Cum sa renovezi baia ca sa te incadrezi intr-un buget restrans

in Ghid Practic Casa

Fara a exagera in vreun fel, baia este cea mai importanta camera din casa sau apartament. Aceasta trebuie sa asigure un confort minim, fie ca incepi ziua cu ea, fie ca o termini. De aceea trebuie sa acorzi o atentie deosebita proiectului de renovare, care trebuie creat si analizat cu atentie.

Renovarea baii cu buget redus

Sursa foto

Genul acesta de proiect, amenajarea cu un buget restrans, consideram ca se potriveste mai bine spatiilor de baie mai mici, si daca avem grija la toate aspectele acestuia astfel incat sa nu ne scape vreun punct care ulterior poate genera costuri suplimentare, suntem increzatori ca se poate ajunge ca in final camera de baie sa-ti poata indeplini toate dorintele, fara a investi bugete mari in amenajare.

Cel mai important pas al acestui proiect este planul pe care trebuie sa-l faci, cu mentionarea tuturor pasilor care trebuie parcursi. Astfel te asiguri ca ai luat in calcul toate elementele necesare amenajarii si nu ai omis ceva care ulterior iti poate genera costuri suplimentare.

In primul rand asigura-te ca instalatiile de alimentare cu apa si scurgerile sunt relativ noi, si nu prezinta scurgeri sau urme de uzura. Consulta un instalator si impreuna cu acesta ia decizia daca trebuie inlocuita intreaga instalatie sanitara. Recomandabil este totusi ca aici sa nu faci compromisuri si sa o inlocuiesti in intregime, cu una din cupru de preferat. Asigura-te ca proiectezi intreaga instalatie de alimentare si scurgere tinand cont de obiectele sanitare pe care le doresti instalate. Incepand de la tipul de lavoar pe care doresti sa-l montezi, tipul vasului de WC si a rezervorului, daca optezi pentru cada sau pentru cabina de dus si altele.

Deoarece optiunile de renovare sunt nenumarate si nu pot fi cuprinse intr-un articol, vom propune pe scurt doar punctele pe care trebuie sa le ai in plan.

1. Refacerea totala a instalatiei sanitare si a scurgerilor

  • Asigura-te ca planul prevede in detaliu unde este pozitionata scurgerea vasului de toaleta si daca este potrivita pentru tipul de vas pe care-l vei alege.
  • Asigura-te ca alimentarea cu apa a rezervorului este pozitionata conform tipului de rezervor ales si are robinet de inchidere.
  • Decide ce tip de baterie cu functie de bideu alegi si construieste instalatia de alimentare corespunzator.
  • Asigura-te ca alimentarea si scurgerea pentru lavoar sunt plasate la distantele si inaltimile corecte, conform lavoarului ales.
  • In functie de decizia luata, cada sau cabina de dus, asigura-te ca instalatiile de alimentare si scurgere sunt pozitionate corect si ergonomic.

2. Efectuarea corecta a sapei si a hidroizolatiei

  • Daca este cazul, asigura-te ca sapa este turnata corect, are inclinarea recomandata de normative si asigura scurgerea apei spre sifonul de pardoseala.
  • Asigura-te ca s-a luat in calcul hidroizolarea perfecta a podelei pentru evitarea infiltratiilor la nivelul inferior sau in camerele alaturate.

3. Alegerea podelei

  • Aici nu poti obtine o reducere considerabila a bugetului alocat, tinand ca in cazul bailor cu spatii reduse suprafata podelei variaza cu aproximatie in jurul a 3 si 5 metri.
  • Grija principala trebuie sa fie alegerea unui tip de pardoseala cu aderenta ridicata, care sa previna accidentarile prin alunecare.

4. Alegerea faiantei

  • Aici se poate obtine o reducere a bugetului alocat, tinand ca se poate placa doar zona de cada/ dus si cea de lavoar.
  • Alege un tip de faianta simpla, uni si care nu este complicat de montat, rezultand costuri de manopera.

5. Alegerea vasului de toaleta

  • In primul rand trebuie sa ti cont de adancimea si latimea locului unde vei monta vasul de wc. In functie de aceste dimensiuni alegeti vasul potrivit.
  • Pentru a te putea incadra intr-un buget restrans va trebui sa optezi pentru un vas clasic, cu montarea pe podea, si in functie de spatiu pentru un rezervor asezat pe vas sau unul suspendat pe perete, la semi-inaltime.
  • Vasul poate avea functie de bideu inclusa sau in cazul in care vasul de wc este in apropierea lavoarului poti opta pentru o baterie care are si dus intim inclus.
  • Sau se poate opta pentru un set de dus intim cu baterie dedicata.
Renovarea baii clasice

Sursa foto

6. Alegerea lavoarului

  • Tot plecand de la spatiul disponibil pe latime si adancime se alege tipul de lavoar pe care doresti sa-l montezi.
  • Bugetul va putea fi mentinut redus daca optezi pentru un lavoar suspendat in perete, cu semipiedestal.
  • Cu toate ca te gandesti sa faci o reducere de buget la partea de achizitie a unui dulap suspendat sub lavoar si sa renunti la el, analizeaza daca un lavoar mai mic nu poate fi un compromis care-ti va permite sa achizitionezi si acest dulap util pentru depozitarea diverselor accesorii de baie.

7. Alegerea bateriei pentru lavoar

  • Analizeaza cu atentie toate variantele si alege tinand cont si de calitatea cartusului, cate deschideri/ inchideri ale jetului de apa permite.
  • O baterie joasa de lavoar este o alegere care se poate incadra intr-un buget limitat.
  • Nu uita de bateria de lavoar cu dus igienic inclus si fa alegerea in functie de pozitionarea chiuvetei fata de vasul de toaleta sau de bugetul pe care trebuie sa-l aloci unui set de dus igienic si a unei baterii dedicate.
Renovarea baii moderne

Sursa foto

8. Alegerea dintre cada sau cabina de dus

  • Poti renunta la cada in favoarea unei cabine de dus, dar acesta va fi un dezavantaj pentru o familie cu copii, balaceala fiind o placere de neratat pentru ei.
  • Daca alegi o cada, in marea majoritate a cazurilor probabil vei opta pentru una rectangulara din fibra de sticla.
  • Fa-ti calculul si vezi daca poti reduce bugetul prin zidirea ei pe lateral si renuntarea la masca frontala. Dar in acest caz va trebui sa prevezi zidul cu o gura de vizitare.
  • Daca alegi o cabina de dus poti alege intre varianta clasica de cabina, cu usi care se inchid sau poti alege o cadita si un paravan din sticla securizata, care poate fi cu tratament anti-calcar.

9. Alegerea bateriilor pentru cada sau dus

  • In functie de decizia pe care o iei, poti opta pentru o baterie clasica de cada, cu para de dus sau pentru un set de baterie de dus si para de dus.
  • Bateriile cu pret mai mic sunt de regula cele din alama sanitara, cromate pe exterior, dar nu este exclus sa gasesti si baterii negre, albe sau aurii la un pret rezonabil.

10. Alegerea sistemului de ventilatie

  • Pentru evitarea formarii mucegaiului si evacuarea mirosurilor neplacute, nu uita sa cumperi si un ventilator de baie, care poate fi din inox sau plastic alb.

11. Alegerea sistemului de iluminat si a oglinzii

  • Poti opta pentru un dulap suspendat, cu oglinda pe usa si sistem de iluminat inclus sau poti alege o aplica separata, cu led si o oglinda cu etajera.

12. Alegerea unui dulap suspendat si a accesoriilor de baie

  • Daca spatiul din baie permite poti calcula varianta cea mai buna de buget, alegand intre un dulap inalt, suspendat, fara usi sau un dulap pe pardoseala. Astfel vei avea spatiu suficient pentru depozitarea tuturor celor necesare ingrijirii personale.
  • Daca spatiul este mic, atunci va trebui sa te orientezi catre diverse accesorii, gen etajere sau blaturi suspendate pe verticala, pe care poti depozita tot ce ai nevoie in baie.
  • Nu uita de restul accesoriilor, inelele si barele portprosop, carligele pentru prosop, pentru halat, suportul pentru hartie igienica, peria pentru vasul de toaleta, suporturile pentru sapun etc.

Iti uram succes in planul de renovare a baii si te invitam sa vezi urmatoarele game de produse NeaKaisa.

Pentru toate produsele pe care le comanzi online de la NeaKaisa ai consultanta gratuita, reduceri de pret si transport gratuit. In plus, daca te razgandesti deoarece produsul nu se potriveste poti beneficia de retur gratuit in termen de 120 de zile, in functie de conditiile mentionate pe site.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET BUCATARIE MASA MBS-2 CU 4 SCAUNE

Pret: 952,00 LEI 576,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!