Intotdeauna ti-ai dorit nu numai casa ta, dar ai visat si la gradina de langa casa. Locul acela in care poti cultiva flori, legume, poti planta doi trei pomi fructiferi. Si desigur, unde poti amenaja un spatiu de recreere, de joaca pentru copii, de intalnire cu prietenii.
Sursa foto: www.shutterstock.com
Un spatiu nu foarte generos poate face ca acest vis sa fie mai greu de indeplinit, dar nu trebuie sa pleci de la aceasta idee. De asemenea, trebuie sa stii ca poti avea o gradina frumoasa chiar daca nu te pricepi foarte bine la gradinarit si faci acest lucru din pasiune si numai in timpul tau liber.
Asadar, in acest articol iti dam cateva sfaturi despre cum poti cultiva cel mai bine plante de gradina, astfel incat sa te bucuri, impreuna cu familia si prietenii de locul tau special. Iti spunem care sunt regulile de care ar trebui sa tii seama atunci cand plantezi, cum protejezi cel mai bine plantele tinere, cum alegi si cum folosesti produsele pentru fertilizare
Reguli de care sa tii cont inainte de plantare
Orice gradinar priceput stie cateva tipsuri inainte de a incepe plantarea propriu-zisa:
- pregateste pamantul inainte de plantare. Tine seama de faptul ca primavara pamantul este reavan, asta inseamna ca poate fi usor de sapat, afanat sau greblat. Cel mai bine il pregatesti strangand vegetatia de pe el. Apoi il poti afana 10-15 cm. Si dupa aceea poti adauga compost si ingrasaminte.
- este recomandat sa nu acoperi prea mult semintele (este valabil si pentru bulbii de flori). Exista instructiuni de plantare pe pachetelele de seminte, sau intreaba specialistii daca nu esti sigur. Semintele sau bulbii de floare au nevoie sa respire, prea mult pamant sufoca intregul proces biologic.
- daca este o vreme capricioasa si se reinstaleaza frigul, plantele pot avea de suferit. Este nevoie sa protejezi de frig noile plante, pentru ca in prima perioda a vietii plantele sunt foarte plapande. Poti face asta folosind clopote de sticla sau recipiente de plastic taiate.
- solul trebuie mentinut intotdeauna umed, pentru ca plantele sa se poata dezvolta bine.
- nu lasa buruienile sa invadeze terenul, pentru ca si acestea pot sufoca dezvoltarea noilor plante. Mai mult decat atat, buruienile se hranesc cu substantele hranitoare pe care le pregatesti pentru plante.
- este bine sa stii ca exista un timp propice pentru fertilizarea plantelor, iar acest moment nu este in prima parte a vietii acestora, ci dupa ce plantele au inceput sa se dezvolte. Abia atunci le poti ajuta cu fertilizatori si substante organice.
Cum protejezi plantele tinere
Protejarea plantelor tinere din gradina poate reprezenta o problema, dar exista solutii pentru asta:
- daca vrei sa salvezi plantele cu bulbi de sezonul rece le scoti din pamant, le cureti de pamant si le lasi intr-un loc uscat si bine aerisit cateva saptamani. Le poti lasa si in vase bine aerisite.
- plantele care nu rezista sezonului rece pot fi mutate in ghivece si lasate in casa, apoi, dupa trecerea frigului, se pot replanta inapoi in gradina.
- Poti folosi materiale de protectie precum panza de sac, folii, folii de plastic perforate, paie uscate, frunze uscate. Trebuie sa ai grija ca stratul care acopera plantele tinere sa fie foarte gros.
Cand si cum trebuie folosite produse pentru fertilizare
Fertilizarea se realizeaza de obicei primavara si toamna, dar regulile sunt diferite:
- Fertilizarea de baza se face toamna, cu ingrasaminte minerale si organice.
- Fertilizarea se poate face odata cu semanatul si plantatul, pentru ca in acest fel se asigura plantelor substantele nutritive de care au nevoie in cursul perioadei de vegetatie.
- Fertilizarea poate fi si suplimentara, atunci cand, de exemplu, se considera ca plantele au carente nutritionale si este nevoie de o suplimentare. Fertilizarea suplimentara se realizeaza mai ales in legumicultura.
Cum alegi cele mai bune produse pentru fertilizare
Pentru ca plantele din gradina ta sa se dezvolte optim, au nevoie de ingrijire adecvata.
Acest lucru inseamna ca solul gradinii trebuie sa cuprinda cantitati adecvate de substante nutritive precum:
- azot: stimuleaza cresterea frunzelor si a tulpinii;
- magneziu: ajuta la fotosinteza;
- calciu: ajuta la cresterea si rezistenta plantelor;
- potasiu: ajuta la formarea unor radacini puternice;
- fosfor: ajuta solul sa respire.
Este bine sa apelezi la ingrasaminte naturale, obtinute din surse organice (plante sau animale). Poti folosi:
- microorganisme pentru descompunerea materialului organic: creste randamentul si calitatea, de asemenea creste disponibilitatea de nutrienti ai plantelor;
- ingrasaminte organice: atentie insa, ingrasamintele organice nu trebuie sa intre in contact cu radacinile plantelor, pentru ca le pot arde.
- ingrasaminte minerale naturale: alge, carbonati de calciu, fosfati naturali, pulbere de roca.
Bine de stiut
- Fertilizatorii naturali se descompun dupa regulile naturii. Acest lucru inseamna ca este posibil ca nutrientii sa nu ajunga la plante atat de repede pe cat ti-ai dori.
- Nu se poate calcula cu exactitate cantitatea de nutrienti care ajunge in sol.
Fertilizarea naturala depinde de mai multi factori, inclusiv conditiile meteo si vechimea ingrasamantului.