Cum sa eviti un incendiu: 5 sfaturi de urmat

in Ghid Practic Casa

Caracteristicile de siguranta impotriva incendiilor la cladiri comerciale sau incinte cu destinatie publica sunt de cele mai multe ori considerate a fi pur fizice, cum ar fi echipamentele cu aspersoare, alarmele de incendiu si stingatoarele, dar acestea sunt masuri de siguranta la foc care functioneaza numai atunci cand exista un incendiu.

Cum sa eviti un incendiu

Sursa foto: https://www.pexels.com/

Desi acestea sunt importante pentru prevenirea incendiilor in cladiri, exista masuri de prevenire si de siguranta care nu sunt "fizice". Importanta sigurantei la incendiu in cladiri trebuie luata in serios.

Principalele masuri de prevenire si siguranta impotriva incendiilor in cladirile publice:

1. Acces in cladire si cai de evacuare de urgenta

Spatiile deschise din cladiri reprezinta una dintre cele mai esentiale puncte de siguranta impotriva incendiilor pentru prevenirea si gestionarea lor. Legislatia nationala si europeana solicita usi, ferestre si tot accesul in si in afara cladirilor sa fie permanent liber, astfel incat ocupantii pot utiliza caile de evacuare de urgenta pentru a iesi cu usurinta, iar departamentul de stingere poate intra.

Asigura-te ca facilitatile cladirii tale contine neobstructionarea: usilor anti-foc, usilor orizontale si a altor usi exterioare, a holurilor, cailor, scarilor, ferestrelor si zonelor exterioare, cum ar fi caile de hidrant. Aceste zone nu pot fi blocate de nimic - cosuri de cumparaturi, livrari, vehicule, recipiente pentru gunoi sau amenajare a teritoriului. in privinta usilor anti-foc dotarea optima a acestora, pentru a fi realmente eficiente impotriva incendiului, necesita folosirea cate unui amortizor pentru usi cu autoinchidere rezistent la foc, pentru ca usa anti-foc sa-si indeplineasca rolul ei esential.

2. Semne de iesire de siguranta la incendiu si alarme de incendiu

Pe cat de importante sunt iesirile deblocate pentru siguranta la incendiu, persoanele care gasesc iesirile reprezinta o masura de siguranta la fel de importanta in cladirile tale. Cladirile necesita semnalizare de iesire si iluminarea trebuie sa fie continuu asigurata si usor de vazut, chiar si intr-o intrerupere a curentului. Indicatoarele de iesire trebuie sa fie luminoase si lipsite de obstructii, unitatile de iluminat de urgenta functionale, iar indicatoarele de iesire si bateriile de rezerva de iluminat trebuie sa fie complet incarcate si fiabile.

Sistemele de alarma la incendiu merg mana in mana cu iesirea din cladire in timpul unui incendiu sau a altor urgente. Aceste sisteme de prevenire a incendiilor din cladiri includ alarmele de incendiu in sine, toate componentele care le fac sa functioneze, cele care alimenteaza alarmele si cele care sunt conectate la acestea (aspersoare de incendiu, detectoare de fum, detectoare de caldura, sisteme de evacuare etc).

3. Practica obiceiuri bune zilnic pentru prevenirea incendiilor

Exista nenumarate zone la locul de munca unde pot creste pericolele de incendiu. Indiferent daca detii sau gestionezi magazine alimentare, centre de distributie, restaurante sau activitatea unei companii, prevenirea sigurantei la incendiu depinde de diligenta, instruire si obiceiuri bune.

10 masuri zilnice de prevenire si siguranta impotriva incendiilor pentru a minimiza pericolele de incendiu:

  • Deseurile / deseurile sunt depozitate in mod corespunzator in cosurile de gunoi / reciclare, nu sunt ingramadite in nicio zona, in special in usa;
  • Cablurile prelungitoare nu sunt utilizate permanent; cele care sunt ar trebui sa fie de calitate industriala si intemeiate;
  • Toate benzile de alimentare sunt conforme legislatiei cu intrerupatoare de circuit incorporate;
  • Mucurile de tigara si recipientele pentru tigari sunt departe de cladire, de arbusti si de materiale inflamabile;
  • Materialele / lichidele combustibile sunt depozitate in siguranta intr-un dulap aprobat conform reglementarilor in vigoare;
  • Aparatele electrice sunt protejate GFCI (cu intrerupator pentru defectiune la pamant);
  • Nimic nu atarna de conductele de aspersoare de foc sau de capetele de aspersoare;
  • Camerele pompelor de incendiu / camerele de ridicare sunt 100% libere de orice altceva decat echipamentul de protectie impotriva incendiilor;
  • Toate consumabilele / stocul / marfa sunt la cel putin 1m de unitatile de incalzire si conducte;
  • Toate stingatoarele de incendiu sunt complet incarcate, nu sunt deteriorate si sunt usor accesibile; nu lipsesc niciunul.

4. Inspectii preventive si intretinere pentru sistemele de protectie impotriva incendiilor

Grija pentru viata ocupantilor cladirii tale este prioritatea ta numarul unu. Deoarece nu poti prevedea cand un incendiu ar putea ameninta acele vieti, inspectiile preventive ale sistemului de protectie impotriva incendiilor sunt cel mai bun factor de descurajare impotriva unui sistem defect care ar putea sa nu functioneze corespunzator atunci cand este necesar.

Exista, de asemenea, amenzi puternice pentru nerespectarea standardelor de inspectie. Sunt necesare inspectii preventive, programate regulat pentru:

  • Sisteme de aspersoare de incendiu
  • Ansambluri de prevenire a refluxului
  • Sisteme de suprimare a incendiilor
  • Sisteme de suprimare a hotei de bucatarie
  • Alarme de incendiu
  • Extinctoare
  • Alarme, monitoare, detectoare

Aceste inspectii vor descoperi orice lucru care nu este in stare de functionare, astfel incat sa poata fi efectuata intretinerea. Mentinerea functionala a sistemelor de protectie impotriva incendiilor este esentiala pentru prevenirea incendiilor si oprirea incendiului inainte ca acesta sa se raspandeasca.

5. Instruirea personalului cu privire la masurile de prevenire si siguranta la incendiu la locul de munca

O cauza obisnuita de incendiu este eroarea umana. Acest lucru poate aparea sub forma de neglijenta, intamplari accidentale, utilizarea necorespunzatoare a echipamentului sau lipsa de formare in materie de securitate la incendiu.

Pasul principal pentru protejarea magazinelor tale cu amanuntul, a magazinelor alimentare, a magazinelor mari, a depozitelor, a restaurantelor sau cladirilor de birouri si a ocupantilor acestora impotriva incendiilor este de a educa membrii personalului cu privire la cauzele incendiilor, de a-i instrui cum sa foloseasca stingatoarele, de a incuraja vigilenta si o rutina zilnica de prevenire a sigurantei la incendiu si organizati sesiuni de instruire anuala obligatorii in materie de securitate la incendiu. De asemenea, indeamna angajatii sa raporteze imediat orice potential pericol de incendiu.

Prevenirea incendiilor in cladiri este un aspect important al mentinerii unei afaceri sigure si de succes. Daca promovezi aceste cinci caracteristici de siguranta la incendiu, vei crea un mediu de lucru sigur in fiecare locatie, fara teama de pericol, vei ramane operational, vei evita pierderile pe termen lung si vei mentine increderea atat in ??randul angajatilor, al vizitatorilor, cat si al clientilor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!