de Marcel Buciuman in Decoratiuni
Patru pereti si un acoperis alcatuiesc o casa. Insa, pentru ca o casa sa devina un camin este nevoie de mai mult: aceasta trebuie sa fie in deplina armonie cu personalitatile celor ce o locuiesc.
Aici intervine designul de interior, stiinta si arta deopotriva.
Foto: Laura Resen; Designer: Jane Schwab / CIRCA
Iata care sunt lucrurile la care trebuie sa te gandesti inainte de a incepe sa-ti decorezi casa:
Intai de toate, va trebui sa decizi ce stil vei adopta in casa ta. Exista multe stiluri din care sa alegi, fiecare cu particularitatile sale.
Fie ca alegi stilul clasic, modern, rustic, vintage sau o combinatie a acestora, acest stil trebuie sa fie o reflectare a propriei personalitati, o expresie a gusturilor tale, a educatiei si a experientei de viata acumulata.
Foto: Daniel O'Connor; Designer: Fieldwork Architecture
Stilul ales va recomanda si schema de culori a incaperilor. Astfel, pentru un stil modern e nevoie de culori stralucitoare si puternice, ce accentueaza forta si expresivitatea, in timp ce un stil clasic cere culori calde si consistente.
In general, culorile calde sunt considerate mai stimulatoare pe cand cele reci mai odihnitoare. Fiecare persoana are insa propriile perceptii legate de culori.
Fa doua liste, una cu acele culori care iti plac, cealalta cu culorile excluse. Acelasi lucru ar trebui sa-l faca si ceilalti membri ai familiei. Comparati apoi listele si folositi acele culori care satisfac cel mai bine toate preferintele.
Afla mai multe despre influenta culorilor asupra casei tale: Sa marim spatiul de locuit cu ajutorul culorilor!
Pentru multi, decorarea unei case este sinonima cu mobilarea acesteia. Abordare gresita, desigur, dar asta spune multe despre rolul mobilerului in orice proiect de decorare interioara!
Set mobila living Mona, lemn masiv, alb
Decorarea unui interior poate porni de la o piesa de mobilier draga, cum ar fi o mostenire de familie la care nu vrei sa renunti, in jurul careia sa realizezi toate celelalte elemente decorative!
Intotdeauna, mobilarea unei incaperi trebuie inceputa cu planificarea spatiala a acesteia. Care sunt dimensiunile incaperii, ce restrictii sunt impuse (de ferestre si usi de exemplu), care sunt piesele de mobilier de care ai nevoie si unde le vei amplasa?
Urmeaza stabilirea bugetului. Stiu ca e frustrant sa renunti din cauza pretului la o piesa de mobilier care ti se pare fantastica, dar nici nu poti ramane cu peretii nezugraviti!
Inceaca sa-ti imaginezi cum diferite stiluri, forme, finisaje si culori de mobilier se vor incadra in casa ta. O sursa de inspiratie il reprezinta numeroasele reviste sau site-uri de profil.
Vestea buna este ca in ultimul timp mare parte a comertului cu mobila si decoratiuni s-a mutat online, ceea ce te va scuti de timpul pierdut colindand magazinele. Si e stiut ca timpul inseamna bani, nu-i asa? Vezi oferte speciale de mobilier aici: Oferte mobila ieftina, frumoasa, rezistenta!
Foto: Matthew Millman; Designer: The Wiseman Group
Snururi delicate, tapiterii din catifea sau matase luxoasa, perdele si draperii, perne si cuverturi, covoare sintetice sau din lana tesuta manual, toate acestea adauga culoare si senzatii minunate oricarei incaperi pe care o impodobesc. Desigur, cu conditia sa fie bine alese!
Si nu e obligatoriu sa cheltuiti o avere, trebuie doar sa fiti inventivi! Va place un material foarte mult dar e prea costisitor? Combinati-l cu un material mai ieftin! O draperie dintr-un material comun poate deveni fermecatoare adaugandu-i o bordura dintr-un material de calitate!
Iluminatul este una din cele mai bune cai de a spori farmecul si dramatismul unei incaperi. Trebuie insa sa stim unde si ce corpuri de iluminat sa folosim pentru a obtine efectul dorit.
Orice incapere are nevoie de un iluminat ambiental care sa inlocuiasca sau sa completeze lumina naturala. Cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru realizarea iluminatului ambiental sunt candelabrele, plafonierele, aplicele, lustrele si pendulele.
Sunt insa incaperi unde iluminatul ambiental trebuie completat cu surse de lumina orientate spre zonele de lucru, cum e cazul biroului sau bucatariei. Corpuri de iluminat ce poti fi utilizate pentru realizarea iluminatului de lucru sunt veiozele si lampile de birou, asezate pe masa sau noptiera, sau lampadarele, asezate pe pardoseala, de exemplu in apropierea unui fotoliu unde obisnuiti sa cititi.
Mai avem iluminatul decorativ, prin care se urmareste scoaterea in evidenta a unei zone dintr-o incapere, a unui obiect de arta, sau crearea unui ambient special cu ajutorul unor lumanari decorative, aplicele, spoturi distribuite in diverse locuri (tavan, pereti, pardoseala, mobilier etc.).
Chiar daca se refera la exterior, tot la iluminat decorativ putem include iluminatul arhitectural al fatadelor casei, realizat cu ajutorul unor proiectoare. Si tot pentru iluminatul exterior al curtii si aleilor puteti folosi stalpi, felinare si lampi solare.
Alegerea pardoselei este un alt pas important. Unele materiale de pardoseala sunt mai elegante, in timp ce altele sunt mai rezistente sau mai usor de intretinut. E putin probabil sa optezi pentru acelasi tip de pardoseala pentru intreaga casa, insa trecerea de la un tip de pardoseala la alta trebuie sa fie cat mai placuta si naturala!
Mai multe informatii despre diverse tipuri de pardoseli gasiti aici: Pardoseala de lemn, Pardoseala din marmura, Pardoseala de pluta naturala in bucatarie.
Foto: Peter A. Sellar
Un rol foarte important in estetica unei incaperi este jucat de catre ferestre si usi. Le-am amintit impreuna pentru ca ideal ar fi ca acestea sa aiba acelasi stil, culoare si textura a materialului. Si, desigur, sa se incadreze in stilul incaperii.
Tamplaria din PVC, atat de folosita in ultima vreme datorita intretinerii usoare, bunei izolatiii termice si costului redus, corespunde unui interior modern, dar pentru un stil clasic sau rustic nobletea si naturaletea lemnului este obligatorie. Costul unei tamplarii de lemn de calitate este insa mult mai mare, un compromis fiind tamplaria din PVC sau aluminiu furniruita cu diverse esente de lemn.
Citeste mai multe despre alegerea ferestrelor pentru casa ta!
Foto: Mary E. Nichols; Designer: Saint Dizier Design
O masa sau un perete gol striga pur si simplu dupa putina atentie. Acestea sunt locuri perfecte pentru a expune o vaza cu flori, un tablou, o sculptura sau alte obiecte de arta, transformadu-le din niste zone terne in adevarate puncte de atractie ale incaperii!
De asemenea semineul sau pianul, care, desi au o functionalitate bine definita, pot constitui in egala masura si elemente de decor pentru casa ta.
Cu putina imaginatie si simt estetic fiecarui obiect din casa ta ii vei putea imprima valente decorative!
Speram ca toate te vor ajuta sa faci din casa ta o adevarata carte de vizita prin care sa le dezvalui prietenilor si oaspetilor preferintele si lumea ta interioara.
Incearca sa fii consecvent si pastreaza, pe cat posibil, acelasi stil pentru toate incaperile casei tale!
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri