Primii pasi pentru o casa de vis

in Constructii

Atunci cand vine vorba de constructia unei case, in calitate de beneficiar, ar fi bine ca inca de la inceput sa analizezi toate variantele si sa iti stabilesti bine prioritatile, pentru a nu avea surprize in viitor. Cand afirm sa analizezi toate variantele, ma refer la o multitudine de factori pe care ii voi enumera si prezenta in continuare:

 

 

Primii pasi pentru o casa de vis - In functie de indicatorii urbanistici POT (procentul de ocupare al terenului care este egal cu raportul dintre suprafata construita la sol si suprafata de teren pe care se gaseste constructia), CUT (coeficientul de ocupare al terenului care este egal cu raportul dintre suprafata construita desfasurata a constructiei si suprafata de teren pe care se gaseste constructia), retragerile fata de limitele terenului stipulate in Certificatul de urbanism - CU, se va conforma viitoarea casa.

 

- In functie de POT, CUT, retrageri, arhitectul va contura viitorul proiect de casa, bineinteles tinand cont de dorintele si preferintele beneficiarului.

 

- Un proiect de casa trebuie sa reflecte cat mai exact dorintele beneficiarului legate de viitoarea constructie si anume: tipul de structura, regimul de inaltime, suprafata, materialele folosite, conformarea geometrica si distributia spatiilor la interior, etc.
Astfel, daca beneficiarul opteza pentru o structura neregulata in plan si in elevatie, cu elemente ce pun asa zise probleme din punct de vedere structural sau pentru folosirea unor anumite materiale mai "pretentioase", atunci si proiectul de casa va fi unul mai greu de realizat, atat din punct de vedere material cat si ca timp.

 

- Trebuie stiut faptul ca in realizarea unui proiect de casa sunt implicati mai multi specialisti din diferite domenii: urbanisti, arhitecti, ingineri proiectanti de structura, ingineri proiectanti de instalatii si ingineri constructori executanti. Fiecare are de realizat o frantura din viitorul proiect de casa, urmand ca, in urma unei coordonari din partea unui sef de proiect, sa se finalizeze obiectivul propus.

 

- Din punct de vedere al inginerului proiectant, trebuie sa prezint anumite aspecte legate de un proiect de casa tocmai pentru a lamuri multe intrebari pe care le primesc.

 

1. Proiectul de rezistenta pentru o casa se elaboreaza in conformitate cu anumite stasuri, norme si normative de proiectare. As vrea aici sa mentionez un aspect legat de fundatiile unei case. Daca vorbim de o casa fara subsol, de cele mai multe ori fundatiile sunt de tip talpi continue sub stalpi/pereti. Latimea minima a talpilor, asa cum este prevazuta de normativ ( STAT 3300 , NP 112/2004) este de 50 de centimetri.
De cele mai multe ori aceasta latime este suficienta pentru o casa cu regim de inaltime P+1E, cu forma regulata in plan si cu deschideri intre stalpi moderate. In schimb, daca se doreste executia unei case cu regim de inaltime parter, fara subsol, dimensiunea minima a talpilor va fi tot de 50 de centimetri, cu toate ca din calcul nu reiese acest lucru si niste fundatii cu latimea de 30 - 40 centimetri ar fi suficiente.

 

Daca vorbim de case cu subsol, fundatiile sunt de obicei tip radier general sau talpi continue sub pereti. Acesti pereti vor fi realizati obligatoriu din beton armat pentru a fi capabili sa preia imipingerile pamantului. Realizarea unui subsol este un aspect controversat atunci cand e vorba de un proiect de casa. Costurile de executie sunt mari iar timpul necesar realizarii este deasemenea unul indelungat. Trebuie analizata foarte bine din punct de vedere financiar oportunitatea de realizare a unui subsol. Daca destinatia acestuia este strict una pentru depozitare/parcare, in opinia mea, costurile sunt nejustificate. Daca acest spatiu va avea functiunea de spatiu de locuit (un demisol ) sau spatiu de recreere (sala de fitness), atunci costurile sunt cat de cat justificate. Exista situatii cand datorita nivelului ridicat al apei subterane, furnizat in urma efectuarii unui studiu geotehnic pe amplasament, realizarea unui subsol nu este justificata din punct de vedere material intrucat va fi necesara realizarea unor epuismente (coborarea nivelului panzei freatice) pentru asigurarea unui front de lucru, lucrari care sunt destul de costisitoare. Un alt aspect il reprezinta hidroizolatia subsolului, care este destul de costisitoare. De cele mai multe ori aceasta nu se face cum trebuie si apar in viitor infiltratii in peretii de subsol.

 

2. In functie de geometria viitoarei case, se va propune un sistem structural din beton armat, zidarie, lemn sau otel. Indiferent de tipul de structura ales, elementele de rezistenta vor fi dimensionate in concordanta cu normele in vigoare. Exista stasuri separate pentru fiecare tip de structura mentionat mai sus.

 

- Un alt aspect ce trebuie de la bun inceput gandit este acela legat de intretinerea viitoare case. Acest aspect este strans legat de suprafata constructiei si de termosistemul folosit.

 

Termosistemul, este o solutie de izolare termica a constructiilor la exterior.
Elementele componente ale termosistemului :
1.- mortar adeziv - este un mortar pe baza de ciment imbunatatit cu dispersii sintetice, utilizat pentru lipirea polistirenului de suport si ca strat de baza pentru aplicarea plasei de armare din fibra de sticla;
2.- placi din polistiren - grosimea acestora se stabileste in functie de calculul termotehnic specific (minim 5 cm, recomandabil 10 cm) ;
3.- plasa de armare din fibra de sticla - greutate specifica minim 145 g/m2;
4.- tencuiala de acoperire - este un mortar preamestecat in fabrica pe baza de var ciment (contine pigmenti rezistenti la variatiile meteorologice si adaosuri de imbunatatire a calitatii si lucrabilitatii);
5.- profil pentru soclu;
6.- dibluri pentru polistiren;
7.- profil de colt cu plasa;
8.- profil incepere tip U;

 

- Din start trebuie analizata si problema circulatiei pe verticala in interiorul viitoarei constructii. Exista situatii cand beneficiarii viitoarei case sunt persoane varstnice care opteaza inca din faza de proiect de casa pentru o structura cu regim de inaltime parter, tocmai pentru a evita aspectul legat de "urcatul scarilor".

 

- Inca din faza de proiect de casa trebuie luate in calcul costurile necesare executiei propriu-zise a constructiei. Aici intervin o serie de factori cum sunt: geometria, tipul de structura, materialele folosite (finisaje, instalatii, tipul de acoperis, etc.). Cu cat este mai "pretentioasa", cu atat costurile legate de executia unei case sunt mai mari.
Astfel, o casa mica, cu suprafata desfasurata in jur de 150 de mp si regim de inaltime P+1E (M), cu o geometrie simpla, cu o structura de rezistenta pe zidarie portanta sau cadre din beton armat, cu un acoperis simplu tip sarpanta si cu finisaje "medii" , nu ar trebui sa depaseasca 60.000 Euro "la cheie" si 25.000 Euro "la rosu". Aceste preturi sunt exprimate pentru un cost de aproximativ 400 Euro / mp pentru "casa la cheie". Pentru "casa la rosu", costurile nu depasesc de obicei 25-30% din valoarea totala a investitiei. Bineinteles, aceste preturi sunt conditionate de o serie de factori, cum ar fi: preturile practicate de cei ce executa lucrarile, evolutia preturilor materialelor, tipul de finisaje alese, etc.

 

Acestea sunt cateva din aspectele importante care trebuie luate in calcul atunci cand se demareaza elaborarea unui proiect de casa, pentru a fi sigur ca vei obtine casa la care ai visat.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: Crihan-Construct.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!