Ce este o pompa de caldura? Modele, principiu de functionare, avantaje

in Constructii

Simplu spus, o pompa de caldura foloseste caldura din pamant pentru a incalzi si raci o casa.

Pompe de caldura

Sursa foto

Nu este o noutate ca in interiorul pamantului, cu cat se coboara mai mult, cu atat temperatura creste. In jur de 100 metri adancime, temperatura din sol este constanta si inregistreaza aproximativ 12℃.

Pompa de caldura inlocuieste clasicele centrale termice (electrice, pe gaz, pe lemne). Spre deosebire de acestea, exploateaza o sursa de energie regenerabila - caldura din interiorul pamantului.

De ce sa investi intr-o pompa de caldura?

Aceste pompe de caldura sol-apa, cunoscute si sub denumirea de pompe de caldura geotermale, functioneaza cu ajutorul unei resurse inepuizabile a mediului inconjurator, caldura de la razele soarelui stocata in pamant. Prin urmare, o pompa de caldura fata de o centrala clasica, inseamna o economie considerabila de energie primara.

Pompa de caldura acumuleaza un surplus de caldura din mediu si produce mai multa energie decat cea consumata.

Cu o pompa de caldura economisesti sume mari de bani la plata facturilor. De exemplu, fata de o centrala electrica, vei plati de 4-5 ori mai putin.

O pompa de caldura are durata de viata foarte mare, peste 50 de ani si nici nu necesita cheltuieli de intretinere.

Pretul pompelor de caldura poate ajunge in jurul sumei de 10 mii de euro in cazul unei case de 100 - 120 mp, asadar o investitie care necesita efort financiar. Cu toate acestea, datorita facturilor cu mult scazute, atat pe timp de iarna, cat si vara, investitia se amortizeaza in medie in 5 - 8 ani.

Pompele de caldura sunt folosite nu doar pentru caldura casei in timpul iernii, ci si pentru apa calda menajera si a raci casa vara (astfel ca nu mai exista nevoia de instalare a aparatelor de aer conditonat care au consum mare de curent electric).

Pompe de caldura cu foraje sau sonde orizontale

Exista doua tipuri de pompe de caldura sol-apa:

  • pompe de caldura cu sonde verticale: se realizeaza foraje la o adancime de 70 - 100 metri
  • pompe de caldura care au colector orizontal: tevile se introduc la aproximativ 2 metri adancime

Pompa de caldura are doua circuite, cel primar si anume sursa de caldura din interiorul pamantului si circuitul secundar, sistemul de incalzire din casa (calorifere, incalzire in pardoseala). Un agent termic circula intre cele doua zone, solul si interiorul locuintei. Datorita pompei de caldura are loc transferul de caldura din pamant in casa. Iarna, principiul de functionare se inverseaza, iar pompa de caldura trimite in pamant caldura existenta in locuinta.

Avantaje pompe de caldura

  • scazi considerabil costul facturilor, faci economii pentru o viata intreaga;
  • scapi de verificari obligatorii regulate, pompele de caldura nu necesita cheltuieli de intretinere;
  • te bucuri pe termen lung de sistemul tau de incalzire si racire al casei, pompele de caldura sunt fiabile si au durata de viata mai mare de 50 de ani;
  • ai confort sporit, pompele de caldura nu fac zgomot, nu necesita ingrijiri speciale; beneficiezi de caldura iarna, vara ai racoare fara sa mai fie nevoie sa folosesti aparatele de aer conditionat, ai apa calda menajera si poti incalzi si apa din piscina;
  • investitia desi mare, se amortizeaza in cativa ani, gratie costurilor reduse cu facturile;
  • este o alegere pe viata, pompele de caldura folosesc o sursa inepuizabila, energia geotermala;
  • protejezi mediul inconjurator, cu pompa de caldura nu mai incurajezi emisia de dioxid de carbon, deci implicit fenomenul de incalzire globala.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!