Stiluri si culori in amenajarea locuintei - Galerie foto

in Decoratiuni

Intotdeauna am sustinut ca orice locuinta trebuie sa fie unica si personalizata, insa, am descoperit pe parcursul anilor ca "unic" si "personalizat" sunt notiuni din care multi dintre noi inteleg "haotic" si "kitschos".

 

Unicitatea locuintei nu este data de nerespectarea niciunui stil general de design sau a unor reguli de baza in amenajarea interioarelor, ci de elemente simple, personale – care vin sa completeze si sa "imbrace" frumos stilul general de amenajare.
 

 

Stilul contemporan

 

Designul de interior a dezvoltat de-a lungul istoriei stiluri atat de variate si diferite – oferind posibilitati nelimitate de creare a interioarelor – atat in segmentul rezidential, cat si in HoReCa. Fiecare stil de design interior apartine unei perioade de timp si unei zone – dezvoltandu-se datorita preferintelor si necesitatilor in timp si spatiu.

 

Printre cele mai utilizate stiluri in Europa gasim stilul contemporan, modern si modern-minimalist si clasic. In ultimii ani, stilul clasic reinterpretat a avut o evolutie uimitoare, regasind in multe locuinte elemente din acest stil foarte elegant. Accentele Shabby-Chic, britanice, provansale, industriale, art-deco si zen fac si ele parte din provocarile actuale ale designerilor in proiectele noi.

 

Stilul contemporan

 

Stilul contemporan

 

Stilul contemporan a devenit foarte popular in Statele Unite in anii '50-'60, fiind un mix de stiluri dezvoltate in a doua jumatate a secolului 20.

 

Liniile fine, drepte sau usor rotunjite, elemente neutre si culori indraznete, simplitate, subtilitate si confort - sunt elementele de baza pe care stilul contemporan se concentreaza.

 

Culorile in stilul contemporan pornesc de la tonuri neutre alaturi de alb si negru - folosind majoritar palete de culori ton-pe-ton, bazandu-se foarte mult pe nuante de maro, taupe si crem. Accentele de culoare sunt date in general de un perete sau decoratiuni interioare – precum covoare, draperii, perne decor, si se bazeaza foarte mult pe nuante de rosu, verde, galben si albastru.

 

Stilul contemporan

 

Stilul contemporan

 

Stilul modern si modern-minimalist

 

Stilul modern

 

Stilul modern a aparut odata cu scoala Bauhaus in Germania anului 1919. Principiul de baza al acestui stil este imbinarea perfecta intre design si functionalitate – atat pentru interioare, cat si pentru mobilier si accesorii. Astfel, stilul modern s-a remarcat prin functionalitate, confort, lipsa decoratiunilor si accesoriilor care sa incarce spatial, minimalizarea texturilor folosite si asimetria in mobilier si interior.

 

Stilul modern foloseste mai mult non-culorile, accentele de culoare fiind minimalizate.

 

Stilul modern

 

Stilul modern

 

Stilul modern-minimalist – este un stil chic, atunci cand toate elementele folosite sunt imbinate corespunzator in interiorul dorit. In stilul minimalist, spatiile deschise, mari, aerisite sunt un "must", iar fiecare piese de mobilier este pusa in valoarea.

 

Stilul minimalist

 

Pentru un efect spectaculos alege o culoare "muta" pentru interior, si un accent de culoare pentru a evidential mobilierul si alte accesorii. In general, interioarele minimaliste, se concentreaza pe culori reci si alb sau bleu foarte deschis.

 

Pentru a te putea bucura de un interior minimalist locuinta ta va avea nevoie de spatii de depozitare ascunse. Astfel, recomandam realizarea unor nise mascate pentru depozitare, sau compartimentarea unor camera pentru depozitare.

 

Lumina naturala este de asemenea un "must" in interioarele minimaliste.

 

Stilul minimalist

 

Stilul clasic

 

Stilul clasic

 

Stilul clasic se bazeaza pe ordine, simetrie si echilibru. Este esential pentru obtinerea unui interior clasic perfect sa ne concentram atentia pe un punct central – in jurul caruia sa cream echilibrul perfect. Acesta in general poate fi o piesa de mobilier, un semineu.

 

Paleta coloristica in stilul clasic este cel mai adesea inspirata de natura, oferind o varietate mare de culori, precum: galben, albastru, maro, verde - in nuante calde si linistite, dar si nuante de teracota, gri sau roz.

 

Materialele naturale se regasesc cel mai bine in stilul clasic. Esentele naturale de lemn, textilele naturale sunt elemente de baza ale stilului.

 

Stilul clasic reinterpretat

 

Stilul clasic reinterpretat

 

Stilul clasic reinterpretat este un stil actual – fiind foarte intalnit in interioarele realizate in ultimii ani. Eleganta, rafinamentul, formele clasice readuse intr-o noua abordare – sunt elemente care au inceput sa redefineasca interioarele romanilor.

 

Pentru un interior clasic reinterpretat, mixul de vechi si nou este essential. Elementele pastreaza structura formelor clasice, vechi, actualizate prin detalii modern – creand o fuziune perfecta intre vechi si nou.

 

Finisajele sunt de asemenea descoperite intr-o noua abordare , datorita tehnologiei modern – fiind pictate sau lacuite in culori inovatoare, patinate sau serigrafiate.

 

Putem opta si pentru piese de mobilier cu finisaje realizate din foite aurite sau argintate – atata timp cat piesa va fi punctul central al interiorului, fiind completata de elemente si culori neutre.

 

Stilul clasic reinterpretat

 

Stilul clasic reinterpretat

 

Stilul Shabby-Chic

 

Stilul Shabby-Chic

 

Stilul Shabby-Chic este un stil feminin, originar din UK in anii '80. Piesele de mobilier sunt alese cu mare atentie, oferind un aspect antichizat. Decorurile confortabile, opulente – dar in acelasi timp cu aspect mai rustic – creaza atmosfera perfecta stilului.

 

Culorile pastelate sunt culorile preferate in stilul Shabby Chic. Nuantele calde de bleu, roz, crem – combinate cu tonurile de alb imaculat sunt ideale pentru crearea unui interior Shabby Chic.

 

Imprimeurile florale – in special trandafirii – sunt un “must". Putem folosi si elemente mai elaborate – precum candelabre, insa acestea trebuie alese cu mare atentie – pentru a nu transforma un interior primitor si feminin intr-unul kitchos.

 

Stilul Shabby-Chic

 

Stilul britanic

 

Stilul britanic

 

Anglia a transmis intotdeauna eleganta, seriozitate, noblete. Aceste trasaturi esentiale Marelui Regat, se regasesc si in designul interior traditional.

 

Echilibrul perfect intre accentele feminine si liniile masculine sunt punctul cheie al interioarelor britanice. Excentric prin definitie, stilul britanic este un amestec perfect de clasic si modern, de nou si vechi, de eleganta si confort.

 

Decorurile sunt luminoase, cu accente florale – domesticite de pattenuri geometrice sau franjuri.

 

Peretii placati cu caramida, elementele traditionale afisate pe acestia sau patternurile toile sunt un "must" al stilului.

 

Stilul britanic

 

Stilul britanic

 

Stilul britanic

 

Stilul Provance

 

Stilul Provance

 

Stilul a carui denumire este dat chiar de zona din care provine, Provance, este un stil cald si primitor. Accentele loft sunt perfect integrate in interioare "cozy". Grinzile de lemn transversale, carmida sau piatra naturala aplicata pe pereti, semineele traditionale, lambriurile sunt cateva dintre elementele commune in stilul francez.

 

Interioarele nu sunt foarte incarcate de mobilier de depozitare – insa se regasesc multe piese pentru sezut – canapele, fotolii confortabile, tabureti – care imbraca spatiul prin volume si cromatica.

 

Decoratiunile sunt foarte importante in definirea unui interior provansal. Vasele de cupru, cosurile, sfesnicele din fier forjat, ceramica, lenjeriile de pat colorate, tablouri , jardinierele cu levantica – sunt esentiale in acest stil de design interior.

 

Gama coloristica este bazata pe tonuri calde, pastelate, fara contraste puternice.

 

Stilul Provance

 

Stilul industrial

 

Stilul industrial

 

Un stil pe care il remarcam in multe interioare in ultimii ani – un stil ce a prins si la noi viata, datorita stilului de viata alert pe care multi dintre noi il au.

 

Original un stil popular pentru decorarea mansardelor si a cladirilor vechi transformate in spatii de locuit – acum un stil pe care il regasim in multe apartamente si locuinte noi.

 

La baza stilului este iluzia! Iluzia unui trecut industrial – generat de suprafete finisate doar partial si materiale dure – precum elementele metalice sau lemn.

 

Gama coloristica are la baza tonurile de gri – combinate insa cu alb pur sau tonuri luminoase, care sa mai "indulceasca" putin zona.

 

Peretii de caramida cu efect nefinisat, cazut; grinzi de otel, zone de beton nefinisat sau lemn, pe care sunt expuse tablouri de dimensiuni foarte mari – sunt bine veniti in interioarele industriale.

 

Stilul industrial

 

Stilul Art Deco

 

Stilul Art Deco

 

Trendul Art Deco, original din perioada razboaielor mondiale, a fost readus in interioarele romanesti prin anul 2000 – regasindu-se in multe interioare pentru o perioada lunga de timp. Elementele definitorii ale stilului art–deco sunt indrazneala si stralucirea.

 

Cromatica rece a stilului este dominata de accente metalice: crom sau alama stralucitoare; dar si de culori luminoase precum: crem, maro deschis, bej – alaturi de accente de culoare pe piesele de mobilier sau decoratiuni.

 

Sticla si oglinzile sunt un "must" al stilului, pentru accentuarea relexiilor in interior.

 

Stilul Art Deco

 

Stilul Art Deco

 

Stilul Zen

 

Stilul Zen

 

Stilul Zen este un stil de influenta japoneza – in care echilibrul , armonia si relaxare sunt elemente esentiale. Multe elemente minimaliste se regasesc in stilul Zen – datorita simplitatii si puritatii formelor si liniilor.

 

Culorile in stilul Zen sunt naturale, inspirate din natura, in tonuri calde – precum: alb, gri, verde, bej si roz. Armonia cromatica este foarte importanta in interioarele Zen, si in special continuitatea vizuala intre pereti, pardoseli si mobilier.

 

Stilul Zen presupune piese cat mai simple si liniare, fara incarcari cu elemente care nu sunt necesare interioarelor. Decoratiunile sunt de asemenea cat mai minimaliste si in cele mai multe cazuri lipsesc cu desavarsire.

 

Plantele, insa, sunt esentiale pentru un interior Zen.

 

Stilul Zen
Indiferent de stilul pentru care optati in amenajarea locuintei, tineti cont de elementele cheie ale acestuia!

Autor: Ioana Tinca

Sursa: Interior Store

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!