Proiect de casa tip sau unicat?

in Constructii

Constructia oricarei case incepe in primul rand cu un plan, un proiect de casa atent structurat, ce cuprinde in detaliu atat elementele de structura de rezistenta ale casei, conform reglementarilor legale si preferintelor personale, precum si detaliile de design interior si exterior.
Vrem sa venim in ajutorul dumneavoastra cu cateva sugestii in alegerea proiectului de casa perfect pentru locuinta la care ati visat.

 

 

Proiect de casa tip sau unicat? Daca ati trecut de faza achizitionarii terenului si obtinerea actelor necesare, inseamna ca sunteti in etapa: alegerea unui proiect de casa.

 

Aveti 2 variante:
- alegerea unui proiecte de casa gata facut si adaptarea acestuia terenului dumneavoastra prin anumite modificari;
- realizarea unui proiect de casa nou cu ajutorul specialistilor.

 

Daca alegeti un proiect de casa gata facut, dupa ce ati vizualizat sute sau mii de proiecte de casa on-line sau din revistele de specialitate, inseamna ca ati ales evident varianta mai ieftina, mai rapida, dar cu riscul de a nu fi "casa perfecta", pe care v-ati dorit-o dintotdeauna.

 

Mai apare aici un risc major intrucat se poate ca pe terenul pe care il detineti, din cauza reglementarilor urbanistice ale zonei (retrageri fata de limitele de proprietate, POT, CUT, etc.), sa nu puteti construi casa pe care ati ales-o prin acest proiect de casa tip. Asadar, atunci cand doriti sa achizitionati un astfel de proiect de casa, mai intai stabiliti cu cei care il vand daca se poate construi acea casa pe terenul pe care il detineti.
Aceasta incompatibilitate nu este singurul dezavantaj.
Mai intervin aici o serie de factori: orientarea casei, asigurarea unui drum de acces si a locurilor de parcare, respectarea codului civil (scurgerea apelor pluviale trebuie sa se faca pe proprietatea dumneavoastra, dimensiunile geamurilor catre vecini sunt conditionate de retragerile stipulate in Certificatul de Urbanism), etc.

 

Proiectul de casa trebuie sa respecte exigente atat functionale (ex: se recomanda ca asezarea spatiilor interioare importante sa se faca spre nord-est pentru a beneficia la maximum de lumina naturala), cat si estetice, ecologice, de rezistenta in timp sau de cost.

 

Daca nu v-a atras atentia un anumit proiect de casa, va trebui sa alegeti varianta conceperii unui proiect de casa nou, realizat dupa exigentele si nevoile dumneavoastra.

 

Proiectul de casa trebuie sa ilustreze foarte clar cum se va dori sa arate viitoarea casa pentru a ajuta constructorii sa inteleaga cat mai bine ceea ce doriti si a elimina, pe cat posibil, erorile de interpretate ale necesitatilor dvs. Cu ajutorul tehnologiei din ziua de azi, programele arhitecturale permit vizualizari tridimensionale ale proiectelor de case pentru a putea avea o imagine foarte clara asupra casei, a incaperilor si pentru a putea face mai usor ajustarile necesare.

 

Ca si recomandare, sfatuiesc pe toti cei care vor sa isi construiasca o casa sa apeleze la un specialist si sa isi construiasca o casa cu arhitectura "unicat" care sa-i reprezinte cat mai bine nevoile in primul rand, conceptiile si totodata aspiratiile si care sa nu se inscrie intr-un tipar monoton din punct de vedere estetic.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: Crihan-Construct.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!