Amenajarea balconului. Cum sa cresti legume in apartament

in Gradina flori de apartament

Daca vrei sa te bucuri mereu de legume proaspete si sanatoase, poti sa le cresti chiar tu, indiferent daca stai la casa sau la bloc.

Da, ai citit bine! Poti cultiva cateva legume, pentru consumul propriu, chiar la tine in apartament. Nu este deloc complicat, dupa cum iti vom explica in acest articol, in care te vom invata cum iti poti transforma balconul intr-o mica gradina.

Amenajarea balconului. Cum sa cresti legume in apartament

Sursa foto

Cum alegi ghivecele si locul potrivit?

Ca sa plantezi legume ai nevoie doar de cateva ghivece cu dimensiuni potrivite, un mix de pamant, compost sau ingrasamant lichid si cat mai multa lumina. Daca nu ai ferestre suficient de mari ca sa ajunga lumina soarelui la plante, poti folosi o lampa speciala, cu lumina fluorescenta.

Ideal ar fi sa cumperi rasadurile primavara, cand este deja destul de cald. in acest fel, vei putea tine ghivecele cu legume pe balcon. Ele nu trebuie sa stea insa prea aproape de o sursa de caldura artificiala, cum este caloriferul.

Alege ghivece suficient de mari, in functie de legumele pe care vrei sa le cultivi. Spre exemplu, rosiile au nevoie de un vas adanc de cel putin 30 cm, in timp ce pentru alte legume este suficient si mai putin spatiu.

Vasele trebuie sa aiba un sistem de drenaj, ca sa nu se acumuleze prea multa apa in pamant. De asemenea, ar fi bine sa folosesti compost, care este un ingrasamant organic, foarte simplu de utilizat.

Locul ideal pentru amplasarea ghivecelor cu legume este balconul. Poti transforma aceasta zona intr-un spatiu ideal pentru relaxare, unde sa te simti aproape de natura. Pentru asta, pe langa ghivecele cu flori si cu legume cultivate de tine, iti recomandam sa pui un gazon cu aspect de iarba artificiala. Daca ai nevoie de inspiratie, poti gasi pe internet cateva idei pentru amenajarea balconului, astfel incat sa poti valorifica din plin spatiul pe care il ai si sa obtii designul dorit.

Ce legume poti cultiva in apartament?

Intr-un apartament poti cultiva destul de multe soiuri de legume, ca sa-ti poti face o salata nutritiva si sanatoasa, cu produse proaspete, crescute chiar de tine:

  • Rosii cherry: sunt ideale pentru a fi cultivate pe balcon. Trebuie sa le asiguri insa un ghiveci destul de adanc si araci de care sa se prinda. Este suficient sa pui semintele in pamant, sa ai grija sa le uzi la timp si sa le asiguri cat mai multa lumina.
  • Ardei iuti: au nevoie de un vas inalt de cel putin 25 cm. Exista soiuri de ardei rosii, galben sau verzi, iar forma plantei, de arbust ramificat, ofera si un decor deosebit pe balcon.
  • Usturoi: este foarte simplu de plantat - trebuie doar sa pui o bucata dintr-un catel de usturoi in pamant, la o adancime de 10 cm si va creste o planta noua.
  • Castraveti: au nevoie de un ghiveci mare, incapator si de mult spatiu, pentru ca se vor intinde pe pereti.
  • Salata verde: trebuie plantata intr-un vas cu o adancime de 5-10 cm. Este suficient sa presari semintele si sa uzi bine pamantul, iar dupa o saptamana planta o sa apara. Ideal ar fi ca salata sa aiba cel putin 10-15 cm inainte de a fi recoltata.

Prin urmare, poti sa cultivi multe soiuri de legume chiar la tine pe balcon, astfel incat sa ai mereu acces la alimente proaspete si sanatoase. Nu trebuie sa investesti prea mult si nici sa depui efort, este suficient sa acorzi plantelor pe care le cresti atentia si ingrijirea de care au nevoie.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!