Lumina in bucatarie - ce corpuri de iluminat sa folosim?

de Marcel Buciuman in Decoratiuni

Lumina adauga caldura, functionalitate si caracter oricarei incaperi. Mai mult chiar, un iluminat bine conceput poate face diferenta intre un interior mediocru si unul incantator.

Prin functionalitatea sa, bucataria este poate incaperea care necesita cea mai mare atentie atunci cand vorbim de iluminat. Pentru multe familii din putin spatioasele apartamente de la noi, bucataria este cea mai folosita incapere din casa, nu doar la prepararea si servirea mancarii, ci si la facutul lectiilor de catre copii, ca loc de calcat rufe sau de privit la televizor.

Din aceste considerente iluminatul unei bucatarii trebuie sa fie cat mai flexibil, combinand optim cele trei tipuri de iluminat despre care vom vorbi mai jos.

Corp ilumint rustic, tip pendul

Corp ilumint rustic, tip pendul

Click pentru detalii si pret!

Iluminatul ambiental

Bucatarie traditionala

Foto: Edmunds Studios

Lumina ambientala, sau generala, este lumina pe care o folosim cea mai mare parte a timpului pentru activitatile noastre obisnuite. Pe durata zilei, iluminatul ambiental este realizat in cea mai mare parte de lumina naturala, patrunsa prin ferestre.

Cand lumina naturala nu este de ajuns, iluminatul ambiental este completat cel mai adesea cu o plafoniera sau lustra amplasata in centrul bucatariei.

Lustra Veronica, negru-alama

Lustra Veronica, negru-alama

Click pentru detalii si pret!

Intr-o bucatarie cu o suprafata generoasa se poate opta pentru mai multe corpuri de iluminat de forma unor spoturi incastrate in tavan, obtinand o distributie cat mai uniforma a luminii.

Iluminat bucatarie

Foto: Dustin Peck

Corpurile de iluminat ambientale dau o lumina blanda, indirecta, luminand suprafetele vertical si creand senzatia de stralucire.

Tuburile fluorescente sunt foarte eficeinte pentru a lumina ambiental o bucatarie, ele producand o lumina ampla si uniforma.

Lumina becurilor incandescente este mai dramatica, mai stralucitoare, dar este nevoie de mai multe corpuri de iluminat pentru a evita crearea umbrelor.

Iluminatul de lucru

Bucatarie moderna

Foto: Polhemus Savery DaSilva

Oriunde avem de desfasurat o activitate ce necesita precizie, este nevoie de o lumina de lucru. Intr-o bucatarie astfel de zone sunt masa, blatul de lucru, chiuveta si masina de gatit.

Blatul de lucru, cu corpuri de mobila suspendate deasupra poate fi luminat instaland spoturi la baza mobilierului. Acestea pot fi fluorescente, cu xenon sau halogen. Aparatele de iluminat cu xenon au o viata mai lunga decat cele cu halogen si nu degaja asa multa caldura.

Masina de gatit este foarte usor de luminat cu ajutorul hotei. Cele mai multe modele de hota sunt dotate cu un corp de iluminat.

Pentru masa sau zona insulara, daca aceasta exista, solutia sunt lustrele suspendate de tavan, la o inaltime care sa permita un iluminat optim pentru zona dorita. Exista si lustre cu brat flexibil ce pot fi apropiate dupa situatie de zona de lucru.

Amenajare bucatarie in stil clasic

Foto: Landmark Builders

Iluminatul decorativ

Bucatarie moderna

Foto: Thomas Fine

Spre deosebire de iluminatul ambiental sau cel de lucru, care au roluri functionale, iluminatul decorativ are singurul rol de a evidentia obiecte cu caracter decorativ din bucatarie. Puteti lumina astfel lucrari de arta sau detalii arhitecturale care dau bucatariei o tenta unica.

Interiorul vitrinelor cu usi din sticla se lumineaza amplasand corpuri de iluminat in partea superioara a acestora. Pentru a lumina tablouri sau alte obiecte de arta suspendate pe pereti, se folosesc aplice de perete sau spoturi cu picior orientate spre acestea.

Aplica cu finisaj negru-crom

Aplica cu finisaj negru-crom

Click pentru detalii si pret!

Iluminatul decorativ este realizat de regula prin corpuri de iluminat de putere mica, dar bine directionate.

Efecte interesante pot fi induse prin folosirea luminilor satinate in nuante de bronz sau argint, sau chiar a unor culori mai vii.

Corpurile de iluminat nu numai ca evidentiaza detaliile decorative ale bucatariei tale, dar se pot constitui ele singure in obiecte decorative remarcabile.

Bucatarie traditionala

Foto: G. Frank Hart

Combinarea celor trei tipuri de iluminat

Design inspirat pentru bucatarii mici

Foto: Elad Gonen & Zeev Beech

Intensitatea luminii si modul in care aceasta este distribuita vor avea un impact major asupra bucatariei tale.

Dimensiunile bucatariei si a obiectelor din aceasta sunt percepute diferit sub influenta luminii.

De asemenea, lumina iti va afecta munca desfasurata in bucatarie.

In concluzie, fiecare tip de iuminat este important pentru bucataria ta. Pentru ca aceasta sa arate bine si sa fie si confortabila, trebuie combinate ingenios toate cele trei tipuri de lumina.

Bucatarie amenajata traditional

Foto: Landmark Builders

Bucatarie traditionala

Foto: G. Frank Hart

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!