 de grade Celsius si, la fel ca mazarea, are nevoie de o cantitate insemnata de apa. Solurile in care fasolea se simte cel mai bine sunt cele afanate, cu un bogat continut de materie organica. Printre lucrarile necesare in cazul culturii de fasole se numara desfiintarea culturii premergatoare (de regula, cultura de cereale paioase sau de floarea-soarelui), pregatirea patului germinativ, fertilizarea, semanatul, aplicarea erbicidului, luarea celorlalte masuri de protecti si la final recoltarea.

Recomandarile de mai sus pot face diferenta dintre o cultura rodnica si una moderata la finalul lucrarilor agricole tipice culturilor de fasole si de mazare. Respectarea etapelor caracteristice fiecareia dintre acestea si aplicarea unui erbicid de cea mai buna calitate sunt cai prin care succesul unei recolte poate fi atins foarte facil.

Credit foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!