Proiecte case mici

in Constructii

Ce intelegem prin notiunea "Proiecte case mici"? In topul cautarilor Google se afla acest termen, interpretat si inteles de beneficiari in functie de gusturile, nevoile si aspiratiile fiecaruia.

 

Notiunea de "case mici" poate avea mai multe conotatii. Fie se refera la suprafata imobilului fie se refera la functiunile acestuia.

 

 

Proiecte case mici Totodata acest aspect este unul subiectiv, intrucat fiecare dintre noi are o anumita conceptie despre aceste "case mici". Ceea ce pentru unii reprezinta intr-adevar un spatiu limitat care sa se raporteze strict la spatiul necesar vietii cotidiene, poate reprezenta pentru altii un adevarat chin, un spatiu generator de frustrari si nemultumiri sau chiar senzatii claustrofobe.

 

Asadar, cine cauta "Proiecte case mici" cauta de fapt tot un proiect de casa care sa fie pe gustul sau si sa-i asigure spatiul necesar confortului asteptat de la noul camin. Nu putem deci sa dam o definitie clara a termenului "Proiecte case mici" deoarece aici intervin o multitudine de aspecte ce trebuiesc luate in consideratie. Putem vorbi insa de notiunea "proiecte case mici" raportata la cazurile concrete pe care le-am intalnit in activitatea de proiectare.

 

De cele mai multe ori beneficiarii vin hotarati cu o anumita solutie arhitecturala. Din volumul imens de informatii de pe internet, marea majoritate isi contureaza deja in cap o imagine a viitoarei case inainte sa ajunga la arhitect. Rolul acestuia devine sa puna in practica aceasta "viziune" a clientului si sa aduca imbunatatiri conceptului. Pentru cei mai multi, termenul de "proiecte case mici" se refera strict la suprafata construita utila (mare atentie! aceasta difera de suprafata construita desfasurata, diferentele fiind cuprinse in intervalul 10 - 15 % ). Astfel, cei mai multi beneficiari, isi doresc locuinte cu suprafete restranse, cuprinse intre 120 si 160 de mp. Conceptia este una buna intrucat se pune din ce in ce mai des problema costurilor de intretinere a imobilului. Un alt aspect al termenului "proiecte case mici" se refera la simplitatea si volumetria imobilului. Multa lume isi doreste o casa cat mai simpla, functionala, cu un acoperis cat mai usor de realizat si de acoperit ( o invelitoare simpla inseamna costuri mici pentru materiale si manopera ), o casa ieftina. Putem astfel asocia termenul de "case mici" cu cel de "case ieftine". In conceptia multor beneficiari, termenele se suprapun, formand chiar o relatie de dependenta. Cei mai multi cred ca o casa mica este si o casa ieftina. Aici tin sa ii contrazic pe cei care au acest concept, deoarece notiunea de "casa ieftina" este in proportie de 90% influentata de natura si calitatea finisajelor puse in opera la realizarea viitorului camin. Tinand cont de situatie economica actuala si de evolutia pietei imobiliare din ultima perioada, pot sustine cu tarie ca notiunea de "proiecte case mici" va prinde din ce in ce mai mult la public.

 

Proiecte case mici Cei care in prezent locuiesc la bloc si vor sa evadeze din "jungla de beton" si sa isi construiasca un "camin pe pamant" vor fi tentati sa aleaga astfel de "case mici" pentru a se incadra in bugetul destinat cheltuielilor lunare cu utilitatile: apa, gaze, curent, etc. Aceste "case mici" vor fi configurate de arhitect strict pe functiunile necesare membrilor familiei, fara a face "exces" de spatiu generator de comfort sporit. Chiar daca arhitectura acestor "Proiecte case mici" nu va fi una spectaculoasa, ea va asigura minimul estetic urmarit si de ce nu, cu putin efort si viziune din partea arhitectului, un aspect spectaculos care sa "intoarca priviri".

 

As vrea sa mai subliniez un lucru in cadrul acestui articol. De foarte multe ori, cu toate ca viitoarea casa face parte din categoria "Proiecte case mici", beneficiarii doresc terase mari la parter unde sa se poata relaxa vara, alaturi de prieteni si familie. Partea mai putin placuta e ca acestia nu iau in calcul suprafetele acestor terase ca si costuri raportate la costurile finale ale casei.

 

Chiar daca la proiectare aceste terase nu se iau in calcul de unii proiectanti (lucru care mie, ca si inginer structurist, sincer mi se pare absurd deoarece si acolo este munca - calcule, liste de cantitati, planuri de cofraj si de armare, etc. + verificarea proiectului unde intra in calcul si aceste suprafete), la executie costurile necesare realizarii acestor terase vor atarna destul de greu la buzunarele beneficiarilor. Pentru realizarea lor e necesar material (fier, beton, lemn pentru cofraj, cuie, sarma, etc. ) si manopera. Chiar daca este mai ieftin in comparatie cu structura de rezistenta a casei, tot vor fi niste costuri pentru constructia acestor terase. Daca acestea se doresc a fi acoperite, costurile sar cu mult peste asteptarile beneficiarului si nu de multe ori primesc reprosuri ca intra mult material.

 

Tin asadar sa trag un semnal de alarma: cu cat aceste terase sunt mai generoase, costurile constructie vor creste cu mult peste estimarile initiale!

 

Sper ca am atins in cuprinsul acestui articol cateva aspecte generale cu privire la termenul: "Proiecte case mici" si ca informatiile prezentate sa fie un ajutor in luarea unei decizii cu referire la constructia casei mult dorite.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: MagazinulDeProiecte.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!