Inca o descoperire romaneasca surpriza in California, la Palm Springs: arhitectul roman Haralamb H. Georgescu (1908-1977)

de Dr. Ileana Costea in Arhitectura

Un articol de Dr. Ileana Costea - Profesor, California State University, Northridge

 

Palm Springs, un mic orasel oaza in desertul Californiei de Sud cunoscut pentru canadienii si bogatasii din "Mid-West America” numiti "pasari de zapada, ce vin sa-si petreaca lunile de iarna acolo, este considerat a 10-a destinatie turistica in Statele Unite. Totodata Palm Springs este si locul unde multi arhitecti cunoscuti la nivel national american (ca de exempu Richard Neutra), au construit vile si cladiri comerciale in stilul specific arhitecturii de desert.

 

 

O vila a fost construita pentru Frank Sinatra, o alta pentru Bob Hope, una pentru luna de miere a lui Elvis Presley cu Priscilla. Multe personalitati din lumea entertainment-ului au ales Palm Springs-ul ca loc de vacanta: Merv Griffin, Bing Crosby, Liberace, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Barbara Streisand.

 

Pe 10 Mai am fost invitata, ca membra a Comitetului de Arhitectura Moderna din Palm Springs la o serata/bufet organizat de Palm Spring Preservation Foundation, la Thunderbird Country Club. Petrecerea anuala s-a tinut in casa construita de William Cody, unul dintre arhitectii curentului "desert modernism". Am venit impreuna cu doi oaspeti din Europa pe care arhitectura tipica i-a impresionat prin deschiderea casei cu geamuri mari spre piscina si terenul de golf, vederea panoramica spre muntii portocalii, muzica live Country, oamenii imprastiati in splendida gradina. Oaspetii mei au excalamat "E ca in filmele americane!" In atmosfera asta de Hollywood si in mijlocul desertului Mojave, era si o prezenta romaneasca pe care urma s-o descoperim la sfarsitul seratei.

 

Seara a fost placuta, s-a vorbit despre arhitectura modernista si despre magazinele de mobila din zona Uptown Palm Springs. La plecare fiecaruia din participanti li s-a dat un cadou: o punga mare legata cu o bandana de diferite culori, continand numarul recent al revistei Palm Springs Life. Printre pliante semnificative pentru misiunea fundatiei era “ascunsa” si surpriza romaneasca, o cutie plata de chibrituri cu imaginea reclama a incaperii "Starlite Room” a barului Chi-Chi remodelat in 1961 de arhitectul roman Haralamb (Harlan-Bubi) Georgescu (Arhitect A.I.A).

 

Cladirea Laine, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: Barul Chi-Chi

 

Decorat in stil polinezian, cu chioscuri cu acoperis de stuf si dansatoare tinere si atragatorare, acest bar a devenit un loc “la moda” pentru cei cu bani. Barul a fost demolat pentru constructii ulterioare insa in timpurile lui de glorie pe scena sa au cantat muzicieni celebri precum Louis Armstrong, Duke Ellington, Nat King Cole sau Ella Fitzgerald.

 

Din fericire la nr. 666 pe Nord Palm Canyon Drive, strada principala a “down town-ului”, se poate inca admira cladirea Laine construita in 1961 de arhitectii Lapham/Georgesu care incanta privirea prin proportia ei echilibrata. Este un exemplu foarte frumos, tipic pentru Bubi Georgescu care era un mare sensibil al proportiilor. El a reusit sa creeze o arhitecura perfect adecvata stilului modernist al epocii in care a trait.

 

Cladirea Laine, arhitect Haralamb H. Georgescu
Cladirea Laine

 

In cadrul "Saptamanii Modernismului 2014”, aceasta cladire a fost inclusa printre cele 14 obiective arhiitecturale de pe Palm Canyon Dr. intr-un tur cu cladiri moderniste ilumintate special. Numele arhitectului roman aparea in acest traseu alaturi de acela al altor “arhitecti de desert” cunoscuti ca Alfred Frey, Bill Krisel, William Cody, E. Stewart Wiliams, Lloyd Wright si Donald Wexler.

 

Suntem mandri ca nu numai tatal, Bubi Georgescu, innobileaza orasul Palm Springs, dar si fiul sau, Chris Georgesco, cunoscut sculptor californian, din Desert Hot Springs a carui sculptura neagra de otel numita Balzac cu geometrie cu romburi, amintind de Brancusi, se inalta elegant, in centrul Palm Springs-ului la intersectia lui Palm Canyon Dr. cu Andreas Rd.

 

Cu ocazia "Saptamanii Modernismului 2011” Muzeul din Palm Springs, un muzeu de arta cu multe activitati culturale interesante, a organizat un tur cu autobuzul la Resedinta Pasinetti, din Beverly Hills in zona Los Angeles-ului. Considerata o bijuterie a arhitecturii de mijloc de secol XX, in stil modernist, aceasta vila spatioasa si eleganta a fost construita de Georgescu in 1958 pentru prietenul sau, Pier Maria Pasinetti, scriitor si profesor la UCLA. Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Casa Pasinetti

 

Casa a fost publicata in numarul din Ianuarie 1959 al revistei “Arts & Architecture” cu fotografii de cunoscutul fotograf Robert Cleveland. Casa cu proportii foarte placute si spatiu ce se deschide armonios spre gradina e reprezentativa pentru vilele facute de Bubi Georgescu. Istoricul de arhitectura Alan Hess scria in revista Palm Springs Weekend “Nu toti arhitectii veniti din alte parti ale lumii au reusit sa inteleaga imediat California asa cum a facut-o Georgescu care se remarca prin capacitatea de a integra spatiul interior cu cel exterior”. Casa Pasinetti este una din lucrarile cele mai reusite ale lui Georgescu in California. Impresionat de valoarea arhitecturala a Resedintei Pasinetti arhitectul Tim Braseth a refacut-o in stilul orginal in 2007. Braseth l-a invitat pe legendarul fotograf Julius Shulman (cunoscut fotograf al cladirilor facute de arhitecti celebri) sa capteze pe pelicula fatada restaurata.

 

Exterior Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Exterior Casa Pasinetti

 

Interior Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Interior Casa Pasinetti

 

Interior Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Interior Casa Pasinetti

 

Semineu Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Semineu Casa Pasinetti

 

Dormitor Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Dormitor Casa Pasinetti

 

Terasa Casa Pasinetti, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: latimes.com - Terasa Casa Pasinetti

 

In 2007 Muzeul J. Paul Getty si UCLA, din Los Angeles au achizitionat o importanta colectie a desenelor si creatiilor arhitecturale ale lui Bubi Georgescu, restul arhivei fiind pastrat la “Institutul de Arhitectura Ion Mincu” din Bucuresti, Romania. In 2008, cu ocazia centenarului nasterii lui, arhitectul Bubi Georgescu a fost sarbatorit la “Ion Mincu” cu o expozitie retrospectiva a lucrarilor lui si cu un simpozion de arhitectura. Un frumos catalog al lucrarilor s-a publicat cu aceasta ocazie.

 

Arhitect de vaza in Romania lui natala, Georgescu a lucrat cu cunoscutul architect Horia Creanga si a construit numeroase cladiri in Bucuresti si in tara, dintre care Hotelul Aro de la Brasov, a carui interioare in stil de mijloc de secol 20 sunt inca foarte moderne. O alta lucrare este Restaurantul Pescarus pe Malul Lacului Herastrau, Bucuresti. Imi aduc aminte copil fiind de sala frumoasa a restaurantului si terasa cu vedere magica spre lac. Nu realizam atunci ca ma aflu intr-o cladire istorica de mare importanta arhitecturala.

 

Hotel ARO Brasov, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: panoramio.com - Hotel ARO Brasov

 

In septembrie 1947 Georgescu paraseste Romania, cazuta sub dominatie sovietica, ajungand in octombrie acelas an in Statele Unite. Patru luni mai tarziu este angajat ca profesor asociat la Scoala de Arhitectura a Universitatii Nebraska, Lincoln unde preda cursuri de Bazele Designului, Design Avansat si Arta Civica. In 1951 se muta cu tanara lui familie in Los Angeles, California. La Los Angeles lucreaza in diverse locuri: biroul de Interior Design a lui Paul Laszlo si apoi la firmele de arhitectura McAllister & Wagner Architects (1953-1954) si Kenneth Lind (1954-1957). In 1957 Georgescu isi deschide propriul birou de arhitectura in parteneriat cu James Larson, ca din 1959 sa continue pe cont propriu cu biroul in Cladirea Gate West din Century City.

 

Proiectele lui Bubi Georgescu in Statele Unite includ biserici, cladiri de apartamente, vile private, un hotel pentru batrani in diverse localitati: Cleveland (Ohio), Southfield (Michigan), Westwood, Beverly Hills, Brentwood si Reseda in zona Los Angeles-ului. In desert, ca si asociat al designer-ului Howard Lapham din Palm Springs, intre 1959-1963, Georgescu a construit diverse vile private de scara mare, restaurante, blocuri de locuinte, cladiri comerciale si un club de golf.

 

Casa Kearsarge, arhitect Haralamb H. Georgescu
Foto: dailyicon.net - Casa Kearsarge

 

L-am intalnit personal pe Bubi Gergescu in anii '70, un domn distins. M-a impresionat eleganta si elocventa lui deosebita si puternica lui personalitate care se contura in ciuda vorbei lui blande. Apoi am auzit povestea tragica: arhitecul Bubi Georgescu obtinuse niste lucrari in Australia si se intorsese pentru cateva zile la Los Angeles. In fata atelierului fiului lui, in cartierul boem Venice de la malul Oceanul Pacific, intr-o noapte, a fost impuscat pentru a i se fura portofelul de un ucigas care nu a fost niciodata gasit.

 

Alan Hess a scris despre Bubi Georgescu ca este unul din arhitectii talentati de mijloc de secol XX din LA... numele lui adaugandu-se altor arhitecti cunoscuti, precum Richard Neutra. Descoperind cladirile lui Georgescu ne dam seama ca ele reprezinta o interpretare impresionanta si originala a modernismului.

 

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.

 

Bibliografie:
• http://en.wikipedia.org/wiki/Haralamb_H._Georgescu
Pagina lui Haralamb H. (Haralan) Gerogescu pe Wikipedia
• www.modernismweek.com/wp-content/uploads/2014/01/Map-Nightly-Illuminated-Modern.pdf
Planul traseului cladirilor comerciale moderniste de pe Palm Canyon Dr., Palm Springs, iluminate in timpul Modernism Week 2011, unde apare si cladirea Laine a lui Georgescu
• http://www.uauim.ro/evenimente/haralamb_georgescu/
Expozitie si Simpozion "Haralamb H. (Bubi) Georgescu - Un arhitect roman in Statele Unite" (2008)
• http://www.palmspringslife.com/Palm-Springs-Life/February-2005/Remembering-The-Chi-Chi/
Barul Chi-Chi (demolat)
• http://la.curbed.com/archives/2011/07/1969_brentwood_house_designed_by_harlan_georgescu.php
Casa Pasinetti, Beverly Hills, CA (renovata)
• http://www.latimes.com/style/la-hm-pasinetti17-2009jan17-story.html#page=1
Casa Pasinetti
• www.georgescoart.com/cgs6/sl.htm
Lucrari ale arhitectului Haralan H. Georgescu in arhitvele Paul J. Getty
Sky Lots " A Proposal for Los Angeles 1966
• www.palmspringsfineartfair.com/sculptor-christopher-georgesco/
Sculptorul Christopher Georgescu si Evenimentul Palm Springs Art Fair 2013
• www.GeorgescoArt.com
Pginia de web a sculptorului Christopher Georgesco
• www.psmodcom.org
Pagina Web a Palm Springs Modern Committee - Preservation Foundation

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!