Plantarea unui gard viu

in Ghid Practic Gradina

Gardurile vii sunt elemente caracteristice in multe dintre gradini. Pe langa intimitatea pe care o ofera, acestea constituie un fundal perfect pentru flori si plante ornamentale.

Plantare gard viu tuia

Copaceii alesi pentru gardul tau viu au ajuns si este momentul sa-i plantezi. Niste pasi simpli sunt tot ce trebuie sa urmezi, iar acest ghid te va ajuta sa obtii cele mai bune rezultate.

Care sunt pasii?

  • Indeparteaza ambalajele.
  • Toarna apa in ghivecele plantelor.
  • Pregateste pamantul.
  • Sapa un sant de latimea ghiveciului, in zona dorita pentru plantare.
  • Aliniaza copaceii in santul sapat si acopera-le radacinile partial cu pamant.
  • Uda solul bine, lasand apa sa se infiltreze, apoi adauga restul de pamant.
  • Acopera pamantul de deasupra radacinilor cu mulci si uda solul o data pe saptamana, de-a lungul perioadei de crestere.
  • Scurteaza crengile gardului viu imediat dupa ce incepe sa creasca.

Indepartarea ambalajului

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa indepartezi toate ambalajele in care au fost livrati acestia.

Este important ca atunci cand vrei sa muti copaceii dintr-un loc in altul, sa ii ridici de ghiveci fara a trage de trunchi.

Daca radacinile sunt ambalate intr-un saculet de panza, ridica-i numai de sforile care leaga sacul.

Ingrijirea copacilor pana la momentul plantarii

Copaceii tai sunt istoviti din cauza calatoriei, asa ca le-ar prinde bine sa ii uzi si sa ii asezi intr-un loc umbrit din gradina ta. Evita depozitarea lor in garaj, magazie sau casa, chiar daca este frig afara. Si, desigur, nu ii scoate din ghiveci sau din sacii de panza.

Chiar daca nu-i plantezi pe moment, copacii vor fi in regula in ghivecele lor.

Daca ai ales plante iubitoare de lumina, dupa o zi sau doua, muta-le intr-un loc insorit. Tine minte sa le uzi in fiecare zi, sau tot la doua zile, in functie de vreme. Daca solul din ghiveci devine foarte uscat, pune ghiveciul intr-o galeata si adauga apa, lasand pamantul sa absoarba cat mai multa.

Daca copaceii tai sunt in saci de panza:

Pentru a preveni uscarea pamantului din saculet, acopera sacul cu mulci. Dar, in cazul in care se usuca, uda saculetul moderat, nu il introduce intr-o galeata de apa.

Amplasarea gardului viu

De cele mai multe ori, gradurile vii sunt insirate de-a lungul perimetrului proprietatii. Pe masura ce gardul creste, acesta ar putea sa se extinda pe terenul vecin. Tine cont de asta si planteaza-l la cel putin un metru departare de marginea proprietatii.

Pregatirea solului pentru plantare

Solul este cheia succesului pentru gardul tau viu. Foloseste pamantul care se afla deja in gradina ta, nu unul adus de altundeva. Daca solul este foarte sarac, pur si simplu foloseste mai mult ingrasamant.

Plantele tinere au nevoie de o zona cu pamant afanat pentru a-si putea extinde radacinile cu usurinta. Adauga ingrasamant solului pe masura ce sapi. Poti folosi aproape orice fel de ingrasamant organic, cele mai bune fiind balegarul,compostul sau solul vegetal din magazinele de gradinarit.

Sapa o zona de aproximativ un metru latime in jurul locului in care urmeaza sa pui gardul viu. Pune ingrasamant de aproximativ 5-10 centimetri grosime peste pamantul sapat. In plus fata de asta, vei mai avea nevoie si de un fertilizator pentru a ajuta copaceii sa isi dezvolte radacinile. Acesta poate fi un fosfat natural, faina de oase sau orice alt fel de superfosfat.

Indeparteaza buruienile si pietrele mai mari decat pumnul din zona plantarii. Nu este recomandat sa cerni pamantul pentru a indeparta pietrele mai mici, acestea fiind benefice pentru scurgerea apei.

Intoarce pamantul, amestecand-ul cu ingrasamant, si niveleaza-l.

Pregatirea copaceilor pentru plantare

Asigura-te ca solul din ghivecele copacilor este destul de umed cu o zi inainte de plantare. Acest pas este important pentru ca, daca solul din jurul radacinilor este uscat, acesta ar putea ramane asa pentru mai mult timp dupa plantare.

Planificarea asezarii copacilor

Majoritatea copacilor folositi la gardurile vii se planteaza la jumatate de metru , un metru sau un metru si jumatate departare unul fata de celalalt. In functie de asta, timpul in care gardul tau se va indesi difera. Tuia este un copac ce creste repede, asa ca va umple un spatiu mai mare intr-un timp scurt.

Pentru a forma bine capetele gardului viu, primul si ultimul copacel se planteaza la jumatate din distanta aleasa.

Saparea pamantului pentru plantare

Cea mai simpla metoda este sa sapi un sant de latimea si adancimea corespunzatoare ghivecelor. Daca optezi pentru o distanta mai mare intre copaci, poti sapa gropi individuale. Beneficiul saparii unui sant este ca poti ajusta distanta dintre plante mult mai usor.

Incepe prin a planta primii si ultimii doi copaci la jumatate din distanta aleasa, apoi pe restul dintre, la distante egale.

Separarea copacilor de ghivece

Pamantul cu radacini ar trebui sa iasa cu usurinta din ghiveci. Daca nu aluneca, loveste usor marginile ghiveciului pentru a-l ajuta sa se elibereze.

In cazul in care vezi ca pamantul se va desprinde de pe radacini, taie fundul ghiveciului si o laterala a acestuia, urmand sa il indepartatezi dupa asezarea in locul destinat plantarii.

Daca copaceii au radacinile ambalate in saci de panza, pur si simplu aseaza-i pe locul dorit, apoi taie sforile care tin sacul legat si indeparteaza-le. Desfa sacul si taie surplusul de material. Restul sacului se va dezintegra la scurt timp dupa plantare.

Plantarea copacilor

Acopera radacinile plantelor cu doua treimi de pamant si batatoreste usor pamanul din jurul lor.

Acum ca plantele sunt asezate, umple santul cu apa si las-o sa se infiltreze complet. Acest pas va asigura cantitatea de apa necesara radacinilor tinere.

Finalizarea plantarii

Adauga si ultima treime de pamant peste radacini si batatoreste solul usor. Ai grija ca radacinile sa nu fie ingropate prea adanc, acestea trebuie sa fie acoperite de un strat subtire de pamant.

Finalizeaza plantarea prin adaugarea unui strat de ingrasamant, de aproximativ 5 centimetri grosime, in zonele de deasupra radacinilor.

Plantarea in soluri argiloase si soluri umede

Daca ai un sol greu, argilos, care este umed pentru perioade indelungate, exista un truc care iti poate fi de folos. In momentul in care asezi plantele in sant, pune destul pamant sub radacini pentru a ridica intregul gard viu deasupra nivelului gradinii tale cu aproximativ 5 centimetri. Dupa aceea, adauga restul de pamant si formeaza-l intr-o movila la bazele gardului.

Acest truc va ajuta apa sa se scurga spre radacini mai usor, si va ajuta copacii sa se adapteze solului.

Stabilizarea cu pari

In mod normal, copacii nu au nevoie de pari pentru rezistenta. Insa, in zonele vantoase, parii pot fi folositi de-a lungul primului anotimp de crestere, dupa care se pot indeparta.

Ingrijirea gardului viu dupa plantare

In perioada de crestere, pana cand gardul viu isi va raspandi radacinile, va trebui udat o data sau de doua ori pe spatamana, in functie de vreme. Tot pamantul din jurul gardului trebuie udat cat mai bine, permitand apei sa se infiltreze pana la radacini.

Tunderea gardului viu

Gardurile vii au nevoie de scurtare regulata, pentru a pastra un aspect ingrijit si pentru a preveni cresterea excesiva. Doua sfaturi care te pot ajuta foarte mult sunt:

  • Tunde gardul din momentul in care acesta incepe sa creasca - nu astepta sa ajunga la inaltimea dorita. Scurteaza-l cate putin de cate ori este necesar, astfel structura gardului se va indesi.
  • Scurteaza-i varful astfel incat sa fie mai subtire decat partea de jos - in acest mod lumina va patrunde cu usurinta la cregile de jos si vei evita ofilirea lor.

Daca urmezi aceste doua reguli, te vei bucura de un gard viu frumos si sanatos pentru multi ani de acum incolo.

Aflat mai multe informatii vizitand http://tuia.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!