5 legume-minune pentru sanatate

in Ghid Practic Gradina

Primavara vine cu o multime de legume si fructe care te ajuta sa ai o alimentatie sanatoasa si tu si familia ta. Beneficiile consumului de legume proaspete sunt numeroase asa ca fa, din cand in cand, o detoxifiere sau o cura de vitamine. Nici nu trebuie sa faci un efort prea mare. Bea, frecvent, sucuri obtinute cu ajutorul unui storcator prin presare la rece. In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva dintre beneficiile unor legume de primavara.

legume-minune pentru sanatate

Sursa foto

Salata verde

Una dintre preferatele primaverii, salata verde (laptucile) contine vitamina K, luteina, vitaminele A, C si K, betacaroten, calciu, fier si acid folic. Foarte saraca in calorii, dar consistenta si satioasa, salata verde e vedeta dietelor. Mancati salata verde nu doar daca vreti sa slabiti, ci si pentru ca previne formarea cheagurilor de sange, ajuta circulatia si curatarea sangelui.

Mai mult, cum 95% din salata este apa, ajuta la mentinerea hidratarii zilnice. Datorita continutului bogat in fibre, laptucile contribuie la echilibrarea tranzitului intestinal. Calciul din salata ajuta la intarirea oaselor.

Ridiche rosie

Ridichea rosie este prezenta, in aceasta perioada, in toate pietele si raioanele de legume. Consumate simplu sau cu laptuci, ridichile aduc beneficii ficatului, inimii si intaresc sistemul imunitar. De asemenea, continutul scazut in carbohidrati le include in lista legumelor recomandate in cura de slabire.

Sucul obtinut din aceste mici radacinoase, amestecat cu cel de portocale si capsuni, este benefic pentru reglarea tractului urinar. Uleiul obtinut din presarea ridichilor este folosit pentru produse de tratare a afectiunilor tegumentare.

Spanac

Datorita continutului de fier, spanacul este, aproape, un personaj al cartilor si filmelor pentru copii sau al desenelor animate. Frunzele verzi pot fi mancate crude sau preparate. Salata din planta cruda, sau impreuna cu alte legume, asigura necesarul de vitamine pentru o gustare sau ca garnitura.

Chiar si gatit, spanacul pastreaza, alaturi de fier, beneficiile vitaminelor C si K, acidului folic si magneziului. Consumul acestei plante ajuta si la prevenirea cataractei si a bolilor cardiovasculare.

Sparanghel

Bogat in proteine si sarac in calorii, sparanghelul este una dintre cele mai sanatoase legume de primavara. Vitaminele A, C si K, magneziul, calciul si potasiul ajung in organism imediat dupa ce bei un pahar cu suc de sparanghel, la micul dejun.

Daca nu te dai in vant dupa sucul de sparanghel, gateste tijele pe gratar sau la abur, si mananca-le ca garnitura sau ca fel principal, daca vrei sa slabesti.

Busuioc

Busuiocul este una dintre plantele aromatice preferate de bucatari, in special in gastronomia mediteraneana. Aroma puternica si gustul placut adauga un plus de savoare salatelor, sosurilor si pastelor. Are vitamina A si ajuta la scaderea colesterolului. Proprietatile sale vasodilatante sunt de ajutor in relaxarea muschilor, a vaselor de sange si imbunatatesc circulatia arteriala.

Cu toate ca au multe beneficii, unele legume pot avea si contraindicatii, in cazul unor afectiuni sau tratamente. De aceea, daca ai probleme de sanatate, consulta medicul de familie ca sa-ti recomande alimentele care ti se potrivesc.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!