Deck pentru terasa - scurt ghid

in Ghid Practic Casa

Indiferent daca iti doresti un deck economic la casa de vacanta sau unul exclusivist care sa dureze zeci de ani pe langa noua ta piscina, exista variante care sa satisfaca fiecare dorinta. Haide sa trecem in revista cateva dintre cele mai populare variante.

Deck pentru terasa

Deck din lemn pentru terase

Lemnul este unul dintre primele materiale folosite la realizarea pardoselilor de exterior. Nu stim cine l-a inventat, dar e bine asa :)

Sa incepem de la mic la mare, adica de la variantele economice la cele mai scumpe.

Deck -ul din lemn impregnat

Este cea mai economica varianta de deck si este fabricata in general din pin care este tratat intr-o autoclava cu anumite substante chimice care il protejeaza de diverse atacuri ale insectelor si ii confera o mai buna rezistenta in timp. Lamelele astfel impregnate capata o culoare bruna sau verzuie in functie de substantele folosite in proces.

Durata medie de viata a unui astfel de deck (in conditiile unui montaj corect si a respectarii unui plan de mentenanta) poate de fi de pana la 15 ani.

Deck -ul din lemn termotratat

Deck din lemn termotratat

Cea mai des intalnita varianta de deck din lemn termotratat este cel din pin termotratat. Termotratarea este un proces 100% ecologic, care presupune supunerea lemnului la temperaturi foarte ridicate (de pana la 220°C) si la abur. In urma acestui proces care are loc in niste cuptoare speciale se obtin lamele de lemn foarte stabile dimensional (cu coeficienti de contragere si dilatare foarte redusi) de culoare cafenie asemanatoare unor esente exotice. De retinut ca prin termotratare lemnul nu devine mai dur asa cum eronat este prezentat in anumite discutii.

Deck-ul din pin termotratat se comporta foarte bine in spatii cu trafic moderat, unde nu este supus la lovituri sau socuri mecanice.

Durata medie de viata este de pana la 20 ani.

Cu toate ca deck -ul din pin termotratat este o solutie economica el are si o ruda mai "bogata" si anume deck -ul din frasin termotratat. Frasinul termotratat are o duritate semnificativ mai mare decat a pinului termotratat, nu are noduri (fata de pin ale carui caracteristici definitorii sunt tocmai nodurile), fibra si culoarea sunt mult mai omogene, mai pline, iar amenajarile cu el au un aer exclusivist si exotic.

Durata medie de viata poate merge pana la 25-30 ani.

Deck -ul din esente exotice, cu duritate foarte mare

Lemn terasa Ipe

Deck -ul pentru terasa din esente exotice ramane din punctul nostru de vedere cea mai buna varianta de pardoseli pentru exterior. Caracteristicile fizice si mecanice il fac practic indestructibil, tonurile si culorile sunt de-a dreptul fabuloase, iar durata de viata poate depasi 50 de ani in unele cazuri.

Cel mai apreciat deck la nivel mondial ramane cel din Ipe sau arborele de fier asa cum mai este denumit. Esplanadele pietonale din Coney Island (New York), Miami sau Atlantic City, pontoanele de acostare din Barcelona, iar de la noi Complexul rezidential Stejarii stau marturie ca acolo unde a fost nevoie de rezistenta, durabilitate, dar si de rafinament s-a ales decking din ipe. Pe langa pleiada de calitati indiscutabile, deck -iul din ipe are asa cum era de asteptat si un pret pe masura ce creste usor, dar constant an de an.

Iar daca deck -ul de terasa din ipe poate fi considerat scump exista variante de lemn exotic cu proprietati foarte asemanatoare, dar cu un cost (mult) mai scazut - cumaru, massaranduba, garapa, itauba, tatajuba etc.

Deck-ul din esente exotice are practic orice aplicare - de la spatii private elegante la zone publice cu trafic foarte intens. Durata de viata ajunge la 50 de ani in cazul lemnului de ipe si 35-40 ani in cazul celorlalte esente enumerate mai sus.

Deck -ul din teak

Cea mai exclusivista optiune cand vine vorba de pardoseala din lemn pentru exterior este fara indoiala lemnul de teak. Contrar unui folclor mai degraba neautorizat, lemnul de teak nu este nici pe departe unul dur, fiind chiar usor, principala sa calitate rezida in uleiurile cu care este impregnat in mod natural si care il fac foarte stabil dimensional, iar apa va sta pe el precum pe penele unei gaste. Nu degeaba teak-ul este finisajul puntilor yachturilor de lux.

Cel mai apreciat lemn de teak este cel ce provine din Myanmar (fosta colonie Burma) si din insula Java din Indonezia, acolo unde creste in mod salbatic.

Exista si o varianta de "cultura", dar care are doar aspectul teak-ului original, nu si toate proprietatile.

Mai exista de asemenea alte esente care sunt denumite eronat teak (si poate cu intentia de a induce in eroare) - teak african, teak brazilian etc.

Deck pentru terase din PVC si WPC

Deck WPC gri

Deck -ul din PVC (policlorura de vinil) este un material relativ nou pe piata si care a facut ceva valuri in ultimii ani. Acesta este un deck care nu se potriveste tuturor gusturilor si cu siguranta nu arata si nu se simte precum lemnul indiferent de producatorul care il realizeaza. Deck-ul din PVC de top este surprinzator de durabil, rezistent la pete si isi mentine foarte bine culoarea sub actiunea razelor UV. Exista si variante (mai scumpe) care au suprafata de uzura prelucrata special pentru a se asemana cu lemnul, dar totusi ramane o copie (mai mult sau mai putin reusita). Un alt aspect legat de deck-ul din PVC este ca se incalzeste puternic de la soare.

Deck -ul din WPC (wood plastic composite) este un material popular pe piata din Romania de mai multi ani si are numerosi fani mai ales datorita mentenantei reduse. Este obtinut prin amestecul de plastic (PVC) si diverse fainuri din lemn , fiind prezent intr-o gama larga de finisaje si dimensiuni. Evident cele mai apreciate (si mai scumpe) modele sunt cele care imita lemnul.

Legat de deck-ul din WPC vrem sa insistam asupra unor aspecte mai putin evidente la prima vedere, dar cu consecinte pe termen mediu. Acestea sunt legate de calitatea lamelelor, mai exact de calitatea amestecului din care este obtinut deck-ul. Iti recomandam sa verifici certificarile obtinute de produsul pe care vrei sa il achizitionezi si sa insisti asupra garantiei oferite de catre producator.

Speram ca acest ghid sa iti fie de folos, iar atunci cand va veni vremea achizitiei sa fii informat, sa stii ce sa ceri si ce raspunsuri sa accepti. Iti recomandam de asemenea cu tarie sa apelezi la un specialist in decking.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!