Trucuri si idei practice de organizare a bucatariei

in Ghid Practic Casa

Bucataria este singurul spatiu din locuinta cu o dubla destinatie, fiind utilizata atat pentru prepararea hranei, cat si pentru servirea mesei si savurarea cafelei de dimineata. Data fiind destinatia practica, in bucatarie vom gasi toate vasele pentru gatit, vesela, aragazul, frigiderul si celelalte electrocasnice specifice.

Bucatarie - hote de bucatarie

Sursa foto

Cu toata aceasta aglomerare de lucruri necesare, bucataria trebuie sa asigure si un mediu placut pentru servirea mesei, astfel ca modul in care iti organizezi acest spatiu este foarte important.

Daca ti se pare ca bucataria ta nu este organizata eficient, iti oferim cateva idei practice pentru a indrepta lucrurile.

Zona aragazului

Aragazul este elementul principal care tine de componenta practica a bucatariei, iar in jurul sa se creeaza adeseori cea mai mare dezordine. Gatitul presupune o serie de vase, ustensile si ingrediente, dar asta nu inseamna ca toate acestea trebuie sa stea in permanenta in preajma aragazului. Pastreaza la indemana doar obiectele pe care le folosesti zilnic, iar restul trebuie sa stea in sertare sau dulapuri, ca sa nu te incurce si sa eviti murdarirea lor.

De asemenea, pentru a elimina aburul si mirosul de mancare, ai nevoie si de o hota pentru bucataria ta, care se monteaza deasupra aragazului, comunicand cu exteriorul.

Zona chiuvetei

Chiuveta este locul in care ajung vasele folosite la gatit si farfuriile murdare, care nu trebuie lasate sa astepte foarte mult pentru a fi curatate. In zona chiuvetei nu trebuie sa se afle decat solutiile folosite pentru spalarea vaselor, precum si lavetele si buretii de bucatarie folositi in acelasi scop. De asemenea, in partea laterala a chiuvetei e bine sa instalezi un scurgator pentru vase in care se aseaza vesela pana cand se usuca. Acesta nu trebuie transformat in spatiu pentru farfurii si tacamuri, locul acestora fiind in rafturi si sertare speciale.

Masca de la chiuveta este locul perfect pentru cosul de gunoi, iar daca spatiul iti permite, poti amenaja si un sertar in care sa pastrezi produsele de curatat si sacii menajeri nefolositi.

Blatul de bucatarie

Blatul este principalul spatiu de lucru din bucatarie si trebuie folosit strict in acest scop. Evita sa il aglomerezi cu cani, pahare, espressorul de cafea sau alte electrocasnice, pentru ca sigur va veni un moment cand vei da peste ele si le vei darama. Inainte de a folosi blatul, aseaza pe el toate ingredientele si accesoriile necesare, iar cand ai terminat treaba, curata bine suprafata si aseaza toate lucrurile la locul lor.

Rafturile suspendate

Reprezinta solutia ideala pentru bucatariile mai mici, care nu dispun de spatiu suficient pentru dulapuri si sertare. Totusi, poti sa apelezi la aceasta varianta si daca preferi sa ai toate lucrurile la vedere, pentru a le putea gasi mai usor. In acest caz, trebuie sa expui pe rafturi doar vesela care arata impecabil, neciobita si fara pete. Vasele si farfuriile mai mari se aseaza intotdeauna la baza, iar deasupra lor se pun cele mai mici, asemenea unei piramide.

De asemenea, recipientele cu condimente si alte ingrediente pe care le folosesti la gatit trebuie sa fie transparente, sau sa aiba aplicate pe ele o eticheta pentru a le identifica usor. Pentru cani si pahare trebuie sa amenajezi un raft special, iar paharele cu picior pot fi tinute intr-un suport special, similar cu cele folosite in baruri.

Electrocasnicele

Cum spuneam, bucataria este un spatiu in care se folosesc frecvent o serie de electrocasnice. Unele din ele au locul lor bine stabilit, cum ar fi frigiderul sau hota electrica, iar celorlalte trebuie sa le gasesti un loc, astfel incat sa nu te incurce foarte tare. Pastreaza-le la indemana doar pe cele pe care le folosesti zilnic, iar pe celelalte pastreaza-le in cutiile lor, depozitate in dulapuri.

Pentru a nu aglomera spatiul disponibil, nu ezita sa renunti a farfuriile ciobite, vasele cu smaltul sarit si tacamurile innegrite pe care nu le mai folosesti si iti ocupa loc inutil in bucatarie.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!