Cresterea animalelor reprezinta o ocupatie caracteristica pentru noi, romanii, acestea reprezantand materia prima pentru industria alimentara. De aceea, modalitatea de hranire a acestora trebuie asigurata in orice sezon, mai ales iarna, atunci cand animalele nu pot pasuna si nu pot obtine mancare din alte surse.
Sursa foto: Sursa foto
Iar plantele furajere constituie un rol important in acest sens. Iata principalele informatii pe care este bine sa le cunosti despre plantele furajere.
Plantele furajere contin o valoare nutritiva ridicata fiind astfel utilizate pentru a hrani animalele. Principala caracteristica a plantelor furajere este reprezentata de utilizarea in mod integral a masei vegetale. Acest lucru implica mai multe avantaje privind in special o mai buna valorificare a luminii solare, a apei de irigatie sau a ingrasamintelor.
Atat producatorii agricoli, cat si crescatorii de animale trebuie sa stie care este clasificarea plantelor furajere. Astfel, sunt cunoscute ce tipuri de plante furajere trebuie cultivate pentru a asigura hrana animalelor, fiind totodata adaptate tipului de sol si clima.
Gruparea plantelor furajere este realizata in categorii in functie de urmatoarele criterii:
In ceea ce priveste zona in care sunt semanate anumite culturi de plante furajere, exista urmatoarele variante:
- In zonele de campie solul este fertil si permeabil, cu o temperatura anuala a carei valoare este de peste 10 grade Celsius.
In aceste zone se poate semana lucerna atat in forma de cultura pura, cat si in combinatii cu graminee perene, in acest caz fiind recomandate amestecurile cu lucerna, golomat, raigras aristat ori hibrid.
In cazul solurilor in panta, cel mai indicat amestec furajer este cel format din sparceta, obsiga nearistat, raigras aristat ori hibrid.
Aceste tipuri de culturi pot fi exploatate atat prin furajare la iesle, cat si prin conservare sub forma de fan. Pe de alta parte, pentru exploatarea facuta prin pasunat, cel mai productiv amestec este unul obtinut din trifoi alb, raigras peren, golomat, raigras aristat ori hibrid.
- In zonele colinare este specific solul acid, temperaturile caracteristice fiind cele intre 8 si 9,5 grade Celsius.
In aceste zone se poate semana trifoiul atat in cultura pura, cat si in amestecuri obtinute din trifoi rosu, raigras peren sau golomat si raigras aristat ori hibrid.
In cazul solurilor care se afla la altitudini mai inalte si unde temperaturile anuale sunt sub 8 grade Celcius, poate fi semanat trifoiul rosu in cultura pura sau in combinatie cu timoftica si raigras aristat ori hibrid.
Pentru exploatarile facute prin pasunat este indicat, de asemenea, amestecul in a carui componenta se afla trifoiul alb.
Utilizarea unor seminte certificate este recomandata pentru standardul inalt de calitate pe care acestea il au. Astfel de seminte de plante furajere pot fi extrem de rezistente in fata bolilor si, de asemenea, pot oferi un bun randament pentru culturi.
Printre semintele de plante furajere certificate se numara semintele de lucerna, de trifoi rosu, de raigras, de golomat ori de mazare furajera.
Alege cu atentie locul din care achizitionezi semintele de plante furajere pentru a fi sigur ca vei primi seminte care iti vor oferi o cultura bogata.
Plantele furajere se impart in urmatoarele categorii:
Plantele din fiecare categorie au caracteristicile sale care le fac sa fie o buna alegere pentru a le cultiva. Spre exemplu, gramineele anuale reprezinta o sursa esentiala de hrana pentru animale, avand totodata avantaje importante pentru care merita sa fie semanate. Plantele din aceasta categorie nu sunt pretentioase, rezistand chiar si in conditii de seceta, iar daca le sunt asigurate conditiile potrivite de crestere, culturile vor avea productii foarte mari.