in Constructii
Gardul este un element constructiv supus multor teste de-a lungul timpului, fiind afectat, in primul rand de schimbarile climatice. Materialele din care poate fi construit gardul sunt foarte variate, iar unele sunt mai usor de montat, in timp ce altele necesita un efort mai mare pentru instalare.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/szfPB4X-FWk
In functie de bugetul alocat, forma spatiului pe care trebuie sa il delimiteze, dimensiunea spatiului, rezistenta in timp necesara si gradul de usurinta in ceea ce priveste montajul, poti alege gardul potrivit, din multitudinea de tipuri de gard existente pe piata. Iata cele mai des utilizate materiale pentru garduri si cele mai importante caracteristici ale acestora.
Gardul din plasa este accesibil si usor de instalat, are rezistenta sporita in timp si se potriveste tuturor fatadelor de casa. Acesta este folosit si pentru imprejmuirea terenurilor agricole si pentru segmentarea interioara a curtii sau a unei zone in care se doreste ca razele soarelui sa se propage fara a fi impiedicate de structuri opace, asa cum se intampla in cazul gardurilor de beton. In cazul acesta plasa de gard impletita este ce trebuie pentru ca spatiul sa fie delimitat corect. Plasa de gard impletita este deosebit de rezistenta la schimbari climatice si nu isi modifica proprietatile, ceea ce inseamna un plus de rezistenta si de durabilitate.
Gardul din lemn este rezistent si usor de montat, se incadreaza in foarte multe stiluri arhitecturale, insa necesita un tratamente de suprafata pentru a face fata atacurilor venite din partea insectelor, mucegaiului, fluctuatiilor de temperatura, umezelii si altor factori de mediu. Pentru ca gardul din lemn sa reziste, este necesar ca acesta sa fie vopsit si curatat periodic.
Gardul din placi prefabricate este frecvent intalnit atunci cand este nevoie de garduri opace. Gardul din placi prefabricate se monteaza rapid si rezista in timp fara a necesita o intretinere riguroasa, insa aceste garduri nu au un aspect foarte elegant. In plus, prin aceste placi prefabricate soarele nu poate trece deloc, acesta fiind un mare dezavantaj atunci cand de partea cealalta a gardului cresc plante care au nevoie de soare.
Gardurile din beton ofera cel mai ridicat grad de rezistenta, insa este mult mai greu de montat. De obicei, procesul de construire dureaza cateva zile sau chiar mai mult, in functie de lungimea gardului, dar la final, vei obtine un gard durabil, care va face fata cu succes tuturor conditiilor climatice. Pentru ca acest tip de gard sa isi mentina aspectul initial, va trebui vopsit periodic, exact asa cum se intampla si cu peretii exteriori ai casei, deoarece se poate decolora in timp si poate acumula impuritati.
Gardurile din tabla se construiesc mai usor decat cele din beton, dar, pentru ca au nevoie de fundatie, va trebui sa aloci cateva zile instalarii gardului, perioada depinzand si de lungimea gardului. Spre deosebire de alte materiale, tabla este un material vulnerabil la conditiile climatice, motiv pentru care trebuie intretinuta conform recomandarilor producatorului. Pe langa tabla argintie clasica, este disponibila in magazinele online si tabla pentru garduri in culori variate, astfel incat sa poata fi aleasa in functie de culorile casei si de cerintele zonei in care gardul va fi amplasat.
Piatra este o optiune perfecta pentru gardurile care imprejmuiesc casele amenajate rustic. Gardurile din piatra nu se demodeaza si rezista foarte bine in timp, dar sunt constructii care implica procese de constructii laborioase. De asemenea, piatra este un material dificil de prelucrat, gardurile construite din acest material avand costuri ridicate. O data construit, un astfel de gard poate sa reziste perioade foarte lungi de timp fara sa necesite interventii.
Materialele si procesul de montaj joaca un rol esential in rezistenta finala a gardului. Alegand materiale de calitate si respectand toti pasii de montaj, gardul tau va rezista foarte mult timp fara sa necesite interventii la nivelul structurii sale.