Wienerberger Brick Award 2016: recunoastere internationala pentru arhitectura inovatoare din caramida

in Arhitectura

Castigatorii editiei 2016 a competitiei de proiecte de arhitectura din caramida, Wienerberger Brick Award, au fost anuntati in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Viena, pe 19 mai. Wienerberger Brick Award ofera incepand din 2004 un cadru unic pentru recunoasterea internationala a proiectelor exceptionale de arhitectura in caramida. Premiile sunt acordate pentru diferite categorii care pot varia in functie de tendintele perioadei, iar utilizarea produselor Wienerberger nu reprezinta o conditie pentru participarea la concurs.

Editia 2016 a inregistrat o participare record, anul acesta fiind inscrise peste 600 de proiecte, din 55 de tari, la categoriile: Cladiri Rezidentiale, Cladiri Publice, Reabilitari, Integrare Urbana, Integrare Durabila (Solutii Speciale). Juriul format din arhitecti de reputatie internationala a ales cele mai inovatoare proiecte dintr-o lista scurta de 50 de proiecte preselectate intr-o etapa anterioara.

Anul acesta doua proiecte au castigat Marele Premiu.

Unul dintre cele doua premii a mers catre cladirea de birouri 2226 a arhitectului Dietmar Eberle, din Lustenau.

Proiectul 2226, arhitect Dietmar Eberle

Foto: Norbert Prommer - Proiectul 2226 confirma faptul ca reducerea consumului de energie se poate realiza prin solutii de arhitectura.

Proiectul integreaza perfect viziunea lui D. Eberle, "Back to the roots!", principala sa caracteristica constand in conceptul privind energia. Cladirea functioneaza fara ventilatie, fara aer conditionat si fara incalzire. Numele indica temperatura din interiorul cladirii, care se inscrie intre 22 si 26 grade Celsius pe toata durata anului. Acest lucru este posibil datorita peretilor din caramida de 76 cm grosime. Singura sursa de energie este caldura degajata de oameni, computere si corpurile de iluminat. Aceasta abordare revolutionara a fost premiata si in cadrul categoriei Integrare Durabila (Solutii Speciale) .

Al doilea castigator al Marelui Premiu a fost proiectul House 1014 din centrul istoric al orasului Granollers (provincia Barcelona), un exemplu excelent de cum se poate folosi spatiul rezidual din zonele urbane.

Proiectul House 1014, biroul de arhitectura HARQUITECTS

Foto: Adria Goula - House 1014 este un exemplu de succes pentru utilizarea spatiilor reziduale urbane din orasele istorice.

Proiectul a fost ridicat in conditii extrem de neprietenoase, pe un loc ingust, de doar 6,5 m. Pornind de la dorinta beneficiarului de a imparti locuinta in doua zone independente, biroul de arhitectura HARQUITECTS a venit cu propunerea de a alterna spatii interioare cu spatii exterioare. Acestea cuprind o locuinta privata, o casa de oaspeti si tersase si curti interioare. Utilizarea caramizilor aduce impreuna modernism si traditie si contribuie semnificativ la imaginea de ansamblu a proprietatii. Pe langa Marele Premiu, acest proiect a fost si castigatorul categoriei Integrare Urbana.

Proiectul castigator al categoriei Cladiri Rezidentiale este din Vietnam si a avut ca sursa de inspiratie termitele.

Termitary House, biroul de arhitectura Tropical Space

Foto: Oki Hiroyuki - Termitary House poate fi un prototip pentru locuinte eficiente din punct de vedere costuri in zonele tropicale.

Numele proiectului, Termitary House, descrie planurile cladirii, care se aseamana cu planul de constructie al unui munte de termite, unde toate coridoarele, galeriile si camerele se reunesc intr-o sala centrala principala. Pentru a face fata conditiilor climatice extreme, arthitectii de la Tropical Space au decis sa construiasca intreaga cladire din caramizi.

Auditorium-ul centrului medical AZ Groeninge din Belgia este castigatorul la categoria Cladiri Publice.

Auditorium AZ Groeninge, arhitect Bert Dehullu

Foto: Dennis de Smet - AZ Groeninge este un exemplu de imbinare armonioasa intre traditional si stilul modern.

Noul auditorium este incadrat intr-o structura care contrasteaza cu design-ul traditional al cladirii principale existente, dand impresia ca se muleaza in panta terenului. Fatada salii este acoperita cu caramizi intr-o forma neregulata. "Caramizile au fost plasate in plan vertical pentru a evidentia curbura ca o panglica", explica arhitectul proiectului, Bert Dehullu.

Castigatorul categoriei Residential Use este proiectul Marília, al Studio-ului SuperLimão, din São Paulo, Brazilia.

Marília, biroul de arhitectura SuperLimão

Foto: Maira Acayaba - Proiectul Marília prezinta o solutie eficienta pentru extinderea unei cladiri.

Casa din Rua Marília dateaza din 1915, fiind una dintre ultimele cladiri istorice din caramida ramase in zona. In loc sa opteze pentru o solutie atractiva din punct de vedere economic, adica demolarea cladirii, s-a decis conservarea acesteia. "Cu Marília am profitat de oportunitatea de a crea un proiect care respecta istoria, materialul de constructie, mediul si spatiul inconjurator", a subliniat arhitectul proiectului.

Un Premiu Special a mers catre casa de arhitectura Duplex, pentru proiectul Cluster House din Zurich.

Cluster House, biroul de arhitectura Duplex

Foto: Johannes Marburg - Cluster House arata deschiderea pentru o locuire accesibila si de calitate in acelasi timp.

Acest concept inovator privind locuirea presupune renuntarea la unele elemente de confort precum propriul spatiu pentru garaj, dar locuitorii se bucura in schimb de servicii precum car sharing, bucatarii comune, sere, camere de hotel pentru oaspeti.

"Sunt impresionat de calitatea si de diversitatea proiectelor inscrise la Brick Award. Acestea ilustreaza cum concepte de arhitectura personalizate pot duce la crearea unor proiecte avangardiste si unice, chiar si cand sunt realizate in conditii climatice sau spatiale dificile. Proiectele castigatoare scot in evidenta varietatea posibilitatilor de utilizare a caramizii ca material de constructie", a afirmat Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

Mai multe informatii: www.brickaward.com

Wienerberger Sisteme de Caramizi este cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Compania detine patru unitati de productie la nivel local. Trei dintre acestea - fabricile de la Gura Ocnitei - Dambovita, Sibiu si Tritenii de Jos - Cluj - sunt cele mai moderne unitati de acest tip din tara, in timp ce cea de la Buzau, achizitionata in aprilie 2016, a intrat intr-un proces de modernizare. Wienerberger, cel mai mare producator global de caramizi, a intrat pe piata din Romania in anul 1998 si este unul dintre cei mai mari investitori din domeniul productiei de materiale de constructii. Principalele produse sunt sistemele de zidarie ceramica Porotherm si Terca. Wienerberger AG detine pozitia de lider pe piata de tigla ceramica din Europa prin brandurile Koramic si Tondach, si este numarul unu pe piata de pavele de beton din Europa Centrala si de Est, prin brandul Semmelrock. Wienerberger AG este unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme tevi prin companiile Pipelife, unul dintre liderii mondiali in productia de sisteme de tevi de plastic si Steinzeug Keramo, cel mai mare producator european de tevi ceramice.

Sursa: Wienerberger

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!