de Marcel Buciuman in Decoratiuni
Daca aveti o casa mica cu siguranta sunteti mereu in cautarea de idei si solutii pentru amenajarea si decorarea acesteia astfel incat sa folositi in mod optim spatiul, profitand de fiecare colt al casei, fara a afecta insa aspectul estetic.
In cele ce urmeaza ne vom concentra pe amenajarea unei bucatarii mici, demonstrand ca si o bucatarie mica poate fi frumoasa si practica.
Indiferent de stilul de design interior ales pentru decorarea unei bucatarii mici, puteti include detalii care sa o faca speciala si plina de farmec: o culoare indrazneata pentru mobila sau unul dintre pereti (de exemplu o bucatarie decorata in rosu), scaune de bar cu un design deosebit, un corp de iluminat, un lavoar sau o hota aparte etc.
Cum intr-o bucatarie mica este dificila includerea unei mese clasice cu scaunele aferente, cel mai adesea se opteaza pentru amenajarea unui mic bar pentru micul dejun, gustari sau chiar ca unic loc de luat masa, in cazul garsonierelor sau apartamentelor foarte mici.
In cazul in care bucataria este chiar foarte mica, se poate opta pentru o masuta rabatabila, eliberandu-se spatiul ocupat de aceasta atunci cand nu este folosita.
Sau, pentru a castiga spatiu pentru depozitarea veselei sau ustensilelor de bucatarie, un corp de mobilier poate fi proiectat si realizat la comanda astfel incat sa poata fi utilizat si ca masa.
O bucatarie organizata in forma literei "U" este probabil cea mai buna alegere atunci cand avem de proiectat o bucatarie mica, oferind suprafete optime de depozitare, spatii de lucru si un acces facil la cele 3 elemente indispensabile intr-o bucatarie: masina de gatit, chiuveta si frigiderul.
Designer: Emery & Associates Interior Design
Situatia ideala, atat din punct de vedere estetic cat si practic, este atunci cand fereastra este dispusa la mijloc, aici putandu-se amplasa chiuveta de bucatarie.
Pe una dintre laturile lungi puteti opta pentru etajere sau corpuri de mobilier superioare fara usi, ceea ce va da mai multa profunzime spatiului.
Nu uita de unul dintre cele mai la indemana trucuri atunci cand ai de decorat un spatiu mic: foloseste culori deschise, luminoase, pentru ca spatiul sa para mai mare.
Folositi accesorii inteligente care sa optimizeze utilizarea tuturor spatiilor diponibile.
Partilor interioare ale usilor corpurile de mobilier li se pot atasa etajere, asemenea usilor de la frigider, pentru a depozita diverse lucruri marunte utile intr-o bucatarie: condimente, sticlute cu sosuri, cutii de ceai etc.
O bancuta care sa includa o lada pentru depozitare este o alta optiune pentru a castiga spatiu intr-o bucatarie mica.
Important este sa nu abuzati de obiecte decorative care incarca inutil spatiul, atat fizic cat si ca perceptie vizuala, facamd o bucatarie mica sa para chiar mai mica decat este.
Va invitam sa urmariti in continuare o galerie de imagini in care veti vedea o selectie de bucatarii mici dar pline de farmec, pentru a va inspira sa va amenajati propria bucatarie intr-un mod cat mai ingenios si personal.
Sursa: CaseSiGradini.ro