Ce este mai bine sa alegi: casa doar pe parter sau casa cu etaj?

in Constructii

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le ia cei ce doresc sa-si construiasca propria locuinta este tipul casei - sa fie doar pe parter sau cu un etaj? Desigur, ambele variante sunt bune, dar vin la pachet atat cu avantaje, cat si cu dezavantaje. Pe langa plusuri si minusuri, exista si alti factori ce pot influenta decizia finala, precum numarul persoanelor care vor locui in acea casa, nevoile si preferintele lor.

Casa pe parter sau casa cu un etaj

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/bJqeJxeyiJE

Descopera in continuare unele dintre cele mai importante plusuri si minusuri pe care le au ambele tipuri de case - astfel, decizia finala poate deveni mai simpla.

Casa doar pe parter

O casa doar pe parter este in mod normal mult mai ieftina ca una cu etaj. Pe langa costurile mai mici de constructie si nu numai, mai exista si alte avantaje tentante la o astfel de casa.

In cazul in care proiectul include o terasa si o gradina, atunci o locuinta pe un singur nivel iti permite accesul mult mai rapid in curte, iar daca in curte exista copaci plantati, atunci acestia vor asigura mai eficient umbra si racoare in interior.

In ceea ce priveste camerele unei astfel de case, acestea vor fi mai accesibile, mai intime, astfel incat vei simti ca intreaga familie iti este mai aproape. O locuinta doar pe parter ofera un aer intim, mai cald, si este mult mai eficienta si accesibila pentru persoanele in varsta ori pentru cele cu dizabilitati. Totodata, gradul de intimitate este mai ridicat si nu va trebui sa investesti bani prea multi in garduri inalte intre locuinta ta si cele ale vecinilor.

La capitolul minusuri, iata de ce situatii te poti lovi:

  • Daca locuinta a fost gandita si construita pentru un singur nivel, este foarte posibil ca fundatia sa nu reziste daca vreodata doresti sa mai construiesti un etaj.
  • O casa doar pe parter poate ridica probleme si in cazul in care ai o curte mica, deoarece camerele fiind dispuse pe un singur nivel, pot ocupa o suprafata considerabila. Acest lucru nu ar fi de dorit daca ai ales o astfel de locuinta special in ideea unui spatiu exterior.

Casa cu un etaj

Acest tip de locuinta poate fi perfect pentru o familie numeroasa si are diverse avantaje, pe care este posibil sa nu le fi luat in considerare inca. De exemplu, unii specialisti in constructii sunt de parere ca o locuinta cu etaj poate fi mai ieftina decat una doar cu parter. Explicatia?

Se economisesc bani pentru fundatie (o casa desfasurata necesita o fundatie mai mare) si pentru acoperis (o casa doar pe parter va avea un acoperis mai mare).

Daca tii la design, cu siguranta o casa cu etaj, respectiv cu scara interioara, poate arata mult mai bine decat una simpla. Spre deosebire de locuinta pe un singur nivel, cea cu etaj iti va oferi si o priveliste deosebita, panoramica. Daca te atrage varianta unei case de acest fel, poti analiza 8 modele de proiecte de case cu un etaj, pentru a-ti face o idee mai buna despre cum ai vrea sa arate in final casa ta de vis.

Casa cu un etaj poate fi ideala si daca lucrezi de acasa - o camera intima si retrasa la etaj poate fi transformata cu usurinta intr-o incapere de lucru, unde poti sa ai parte de liniste si concentrare, iar din punct de vedere energetic, ai de castigat daca alegi o casa cu etaj, deoarece nu vor exista prea multi pereti exteriori, iar pierderile de caldura vor fi mai mici.

Ca minusuri pentru o casa cu un etaj trebuie mentionata realizarea scarii interioare, care poate fi destul de dificila ?i poate fi o problema pentru persoanele in varsta ori pentru cele cu dizabilitati.

In concluzie, ar fi bine sa pui in balanta toate informatiile utile de mai sus, pentru ca in final sa construiesti cea mai potrivita casa pentru tine si familia ta.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

DRAPERIE TAFTA ROYAL BORDO

Pret: 54,54 LEI 41,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!