Avantajele pompelor de caldura geotermale

in Constructii

Energia geotermala devine o optiune din ce in ce mai populara in multe parti ale lumii, iar pompele de caldura geotermale devin sisteme de incalzire pe care tot mai multi oameni le aleg, inclusiv in Romania. In acest articol ne vom concentra pe avantajele si beneficiile aduse de aceasta tehnologie.

Daca sunteti in cautarea celui mai ecologic si prietenos pentru mediu sistem de incalzire si racire a casei, atunci aceste pompe de caldura geotermale sunt cea mai inteleapta alegere. Conform ANPM, acestea sunt cele mai eficiente sisteme energetice, curate si eficiente pe care le puteti utiliza.

Deoarece energia geotermala este regenerabila, utilizarea pompelor de caldura vine in ajutorul mediului inconjurator, pentru ca in acest fel nu va bazati pe combustibilii fosili pentru a incalzi sau raci un spatiu. De asemenea, trebuie sa mentionam ca pompele de caldura geotermale cu surse terestre produc mai putine gaze cu efect de sera in comparatie cu aparatele de aer conditionat.

O pompa de caldura este o masina carea functioneaza prin prisma ciclului Carnot care transfera caldura de la sursa la un radiator utilizand un ciclu de compresie a vaporilor. Caldura poate fi obtinuta dintr-o sursa de aer, de sol sau de apa, iar pompa poate concetra astfel "caldura de calitate inferioara" in caldura de calitate superioara care poate fi utilizata pentru incalzirea spatiului si a apei menajere. Temperaturile din aer fluctueaza in acelasi timp cu schimbarea anotimpurilor, insa temperaturile subterane nu se schimba in mod dramatic, datorita proprietatilor izolatoare ale pamantului. Incepand cu 1,5 - 2 metri sub pamant temperaturile raman relativ constante pe tot parcursul anului. Un sistem geotermal, care de obicei este format dintr-o unitate de manipulare interioara si un sistem ingropat, de conducte, capitalizeaza aceste temperaturi constante pentru a furniza energie.

Avantajele sistemelor geotermale se reduc la eficienta, siguranta, flexibilitate, confort si nu in ultimul rand pret. Asadar, sa dezvoltam putin fiecare avantaj.

Pompe caldira geotermale

Avantajele sistemelor geotermale privind eficienta

Sistemele de incalzire geotermale pot extrage de pana la sase ori mai multa energie termica decat utilizeaza energie electrica. Cu alte cuvinte, acestea sunt de cel putin trei si pana la sase ori mai eficiente. Pompele de caldura utilizeaza mult mai putina energie electrica decat o centrala electrica de exemplu.

Avantajele fiabilitatii si sigurantei sistemelor geotermale

Sistemele de incalzire si racire geotermale au putine componente in miscare, astfel incat acestea sunt foarte fiabile. Defectiunile sunt rare si este necesara o intretinere minima ce consta in curatarea filtrelor sistemului de aer si a buclei de apa datorita mineralelor si a sedimentelor ce se gasesc in apa.

Spre deosebire de aparatele de aer conditionat, sistemele de racire geotermale nu au componente in exterior expuse la intemperii. Nu este nevoie sa va faceti griji la frunze, plante, praf, ploaie, zapada etc.

Sistemele de incalzire geotermale pot rezista foarte multi ani, mult mai mult decat majoritatea sistemelor de incalzire. Teava de polietilena are in general o garantie de 25-50 de ani, dar estimarile sunt ca poate rezista si pana la 200 de ani.

Un sistem de incalzire geotermala elimina si riscul otravirii cu monoxid de carbon asociat incalzirii cu ajutorul gazelor naturale. De asemenea, riscul de incediu este si el mult diminuat.

Pompe caldira geotermale

Flexibilitatea pompelor de caldura

Pompele de caldura geotermale pot fi configurate pentru incalzirea si racirea spatiului dar si pentru alimentarea cu apa calda. Sunt sisteme care pot extrage apa calda atunci cand folositi instalatia pentru racire, moment in care costurile apei calde sunt zero. In caz contrar, costurile oricum raman la niste valori extrem de mici.

Avantajele energiilor regenerabile ale sistemelor geotermale

Cum spuneam si anterior, energia geotermala este o sursa regenerabila pentru incalzire si racire. Nu exista poluare cauzata de sistemele geotermale; chiar si intr-un sistem de apa cu bucla deschisa proiectat corespunzator, cantitatea de substante daunatoare mediului nu poate provoca efecte adverse asupra florei sau faunei.

Astfel, sistemele de incalzire si racire geotermale nu contribuie la incalzirea globala.

Avantajele financiare ale pompelor de caldura

Desi sistemele geotermale pot costa de cateva ori costurile unui sistem conventional, amortizarea se poate face in 2-10 ani, conform unor studii si estimari realizate de catre Technocon Engineering pentru piata din Romania. Daca totusi ne gandim ca energia electrica si gazele naturale se scumpesc constant, costul unui sistem geotermal poate nu va mai parea ca fiind atat de mare.

Sursa: Technocon Engineering

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!