in Constructii
- In functie de POT, CUT, retrageri, arhitectul va contura viitorul proiect de casa, bineinteles tinand cont de dorintele si preferintele beneficiarului.
- Un proiect de casa trebuie sa reflecte cat mai exact dorintele beneficiarului legate de viitoarea constructie si anume: tipul de structura, regimul de inaltime, suprafata, materialele folosite, conformarea geometrica si distributia spatiilor la interior, etc.
- Trebuie stiut faptul ca in realizarea unui proiect de casa sunt implicati mai multi specialisti din diferite domenii: urbanisti, arhitecti, ingineri proiectanti de structura, ingineri proiectanti de instalatii si ingineri constructori executanti. Fiecare are de realizat o frantura din viitorul proiect de casa, urmand ca, in urma unei coordonari din partea unui sef de proiect, sa se finalizeze obiectivul propus.
- Din punct de vedere al inginerului proiectant, trebuie sa prezint anumite aspecte legate de un proiect de casa tocmai pentru a lamuri multe intrebari pe care le primesc.
1. Proiectul de rezistenta pentru o casa se elaboreaza in conformitate cu anumite stasuri, norme si normative de proiectare. As vrea aici sa mentionez un aspect legat de fundatiile unei case. Daca vorbim de o casa fara subsol, de cele mai multe ori fundatiile sunt de tip talpi continue sub stalpi/pereti. Latimea minima a talpilor, asa cum este prevazuta de normativ ( STAT 3300 , NP 112/2004) este de 50 de centimetri.
Daca vorbim de case cu subsol, fundatiile sunt de obicei tip radier general sau talpi continue sub pereti. Acesti pereti vor fi realizati obligatoriu din beton armat pentru a fi capabili sa preia imipingerile pamantului. Realizarea unui subsol este un aspect controversat atunci cand e vorba de un proiect de casa. Costurile de executie sunt mari iar timpul necesar realizarii este deasemenea unul indelungat. Trebuie analizata foarte bine din punct de vedere financiar oportunitatea de realizare a unui subsol. Daca destinatia acestuia este strict una pentru depozitare/parcare, in opinia mea, costurile sunt nejustificate. Daca acest spatiu va avea functiunea de spatiu de locuit (un demisol ) sau spatiu de recreere (sala de fitness), atunci costurile sunt cat de cat justificate. Exista situatii cand datorita nivelului ridicat al apei subterane, furnizat in urma efectuarii unui studiu geotehnic pe amplasament, realizarea unui subsol nu este justificata din punct de vedere material intrucat va fi necesara realizarea unor epuismente (coborarea nivelului panzei freatice) pentru asigurarea unui front de lucru, lucrari care sunt destul de costisitoare. Un alt aspect il reprezinta hidroizolatia subsolului, care este destul de costisitoare. De cele mai multe ori aceasta nu se face cum trebuie si apar in viitor infiltratii in peretii de subsol.
2. In functie de geometria viitoarei case, se va propune un sistem structural din beton armat, zidarie, lemn sau otel. Indiferent de tipul de structura ales, elementele de rezistenta vor fi dimensionate in concordanta cu normele in vigoare. Exista stasuri separate pentru fiecare tip de structura mentionat mai sus.
- Un alt aspect ce trebuie de la bun inceput gandit este acela legat de intretinerea viitoare case. Acest aspect este strans legat de suprafata constructiei si de termosistemul folosit.
Termosistemul, este o solutie de izolare termica a constructiilor la exterior.
- Din start trebuie analizata si problema circulatiei pe verticala in interiorul viitoarei constructii. Exista situatii cand beneficiarii viitoarei case sunt persoane varstnice care opteaza inca din faza de proiect de casa pentru o structura cu regim de inaltime parter, tocmai pentru a evita aspectul legat de "urcatul scarilor".
- Inca din faza de proiect de casa trebuie luate in calcul costurile necesare executiei propriu-zise a constructiei. Aici intervin o serie de factori cum sunt: geometria, tipul de structura, materialele folosite (finisaje, instalatii, tipul de acoperis, etc.). Cu cat este mai "pretentioasa", cu atat costurile legate de executia unei case sunt mai mari.
Acestea sunt cateva din aspectele importante care trebuie luate in calcul atunci cand se demareaza elaborarea unui proiect de casa, pentru a fi sigur ca vei obtine casa la care ai visat.
Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian
Sursa: Crihan-Construct.ro