de Emilian Stoenica in Decoratiuni
Daca intr-un articol precedent, Amenajarea camerei copilului - Ce culori sa folosesti?, ne-am referit strict la alegerea culorilor pentru camera copilului, astazi vom aborda si alte elemente ale amenajarii care pot face diferenta intre o amenajare reusita si un esec.
Designer: Dona Rosene Interiors; Foto: Robert Peacock
Se stie ca toate culorile deschise reflecta mai multa lumina decat cele inchise, albul fiind cea mai luminoasa culoare, iar negrul cea mai intunecoasa. Este valabil si pentru incaperi.
Astfel, folosirea unor tonuri deschise ale culorilor, poate chiar albul, sunt abordari recomandate pentru o camera mai mica, cu ferestre mici, cu multa mobila, in care lumina patrunde mai greu.
In camerele cu ferestre mari pot fi folosite si tonuri ale culorilor mai inchise, dar nu foarte intense. Iar daca se aleg culori reci sau tonuri inchise pentru pereti trebuie contrabalansat efectul cu un mobilier sau alte elemente de decor in nuante deschise (perdeaua, lenjeria de pat etc).
Designer: Fiorella Design
Pat cu baldachin Victoria, lemn si MDF, alb
In plus, peretii trebuie sa aiba culori mai deschise decat podeaua fiindca ei fac trecerea spre tavan, locul care da cea mai mare luminozitate incaperii, fie ca reflecta lumina naturala sau cea emisa de corpurile de iluminat.
Designer: Jaffa Group Design Build
Pentru camerele joase se pot folosi dungi verticale, pentru a crea impresia de inaltime, iar pentru camerele inalte sunt indicate dungile orizontale pentru a crea impresia unui spatiu mai mic si intim. Aceste dungi pot fi realizate cu vopsea sau se poate aplica tapet de diferite culori.
Designer: Kropat Interior Design; Foto: Mark Lohman
Decorarea peretilor in camera copiilor cu tapet este destul de des intalnita datorita intretinerii usoare si numeroaselor modele cu tematica speciala pentru copii in care se gaseste acesta.
Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont daca ati decis sa aplicati tapet:
Indiferent de culorile alese pentru camera copilului, aceasta poate fi personalizata cu diferite tematici folosind postere, stickere decorative, tapet sau pictura pe pereti. Astfel, pentru copiii mici puteti folosi teme din desenele animate sau povestile preferate (Winnie the Pooh, Tom si Jerry, imagini din natura, animale etc). In cazul baietilor imaginile cu roboti, avioane sau masini pot constitui de asemenea o solutie, in timp ce pentru fetite imaginile cu flori, printese sau papusi.
Evitati insa tematicile violente, agresive (razboinici, arme etc). Peretii camerei copilului trebuie sa inspire veselie, buna dispozitie si calm.
Atunci cand copilul va mai creste si va dobandi propriile preferinte in ceea ce priveste culorile si tematica decorului, veti stabiliti impreuna cu el cum sa-i (re)decorati camera.
Foto: Richard Leo Johnson
Alte idei pentru decorarea camerei copilului:
Un pat suprapus poate fi o alegere practica pentru a castiga spatiu in camera copiilor.
De asemenea, un perete lavabil poate fi desenat sau pictat - lasati-i imaginatia sa se dezvolte in acest fel, sau alegeti impreuna un desen care sa ramana pe termen indelungat, si ajutati-l sa il puna in practica. De asemenea, scrisul pe perete, cu diferite culori, va fi un lucru foarte interesant pentru copilul dumneavoastra, mai ales ca este vorba despre ceva ce in general copiii nu sunt lasati sa faca.
Foto: Elad Gonen & Zeev Beech
Pat din lemn masiv cu lada de depozitare
Evitati insa excesele, altfel atmosfera risca sa devina obositoare. Lasati anumite spatii libere (pe pereti, usa sau mobilier) pe care sa le decoreze copilul singur, atunci cand va dori, in modul pe care il va decide singur. Veti putea observa astfel de la varste fragede ce teme ii starnesc interesul si-l veti putea indruma spre activitati legate de temele respective.
Si, pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte, va invitam sa va inspirati si din Galeria de imagini cu camere de copii si tineret.
Sursa: CaseSiGradini.ro