Izolarea exterioara cu polistiren a cladirii - metode si pasi de lucru

in Constructii

Ce este polistirenul? Tipuri de polistiren

Izolarea exterioara cu polistiren

Tot mai multe persoane aleg sa izoleze la exterior cladirile, pentru a beneficia de un confort termic sporit. Costurile de intretinere scad semnificativ, ceea ce reprezinta un mare punct in plus, in special pentru cei care locuiesc la casa si care au cheltuieli foarte mari pe timpul iernii. In plus, izolarea exterioara protejeaza peretii de umiditatea din aer, devenind astfel un scut protector in fata intemperiilor vremii. Dintre materialele disponibile pentru izolarea exterioara, oamenii opteaza adesea pentru polistiren, datorita beneficiilor aduse:

  • diminuarea costurilor de intretinere pe timpul iernii;
  • o protectie indelungata a zidurilor cladirii;
  • scaderea nivelul de umiditate inregistrat in interiorul cladirii;
  • infrumusetarea aspectului exterior al cladirii;
  • imbunatatirea confortului fonic, mai ales in cazul locuintelor amplasate in zone foarte aglomerate.

Unul dintre cele mai des utilizate materiale pentru izolarea exterioara a locuintei este polistirenul, datorita avantajelor pe care le ofera. In primul rand, este un produs cu un pret accesibil oricarui buzunar, comparativ cu alte materiale existente pe piata. De asemenea, rezultatele obtinute se ridica la nivelul asteptarilor, ceea ce reprezinta un mare punct in plus pentru polistiren. Nu in ultimul rand, este un material usor, care nu incarca fatada cladirilor, conferind un aspect placut si natural. Exista doua tipuri diferite de polistiren:

  • polistiren expandat - utilizat atat pentru izolarea exterioara, cat si pentru cea interioara, datorita faptului ca permite vaporilor de apa sa circule fara sa existe riscul aparitiei mucegaiului;
  • polistiren extrudat - este recomandat cu precadere pentru izolarea fundatiilor sau a subsolurilor, deoarece are o rezistenta mult mai ridicata. Nu se recomanda in izolarea peretilor, deoarece nu permite o aerisire corespunzatoare.

Pentru cresterea eficientei energetice a imobilului, trebuie folosite placi de polistiren cat mai groase. In felul acesta, se obtine o izolare termica eficienta, ceea ce duce la sporirea gradului de confort si la scaderea cheltuielilor aferente consumului de gaze.

Cum se realizeaza izolarea exterioara cu polistiren?

Inainte de a incepe munca propriu-zisa, trebuie achizitionate materialele necesare, in functie de dimensiunea cladirii. Cei care nu stiu exact cat polistiren expandat sa cumpere, pot apela la ajutorul unui consultant sau chiar la un zidar profesionist. Calculele ar trebui realizate cu maxima precizie, pentru a nu ramane cu materiale in plus si cu banii cheltuiti in zadar.

In cazul in care se doreste reabilitarea sau renovarea unei case mai vechi sau a unui bloc, trebuie indepartata tencuiala exterioara pentru o aderenta mai buna a placilor de polistiren.

In continuare, pasii pentru izolarea locuintei cu polistiren expandat sunt destul de simpli:

  • in prima faza, trebuie verificati peretii, astfel incat sa fie solizi, fara urme vizibile de degradare;
  • se aplica amorsa pe suprafata placilor de polistiren, urmand ca acestea sa fie apoi fixate pe pereti;
  • cu ajutorul unor dibluri, se prind placile de polistiren expandat in pereti;
  • se aplica masa de spaclu pe intreaga suprafata a placilor de polistiren;
  • ulterior, se prinde plasa de armare;
  • iar la final, se aplica tencuiala decorativa pentru finisare.

Chiar daca pare o sarcina simpla, izolarea locuintei cu polistiren ar trebui lasa in mainile unor specialisti pentru ca rezultatele sa fie de lunga durata. In plus, trebuie achizitionate materiale de calitate. Altfel, lucrarea se va deteriora in timp, costurile de reparare fiind mult mai mari.

In izolarea cladirilor cu polistiren exista cateva greseli pe care si meseriasii le pot face, mai ales atunci cand sunt la inceput de drum. Aceste greseli pot impacta in mod negativ atat aspectul cladirii, cat si confortul din interior. De exemplu, foarte multi aleg sa foloseasca polistiren extrudat atunci cand izoleaza peretii, ceea ce duce, in timp, la aparitia mucegaiului.

De asemenea, lucrarile de izolare nu trebuie facute pe timp de ploaie, pentru ca apa se infiltreza in pereti si, astfel, placile de polistiren nu au aceeasi aderenta. Temperatura exterioara trebuie sa fie mai mare de 5 grade Celsius, fara o expunere prelungita la soare, pentru ca se accelereaza procesul de uscare al adezivilor.

Un alt aspect care trebuie retinut consta in scoaterea burlanelor, a cablurilor sau a tevilor pe perioada realizarii izolatiei cu polistiren si remontarea acestora la final. Un astfel de pas este necesar pentru ca lucrarea sa fie una de calitate. Desi poate parea o etapa inutila si consumatoare de timp, este indispensabila pentru a obtine eficienta energetica mult dorita. Mai mult decat atat, reprezinta un bun prilej pentru o evaluare amanuntita a acestor accesorii si efectuarea eventualelor reparatii.

In ciuda faptului ca suma totala alocata izolarii exterioare cu polistiren expandat este destul de ridicata, in timp cheltuielile se vor amortiza. Cei care folosesc cladirea se vor putea bucura de un spatiu mult mai calduros, pentru care vor plati considerabil mai putin la intretinere in fiecare luna. In plus, zgomotul din exterior este estompat, astfel ca noptile devin ideale pentru un somn cu adevarat odihnitor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!