Casele mici, nu doar ieftine ci si frumoase - proiecte si imagini

de Marcel Buciuman in Recomandari

Daca in primii ani ai originalei noastre democratii multa lumea isi dorea sa dea apartamentul de la bloc pentru o casa cat mai mare, la curte, astazi lucrurile s-au mai schimbat iar adeptii locuintelor faraonice, cel mai adesea cu o valoare estetica indoielnica, s-a mai redus.

Am vrea sa credem ca acest lucru se datoreaza nu doar ultimei crize financiare pe care am traversat-o ci, in primul rand, unei maturizari a populatiei in ceea ce priveste asteptarile de la spatiul locuintei.

Fatada casa mica

Foto: Alchemy Design Studio - O casa mica cu un design fermecator

Care sunt argumentele celor care isi cumpara/construiesc o casa cat mai mare?

  • Vreau o casa mare pentru ca imi permit.
  • Vreau o casa mare pentru ca am copii si poate vor dori sa locuiasca si ei aici cand vor avea propria familie.
  • O casa mare este o masura a statutului social.
  • O casa mare imi ofera mai mult confort.
  • O casa mare este o investitie pentru viitor.

Oare sunt valide aceste argumente? Noi credem ca nu si de aceea ne-am propus sa-ti prezentam argumente in favoarea alegerii unor case mici. Desigur, fiecare va decida ce este mai bine pentru sine in privinta unui aspect atat de personal cum este propria locuinta.

Fatada casa mica din piatra Gwyndolyn

Casa Gwyndolyn - O casuta de poveste avand fatada decorata cu piatra naturala. Foto: pinterest

Proiect casa Gwyndolyn

Casa Gwyndolyn - Proiect. Foto: pinterest

Argumente pentru case mici

  • Costuri initiale reduse. In mod normal, o casa este cu atat mai ieftina cu cat este mai mica, din prisma materialelor si a manoperei inglobate in construirea ei. Este bine stiut ca pana si proiectul unei case mici (sau autorizarea acestuia) are un cost mai redus, calculul facandu-se relativ la suprafata construita.
  • Cheltuieli de intretinere reduse. Cu cat o casa este mai mica cu atat vor scadea si cheltuielile cu incalzirea acesteia pe perioada iernii sau racirea ei in perioadele caniculare. De asemenea, impozitul pe proprietate sau asigurarea locuintei sunt proportionale cu suprafata locuintei.
  • Economie de timp. O casa mai mica inseamna mai putin timp consumat cu curatenia acesteia si mai mult timp disponibil pentru alte activitati mai placute.
  • Siguranta financiara. Chiar daca la un moment dat situatia ta financiara si profesionala este foarte buna si crezi ca iti permiti o casa mare, esti sigur ca intr-o lume atat de dinamica lucrurile nu se vor schimba in timp? Nu intinde deci plapuma la maxim atunci cand iti alegi casa, mai ales daca apelezi la un credit!
  • Pat din lemn masiv cu lada de depozitare

    Pat din lemn masiv cu lada de depozitare
  • Uneste familia. Intr-o casa mica, chiar daca fiecare copil are propriul dormitor minimal, seara intreaga familie se va reuni in livingul mai spatios si va petrece cateva ore impreuna, spre deosebire de familiile in care fiecare dormitor este un apartament in sine!
    Iar ideea ca o casa mare va fi utila cand copiii vor creste si isi vor intemeia si ei o familie este una pe cat de intalnita pe atat de periculoasa. O cale aproape sigura pentru ca un tanar cuplu sa esueze este a-l determina sa locuiasca impreuna cu parintii pe considerent ca la acestia este destul spatiu disponibil. Alegeti deci o casa pentru nevoile familiei voastre, fara a face planuri pentru familiile copiilor vostri!
  • Factorul ecologic. Chiar daca veti folosi cele mai ecologice materiale pentru construirea casei, cu cat casa va fi mai mare cu atat va creste si cantitatea de materiale utilizate si implicit si impactul asupra mediului. O casa din lemn este considerata naturala, ecologica, dar oare nu conteaza cati copaci s-au taiat pentru construirea acesteia?
  • Mai putine lucruri inutile. O casa mica te obliga sa nu acumulati lucruri absolut inutile!
  • Piata mai mare. In cazul in care vei dori sa o vinzi, o casa mica isi va gasi mult mai rapid cumparatorul. Acelasi lucru este valabil si in cazul inchirierii.
    Deci, daca dispuneti de fonduri si doriti sa le investiti, este de preferat sa achizitionati mai multe case mici decat una foarte costisitoare!
  • Factorul estetic O casa de dimensiuni mari are nevoie de un teren si o gradina pe masura pentru a fi pusa in valoare. Altfel, pe un lot mic de teren, mult mai frumoasa este o casuta mica, ramanand loc si pentru o mica curte si gradina.

Speram ca v-am convins ca, in alegerea unei case, mai mare nu inseamna si mai bine.

Si, in completarea ultimului argument din lista de mai sus, am pregatit si o selectie de proiecte si imagini care demonstreaza ca, casele mici pot fi nu doar ieftine ci si extrem de frumoase si atractive.

Proiecte de case mici

Fatada casa mica

Foto: BC Custom Construction - O casa mica dar plina de farmec cu fatada decorata cu piatra naturala

Fatada casa mica

Arhitect: BC Custom Construction - O casa mica dar plina de farmec - proiect

Fatada casa mica cu garaj

Fatada principala

Proiect parter

Proiect parter

Proiect mansarda

Proiect mansarda

Foto: familyhomeplans.com - Vezi mai multe imagini din aceasta inedita casa in articolul Casa mica cu garaj atasat si o gradina frumoasa - proiect si imagini

Imagini cu case mici

Casa mobila

Foto: Christopher Tack - Vezi mai multe imagini din aceasta inedita casa in articolul Casa pe roti, o casa pentru oameni liberi: ecologica, fara autorizatie de construire, fara impozite, fara rate la banca

Set pliabil balcon masuta cu 2 scaune lemn masiv

Masuta cu 2 scaune pliabile lemn masiv Casuta rustica

O mica casuta in stil cottage

Casa mica in stil Tudor

Foto: W.B. Builders - O mica si cocheta casa ce ne aduce stilul Tudor intr-o interpretare moderna

Casa teren ingust

Foto: Carter Williamson Architects - Chiar si pe un lot de teren cu latimea de doar 4 metri se poate construi o casa practica, functionala, moderna si, de ce nu, frumoasa!

Casa lut

Foto: Cob Works - Vezi mai multe imagini din aceasta casa naturala in articolul Case ecologice - Casa din lut cu forme unice

Casa piatra

Foto: Bensonwood - Casuta cu fatada de piatra intr-o gradina plina cu flori

Casuta cu gradina

Foto: GreenLine Architecture - O gradina frumoasa in jurul unei case mici este de preferat unei constructii imense ingramadita intre alte cladiri

Casuta lemn

Foto: Lord Design - O incantatoare casuta din lemn, perfecta pentru a fi folosita ca si casa de vacanta sau casa de oaspeti

Casuta lemn albastra

Foto: Cathy Schwabe Architecture - Casuta din lemn inconjurata de arbori seculari

Casa teren ingust

Foto: Bennett Frank McCarthy Architects - Veranda spatioasa de la intrare imprima un farmec aparte acestei mici case

Casa mica incantatoare

Foto: Wettling Architects - O casa mica incantatoare prin arhitectura si cromatica

Casa mica fereastra spranceana

Foto: CG&S Design-Build - Mica fereastra in forma de spranceana permite luminii naturale sa patrunda in dormitorul amenajat la mansarda, insa adauga si un detaliu vizual interesant la fatada casei

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!