Ghidul cumparatorului: amenajarea bucatariei

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

O bucatarie pe gustul tau!

In zilele noastre bucataria este mai mult decat un simplu loc pentru gatit. Ea reprezinta insusi sufletul casei: aici se pregateste si se savureaza mancarea, se planifica ziua care urmeaza sau se analizeaza cea care s-a incheiat, se discuta cu copiii despre scoala sau pur si simplu se soarbe o cana de ceai fierbinte dupa o zi epuizanta de lucru. De ce n-am avea atunci o bucatarie cat mai placuta si functionala?

Imagini amenajari bucatarii

Alegerea stilului de decorare a bucatariei

Stilul bucatariei trebuie sa fie in armonie cu restul casei si sa reflecte propriile tale gusturi. Principalele stiluri de amenajare a bucatariei sunt:

Bucatarie stil clasic

Amenajari bucatarii clasice

Arhitect: Smith&Vansant Architects

Intr-o bucatarie clasica eleganta este la ea acasa. Se pune accent pe folosirea materialelor naturale, granit sau marmura pentru blatul de lucru, in timp ce mobilierul este din lemn masiv cu diverse ornamentatii.

Materialele textile pot fi folosite si ele in bucataria clasica prin intermediul unor covorase peste pardoseala din lemn masiv si a perdelelor la ferestre.

Bucatarie stil modern

Bucatarii moderne

Arhitect: Furman + Keil Architects

Stilul modern este caracterizat prin linii ferme, geometrice, precum si prin folosirea unor materiale inovatoare precum inoxul, rasini acrilice, laminatul.

Paleta cormatica este nelimitata, de la culori ferme si stralucitoare la tonuri neutre sau pastel, totul combinat cu neconventionale jocuri de linii si detalii: manere, sticla glazurata etc.

Atmosfera creata este una extrem de aerisita si ordonata.

Bucatarie stil rustic

Amenajari bucatarii rustice

Designer: Mobalpa

Designul interior al bucatariei rustice este realizat folosind obiecte cu iz rural, iar piesele functionale, ca si hota sau chiuveta, sunt din materiale si forme cat mai naturale (piatra pentru chiuveta, forme masive pentru hota).

Cuptor, plita si hota cu aspect rustic

Cuptor, plita si hota cu aspect rustic

Click pentru detalii si pret!

Corpurile de mobilier sunt predominant din lemn masiv in culori sobre (brad, pin), mai ales ca nuantele de lemn natur revin la moda.

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb

Bucatarie stil design

Bucatarie ultramoderna

Foto: Elad Gonen & Zeev Beech

Acest stil trece de canoanele obisnuite ale designului, cu un mare accent pe functionalitate si dinamismul tehnologic. Cautarea esteticului este totala, fiecare obiect contribuind din plin la aceasta.

Alegerea culorilor pentru bucatarie

O alta reflectare a preferintelor fiecaruia sunt culorile. Unii sunt atrasi de efectele monocrome, pe cand altii prefera contrastele puternice.

Nu va sfiiti sa fiti indrazneti, dar evitati excesele! Nu uitati sa echilibrati culorile intunecoase cu cele luminoase, pentru a obtine o incapere mai luminoasa.

Bucatarie moderna rosie

Daca doriti o culoare puternica, ganditi-va ca vazand-o zi de zi pana la urma s-ar putea sa va plictiseasca sau chiar sa va streseze. Daca sunteti insa convins ca nu se va intampla asa ceva, mergeti mai departe, veti avea o bucatarie in care va veti simti voi insiva!

O bucatarie functionala

Bucataria poate crea sau distruge viata unei familii. O bucatarie prost proiectata, slab echipata sau dezordonata poate sa perturbe pacea unui cuplu altfel fericit. In schimb, o bucatarie eficienta functional transforma gatitul dintr-o corvoada intr-o placere.

Exista trei functii de baza de care trebuie sa tii cont pentru a crea o bucatarie ideala: gatitul, curatatul si spatiile de depozitare. Iar blatul de lucru, chiuveta, aparatele electrocasnice, mobilierul sau camara sunt elementele de care depinde in mare masura functionalitatea unei bucatarii.

Bucatarie clasica

Designer: Tineke Triggs

Lucruri la care trebuie sa te gandesti cand iti proiectezi noua bucatarie:

  • Cat de numeroasa este familia ta? O familie numeroasa necesita spatiu mai mare pentru zona de servire a mesei, daca nu exista o incapere speciala cu aceasta utilitate. De asemenea, spatiile pentru depozitarea alimentelor vor fi mai mari.
  • Gatesc mai multe persoane in acelasi timp? Daca da, atunci blatul de lucru si accesoriile din bucatarie trebuiesc aranjate astfel incat sa poata fi accesate facil de mai multe persoane.
  • Iti place sa faci mancaruri complicate sau preferi ceva simplu si rapid? Performantele aparaturii din bucatarie depind intr-o mare masura de acest criteriu.
  • Obisnuiesti sa faci cumparaturi zilnic sau o data pentru toata saptamana? Acest obicei impune anumite dimensiuni pentru frigider si celelalte spatii de depozitare a alimentelor.
  • Folosesti alimente congelate? Atunci vei avea nevoie si de un congelator adecvat ca dimensiuni.
  • Mai sunt si alte activitati care se vor desfasura in bucatarie (de exemplu spalat si calcat rufe)? Fiecare dintre acestea poate insemna un necesar suplimentar de spatiu sau chiar racorduri la instalatiile sanitare, in cazul unei masini de spalat rufe.

Raspunzand la aceste intrebari, vei putea sa identifici cele mai potrivite solutii pentru a crea o bucatarie croita dupa nevoile tale.

  • Actualmente, mitul femeii casnice este definitiv desfiintat, gatitul devenind frecvent o activitate in comun pentru membrii familiei, bucataria capatand astfel si un important rol social.
  • O alta tendinta este aceea de a gati putin si repede, in special alimente semipreparate si conservate, ceea ce necesita spatii generoase pentru depozitarea acestora.

O bucatarie adaptata la spatiu si buget

Banii si spatiul de care dispui sunt cei doi factori restrictivi de care nu poti sa nu tii cont in amenajarea noii tale bucatarii!

O greseala facuta adesea este cumpararea la inceput a unor obiecte prea voluminoase sau prea costisitoare, in detrimentul celorlalte care urmeaza a fi achizitionate. Pentru a evita astfel de situatii, nu cumpara nimic pana nu ai o lista clara cu toate obiectele ce urmeaza sa intre in bucataria ta, incluzand dimensiunile si preturile!

Bucatarie traditionala

Arhitect: Ken Linsteadt Architects

Iata cateva sugestii pentru optimizarea spatiului din bucataria ta:

  • Intr-un spatiu restrans optati pentru un mobilier compact. Masa traditionala poate fi transformata in asa numita "insula". Puteti folosi astfel spatiul de sub ea pentru a adauga module de mobilier, poate chiar chiuveta. Pe o latura puteti amenaja un bar pentru gustarile rapide.
  • Principalele zone ale bucatariei sunt masina de gatit, chiuveta si masa de lucru, ca urmare gaseste o solutie pentru ca accesul la acestea sa fie cat mai practic.
  • Fa un necesar de spatiu de depozitare pentru alimente si ustensile, si repartizeza-l pe tipuri de corpuri de mobilier: corpuri de perete, corpuri de pardosela, bufet.
  • Foloste solutii ingenioase precum sertare inguste si inalte pentru sticle, corpuri de colt, pentru a exploata eficient chiar si spatiile ce par neutilizabile.
  • Intre masina de gatit si chiuveta este foarte util sa prevezi o zona de lucru.
  • Bucataria poate fi delimitata de locul de servit masa sau de camera de zi printr-un mini-bar care sa aiba si functiuni de spatiu de depozitare.

Aranjarea mobilerului si aparaturii din bucatarie

Pentru ca o bucatarie sa fie functionala nu este nevoie sa fie imensa. Cu o organizare inteligenta, un spatiu restrans poate fi mai practic decat unul mai generos dar prost organizat.

Amenajare bucatarie mica

Designer: Sheila Bridges Design

Daca construiesti o locuinta noua atunci esti cu adevarat norocos: explica-i proiectantului cum doresti sa fie bucataria ta, si apoi construieste-o in jurul acestui concept.

Exista multe aspecte de considerat in faza de mobilare a bucatariei:

  • Intai de toate, limitarile structurale: dimensiunile camerei precum si amplasarea usilor si ferestrelor au ceea mai consistenta influenta asupra formei si dimensiunilor corpurilor de mobilier pe care le vei alege.
  • Unele limitari pot fi aduse si din pozitia prizelor si intrerupatoarelor, ori de conductele de apa sau gaze.
  • Urmeaza factorul estetic: culori, finisaje si stilul pe care doresti sa-l imprimi. Culorile puternice nu sunt adecvate unui spatiu restrans inchis. La fel stilul traditional poate crea senzatie de dezordine intr-un astfel de spatiu.
  • Aspectul ergonomic este deasemena foarte important: orice bucatarie are o zona de gatit (masina de gatit, blat de lucru), o zona de spalat (chiuveta), una de depozitare (frigider, bufet) si una de servire a mesei, iar conexiunile dintre aceste zone trebuie sa fie cat mai logice.
  • O solutie practica este alternarea zonelor functionale cu zonele de lucru. Astfel, chiuveta trebuie sa fie langa masina de gatit, dar cu o mica zona de lucru intre ele, care sa permita pregatirea alimentelor dupa ce au fost spalate si inainte de a fi gatite. La fel intre frigider si chiuveta este utila o astfel de zona.
Proiectati totul astfel incat sa evitati miscarile nenaturale in timpul activitatii din bucatarie!

Alegerea aparatelor electrocasnice

O idee buna este optarea pentru un mobilier cu toate aparatele electrocasnice incluse. Se evita astfel riscul unor incompatibilitati sau instalari defectuoase ale acestora.

Citeste mai multe despre alegerea electrocasnicelor pentru bucatarie aici: Alegerea aparatelor electrocasnice pentru bucatarie.

Alegerea chiuvetei pntru bucatarie

Din otel inoxidabil, acrilica, piatra naturala sau fonta emailata? Simpla, dubla sau tripla? Vei afla raspunsul aici: Ghidul cumparatorului: cum alegi chiuveta pentru bucatarie.

Chiuveta bucatarie moderna, rosie

Chiuveta bucatarie moderna, rosie

Click pentru detalii si pret!

De retinut:

  • Pentru o persoana stangace platforma de uscare a vaselor trebuie sa fie in dreapta cuvei, pe cand in cazul uneia dreptace in stanga cuvei.
  • Aveti in dotarea bucatariei masina de spalat vase? O chiuveta de mici dimensiuni poate fi suficienta, economisind astfel spatiu!
  • Picuratorul clasic poate fi inlocuita cu unul inglobat intr-un corp de mobilier suspendat deasupta chiuvetei.
  • Va preocupa consumul de apa? Folositi o chiuveta cu 2 cuve: intr-una spalati vasele iar in cealalta le limpeziti sub jet continuu.

Alegerea bateriei pentru bucatarie

Pana la un moment dat, bateria de bucatarie nu reprezenta decat un accesoriu prin care apa ajungea la chiuveta. Bateria moderna se caracterizeaza insa prin functionalitate si estetica in egala masura, devenind un adevarat element de decor.

Baterie bucatarie bronz antichizat, cartus ceramic

Baterie bucatarie bronz antichizat, cartus ceramic

Click pentru detalii si pret!

Afla mai multe despre alegerea bateriei din bucatarie.

Alegerea hotei pentru bucatarie

Hota este insa un element de care depinde in mare masura nu doar confortul ci si sanatatea bucatariei si chiar a casei tale. Aceasta este responsabila cu evacuarea mirosurilor neplacute rezultate in procesul de gatire dar si a aburilor care pot provoca degradarea mobilierului sau chiar aparitia condensului si igrasiei pe peretii locuintei.

Afla mai multe despre cum alegi hota potrivita pentru bucataria ta.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!