Cum amenajam o gradina ingusta si lunga - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Recomandari

Amenajarea unei gradini pe un teren ingust si lung ii descurajeaza pe multi dintre proprietarii ce isi doresc un mic paradis verde in jurul casei. Pentru destui este chiar un motiv suficient pentru a renunta la achizitionarea unei case pe un teren de aceasta forma.

Gradini formale englezesti

Foto: Karl Gercens

Daca esti in aceasta situatie, dorim sa-ti propunem cateva solutii si vei vedea ca lucrurile nu sunt chiar atat de complicate precum par.

Mai mult chiar, o astfel de gradina te va obliga sa fii mai creativ iar rezultatul va fi o amenajare exterioara unica, plina de personalitate.

Desigur, daca simti ca imaginatia nu este punctul tau forte, poti apela la serviciile unui arhitect peisagist si sa cautati impreuna imaginea perfecta pentru gradina ta.

Incepe insa prin a te inspira dintr-o selectie cu cele mai frumoase amenajari ale unor gradini inguste pe care le-am gasit in galeria noastra de imagini.

Daca o gradina ingusta prezinta si o panta accentuata, provocarea amenajarii acesteia va fi cu atat mai mare. Unde mai punem daca se doreste si construirea unei piscine pentru inot si a unui mic iaz decorativ?

Cum sa amenajezi o gradina lunga, ingusta si in panta

Foto: BraytonHughes Design Studios

Inspirata si incitanta aceasta succesiune de terase pentru vizitatorul care le parcurge, asteptand sa vada ce surprize i se vor mai dezvalui, nu-i asa?

De retinut!

Fragmentati o gradina ingusta si lunga in mai multe gradini mici, fiecare cu specificul si punctele sale de atractie! Veti evita astfel ca privirea sa ajunga imediat la capatul gradinii.

Amenajare gradina ingusta

Foto: Andrew Renn

Amenajare gradina urbana

Foto: Rugo/ Raff Architects

Alegerea si pozitionarea plantelor este de asemenea foarte importanta in amenajarea unei gradini mici. Amplaseaza intotdeauna plantele de talie mare (arbori, arbusti decorativi, pomi fructiferi) la extremitatea gradinii. Astfel, nu doar ca nu vei obtura vizibilitatea celorlalte plante, dar vei si masca limita gradinii, creand senzatia de mai mult spatiu.

Un gard viu de thuja este perfect in acest scop. Pe langa rolul decorativ, acesta actioneaza si ca o perdea verde asigurand initimitate, protectie la praf si chiar izolare acustica.

Gard viu din thuja

Foto: Exteriorscapes

 

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb Gardul din thuja

Foto: Exteriorscapes

Amenajare exterioara pe un teren ingust si lung

Foto: V.I. Photography & Design

Simetria gradinilor in stil clasic

Foto: Suzman Design

Gradina pe acoperis

Foto: Dubbeldam Architecture + Design

Vezi intreaga poveste a acestei case moderne in articolul Casa verde moderna construita pe un teren ingust si conectata la natura.

Creeaza unul sau chiar mai multe puncte de atractie pe axa centrala a gradinii. Acestea pot fi o fantana arteziana, un ghiveci urias, o statue, o pergola cu trandafiri cataratori etc. Privirile se vor focaliza spre acestea si nu spre lateralele gradinii.

Gradina mediteraneana

Foto: Debora Carl Landscape Design

Gradina mediteraneana

Foto: Wendi Young Design

Pat Stefania, lemn masiv de stejar, 160x200 cm

Pat dublu lemn masiv de stejar

Stim cat sunt de importante dungile orizontale sau verticale in designul vestimentar si cum schimba acestea perceptiile despre proportiile unei persoane. Ei bine, aceleasi principii, valabile si in designul de interior, se pot aplica si in arhitectura peisagistica.

Concret, intr-o gradina decorativa evita aleile lungi, continue, paralele cu lungimea gradinii, chiar daca o astfel de alee este solutia cea mai ieftina si rapida de parcurgere a gradinii. Opteaza pentru alei curbe, pe diagonala sau chiar in zig-zag si gradina va parea dintr-o data mult mai spatioasa!

Alee in gradina

Foto: Prassas Landscape Studio

Relaxare in gradina

Foto: Little Miracles Designs

Amenajare gradina cu alei

Foto: Richard Lusk Landscape and Design

Alee din dale de forma unor frunze

Foto: Shirley Bovshow

Daca spatiul este chiar critic, amenajeaza gradina pe verticala!

Gradina luxurianta organizata pe verticala

Foto: Amelia B. Lima

Gardul pergola

Foto: Pedersen Associates

Gradina verticala

Foto: JKT

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!