Banner top 728x90
Banner 1220x120 pixeli, toate paginile

Copacul potrivit la locul potrivit

de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament

Copacii nu sunt doar mijloace de infrumusetare a gradinii tale. Ei iti ofera umbra vara, protectie impotriva vantului iarna, un paravan impotriva privirilor indiscrete, o sursa de aer curat sau fructe proaspete pentru masa ta!

Fiecare copac adauga un plus de valoare pentru proprietatea ta, cu conditia sa plantezi copacul potrivit la locul potrivit!

Banner 728x90

Care sunt insa factorii care ne influenteaza alegerea?

Conditiile climaterice

Conditiile climaterice reprezinta primul criteriu de analizat. Astfel, un palmier nu va supravietui intr-o zona cu ierni grele, asa cum o salcie este condamnata la moarte intr-o regiune arida. Intelegerea nevoilor de umiditate, lumina si caldura a fiecarei specii de copac este vitala.

Controlul microclimatului gradinii si casei tale

Planificare amplasare copaci

Plantarea pe laturile sudice ale gradinii de arbori cu frunze cazatoare creaza umbra dorita pe durata verii, iar iarna, dupa pierderea frunzisului, razele soarelui vor putea sa patrunda nestingherite.

In schimb, coniferele plantate inspre nord si vest vor crea iarna o bariera in calea vantului. Astfel se pot reduce atat costurile cu climatizarea vara, cat si cele cu incalzirea pe durata iernii.

In plus, iti sugeram sa alegi specii native regiunii tale. Acestea vor tolera mai bine conditiile climaterice si solul, armonizandu-se cu plantele si fauna din jur, spre deosebire de unele specii exotice ce pot invada si perturba ecosistemul local.

Rolul copacului

Care este principala functionalitate pe care o astepti de la copac?

 • pentru decorarea gradinii alege arbusti cu frunze si flori colorate;
 • Glicina (Wisteria)

  Foto: reddit/Boredpanda

 • pentru fructe, desigur, pomii fructiferi;
 • Livada de peri

  Foto: Terra Ferma Landscapes

 • pentru umbrire alege o specie de foioase cu coroana bogata;
 • Toamna in gradina

  Foto: Studio Ectypos

 • pentru blocarea vanturilor iarna alege coniferele;
 • pentru blocarea privirilor nedorite alege arbusti sau tufe cu frunzis bogat.
 • Gardul viu din thuja

  Foto: Exteriorscapes

Spatiul

Spatiul alocat copacului este si el important. Imaginati-va cat de mare va fi copacelul pe care il plantati acum peste 20 sau 30 de ani! Fiecare specie de copac are nevoie de o anumita suprafata pentru o dezvoltare optima.

Oare este intelept sa alegeti pentru un mic teren din centrul orasului un stejar sau o salcie, care stim bine ce dimensiuni pot atinge la maturitate?

Arbori seculari

Foto: Matthew Millman

Sau, pe de alta parte, pentru un lot de teren mare din zona suburbana sau chiar rurala un arbust de talie mica este suficient?

Vecinatatea

Vecinatatea este un alt factor crucial. Arborii se dezvolta atat deasupra solului cat si sub nivelul acestuia. Ramurile proeminente sau radacinile puternice ale unui copac gresit amplasat pot cauza stricaciuni importante cladirilor, trotuarelor sau retelelor de utilitati ingropate sau aeriene.

De asemenea, umbra acestora poate influenta negativ dezvoltarea altor plante din gradina ta, cum ar fi florile sau legumele.

Solul

Un alt element de verificat inainte de a te hotari la o specie sau alta este calitatea solului. Puietilor le merge cel mai bine in soluri de buna calitate, bine drenate. Solurile argiloase si slab drenate prezinta probleme pentru multe specii, cum ar fi bradul, fagul sau stejarul, ca sa amintim cateva specii comune zonelor noastre. Stagnarea apei la radacina duce la moartea copacului cauzata de lipsa oxigenului.

Pentru a testa solul in zona de plantare, puteti sapa o groapa si sa o umpleti cu apa. Daca in cateva ore apa nu s-a drenat, inseamna ca drenajul este o problema.

Daca realizarea unui sistem de drenaj nu este posibila, o solutie ar fi plantarea copacilor pe paturi de pamant realizare din sol de buna calitate.

O alta optiune este realizarea unui iaz spre care sa drenati apa din jur, si plantarea in jurul acestuia de arbori si plante iubitoare de apa.

Amenajare iaz de gradina

Peisagist: Unique Landscaping

Caracteristicile fizice ale terenului

Caracteristicile fizice ale terenului pot recomada sau nu folosirea unei anumite specii. Astfel, pe un teren in panta sau terasat se vor prefera arbori de talie mai mica dar cu radacini puternic ramificate pentru stabilizarea solului.

Preferintele personale

Si, o ultima consideratie, dar nicidecum mai putin importanta, o constituie gusturile si preferintele personale. Imaginati-va cum diferite specii de copaci pot spori atractivitatea proprietatii dumneavoastra. Inspirati-va din reviste sau site-uri de profil, folositi pentru simulare softuri de design peisagistic sau apelati la un arhitect peisagist.

Vezi Catalogul cu firme de amenajari de gradini!

Atentie!

Uniii copaci pot provoca, mai ales primavara in perioada de inflorie, reactii alergice ce se manifesta prin stranuturi, nas infundat, ochi inlacrimati sau pot declansa chiar afectiuni respiratorii mai grave precum astmul.

Astfel de copaci sunt: plopul, teiul, mesteacanul, stejarul, dudul, artarul etc.

In concluzie, plantarea unor copaci potriviti te poate rasplati cu ani de desfatare, pe cand o alegere gresita devine o permanenta problema de intretinere sau chiar un risc serios pentru siguranta celor din jur!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Banner 728x90
Banner 728x90
Banner 300x125 toate paginile

Banner 300x250 toate paginile

Banner partajat parteneri speciali

Articole recomandate

Produse din magazin

Galerie de imagini

Banner 300x600