Cum sa construiesti rapid si ieftin propriul cuptor pentru paine si pizza!

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Daca iti doresti un cuptor pentru pizza, paine sau alte bunataturi insa nu dispui de un buget pentru asa ceva, iata mai jos cum poti sa-l construiesti chiar tu cu cheltuieli minime! S-ar putea chiar sa constati ca toate materialele necesare sunt deja disponibile in gospodaria ta!

Ne-am inspirat pentru aceasta din blogul Karenei Bertelsen, www.theartofdoingstuff.com

Cuptor lut in gradina

Cuptor din lut construit de Karena Bertelsen

Planificarea proiectului de construire a unui cuptor din lut

Asa cum este bine sa incepi orice proiect, si construirea cuptorului de pizza trebuie sa inceapa cu putina planificare.

Alegerea locului pentru construirea cuptorului

Daca ai suficient spatiu in gradina alege un loc suficient de departe de casa pentru ca fumul sa nu te deranjeze, dar totusi nu intratat incat sa-ti fie incomod cu transportul tavilor intre casa si cuptor.

Este bine sa ai in vedere si posibilitatea unei eventuale extinderi. Poate vei dori ulterior sa atasezi cuptorului o masa pentru gatit, sa-l acoperi sau chiar sa-l incluzi intr-o bucatarie de vara.

Cuptor electric Trisa Pizza al Forno, special pentru pizza Cuptor electric pentru pizza

Click pentru pret si detalii!

Dimensiunea, forma si materialele folosite la construirea cuptorului

Intrucat ne-am propus cel mai ieftin si mai usor de construit cuptor pentru pizza, forma acestuia va fi sferica iar materialul utilizat va fi un amestec de lut, nisip si paie.

In ceea ce priveste dimensiunile gandeste-te la ce vei folosi cuptorul. Ai in vedere ca o pizza se coace in doar cateva minute, deci, chiar daca ai oaspeti si doresti sa coci mai multe pizza nu ar fi o problema sa le coci in mai multe ture.

Cu cat cuptorul va fi mai mare cu atat va creste si necesarul de materiale si efortul depus pentru construirea acestuia.

In plus, odata cu dimensiunea creste si timpul necesar incalzirii cuptorului, acesta ajungand chiar la 2-3 ore.

Materiale necesare pentru un cuptor de pizza din lut

  • piatra, caramizi vechi pentru fundatie si soclu
  • sticle goale
  • nisip
  • argila
  • paie
  • caramida refractara pentru vatra
  • ziare sau folie de plastic
  • apa

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb

Construirea celui mai ieftin cuptor din lut

1. Fundatia si soclul cuptorului

Construirea cuptorului pe o mica fundatie, aproape de nivelul solului, este solutia cea mai simpla insa noi recomandam efortul de a construi un soclu cu inaltimea de 60-80 de centimetri. Acesta poate fi realizat din materiale recuperate din demolari: caramida veche, bucati de beton sau blocuri din piatra naturala.

In cazul de fata cuptorul a fost construit pe un suport din lemn. Important este ca suportul sa poata sustine greutatea cuptorului.

Cuptor din lut pe soclu din piatra

Cuptor din lut construit pe un soclu din piatra naturala

Cuptor din lut pe suport din lemn

Cuptor din lut construit pe un suport din lemn

2. Vatra cuptorului

Vatra cuptorului trebuie sa aiba doua proprietati importante: sa acumuleze si sa pastreze cat mai bine caldura.

Se incepe deci cu un strat de izolatie care poate fi realizat foarte ieftin din sticle goale acoperite cu un amestec de pamant, nisip si paie (sau talas din lemn).

Sticle goale pentru izolatia vetrei cuptorului din lut Izolatie vatra cuptor din lut, nisisp si paie

Partea superioara a vetrei se poate realiza dintr-un amestec de lut si nisip, insa recomandam sa investiti in cateva bucati de caramida refractara care inmagazineaza foarte bine caldura si asigura o disipare uniforma a acesteia.

Inainte de a instala caramida refractara (caramida de culoare alba in imaginea de mai jos) adaugati un strat subtire de nisip pentru nivelare.

Cuptor din lut - nivelare vatra cu nisip

3. Construieste o movila de nisisp de forma unui dom

Odata vatra cuptorului finalizata, traseaza in mijlocul acesteia un cerc care va descrie suprafata interioara a cuptorului.

Construieste in acest cerc un dom din nisip umed. Pentru a reusi sa-i dai o forma cat mai regulata o tija fixata in centrul cercului poate fi de ajutor. Practic, tocmai ai realizat un mulaj in jurul caruia urmeaza sa construiesti cuptorul propriu zic.

Dom din nisip, mulaj pentru cuptorul din lut Dom din nisip, mulaj pentru cuptorul din lut

4. Primul strat al cuptorului - masa termica

Acopera domul din nisip cu un strat de ziare sau o folie de plastic care te vor ajuta in momentul cand vei ajunge la indepartarea nisipului din cuptor.

Acum poti poti trece la partea "murdara" a proiectului.

Pe o prelata prepara un amestec de lut, nisip si apa din care vei realiza primul invelis al cuptorului, cu rol de masa termica. Lutul joaca rol de liant in timp ce nisipul este agregatul din acest amestec care da duritate si impiedica craparea amestecului dupa uscare. Proportia optima este de 25% lut la 75% nisip.

Video cu modul de amestecare a lutului si nisipului pentru cuptorul de lut

Cel mai usor este ca in lutul umed sa inglobezi treptat nisipul, framantand cu picioarele. Pentru a testa daca amestecul este suficient de umed formeaza din acesta un bulgare de dimensiunile unei mingi de tenis si lasa-l sa cada jos. Daca bulgarele se desface inseamna ca nu are umiditate destula iar daca se deformeaza inseamna ca are prea multa.

Amestecare lut si nisip pentru cuptor

Cand amestecul este omogen poti incepe sa construiesti cuptorul in jurul domului din nisip, de la baza spre varf, presand si compactand cat mai bine. Grosimea acestui strat, care are rolul de a acumula caldura rezultata prin arderea lemnelor, trebuie sa fie intre 7 si 10 centimetri.

Cuptor din lut - aplicare strat masa termica

5. Decuparea orificiului pentru usa cuptorului

Dupa ce stratul aplicat s-a intarit (1-3 zile) poti trece la decuparea orificiului pentru usa folosind un cutit, o mistrie sau orice alta unealta potrivita ai la indemana.

Cuptor din lut - decupare usa

Daca cuptorul tau nu va avea horn este foarte importanta dimensiunea usii. Inaltimea acesteia trebuie sa fie 2/3 din inaltimea interioara a cuptorului. Aceasta proportie permite o buna ventilare a cuptorului in timpul arderii lemnelor, astfel incat prin partea inferioara sa patrunda aerul ce intretine arderea in timp ce prin partea superioara sa se evacueze gazele rezultate (fumul).

Cuptor din lut - usa

6. Evacuarea nisipului din interiorul cuptorului

Acum poti trece la evacuarea nisipului ce a jucat rolul de mulaj pentru cuptorul tau.

Cuptor din lut - evacuare nisip Cuptor din lut - cavitatea cuptorului

Daca totusi ai impresia ca primul strat nu este suficient intarit, poti amana acest pas pana dupa ce vei realiza si urmatorul pas, adaugarea stratului ce repreziinta izolatia termica.

7. Al doilea strat al cuptorului - izolatia termica

Daca primul strat al cuptorului este responsabil cu acumularea caldurii in timpul arderii lemnelor si degajarea acesteia cat mai uniform in timpul procesului de coacere, avem nevoie de un al doilea strat care sa pastreze cat mai mult caldura in interiorul cuptorului.

Acesta va fi un strat izolator, format preponderent din paie care, datorita aerului din interior fiecarui pai, constituie un bun izolator termic.

Cat mai multe paie se inglobeaza deci intr-un amestec de lut, nisip si apa (de aceasta data 50% lut si 50% nisip), amestec ce are doar rolul de a tine paiele laolalta.

Grosimea stratului izolator ar trebui sa fie de minim 10 centimetri. Cu cat mai mult, cu atat mai mult se va mentine caldura in interiorul cuptorului.

Cuptor din lut - aplicare strat izolator termic

Aplica stratul izolator exact cum ai procedat si cu primul strat, dinspre baza cuptorului spre varf.

Cuptor din lut - strat izolator termic finalizat

8. Al treilea strat al cuptorului - protectie la intemperii

Pentru a proteja cuptorul de intemperiile care altfel l-ar degrada pe parcursul anilor, mai ales daca acesta nu este acoperit, este util sa aplici un al treilea strat, de preferinta o tencuiala realizata dintr-un amestec de nisip si pasta de var (75% nisip si 25% var).

Cuptor din lut - strat protectie din tencuiala de var

Tot ce mai ramane acum este sa lasi toate straturile aplicate sa se usuce bine inainte de a face un foc bun in cuptor timp de 2-3 ore si de a ajunge la partea mult asteptata a proiectului: coacerea primei pizza in cuptorul de lut construit chiar de tine!

Imbunatatiri estetice si/sau functionale ale cuptorului din lut

O imbunatatire nu foarte complicata sau costisitoare ce poate fi adusa este construirea unui arc din caramizi care sa delimiteze usa cuptorului din lut, cu rol atat estetic cat si de crestere a rezistentei acestei zone expusa factorilor mecanici.

Cuptor din lut

De asemenea, se poate atasa cuptorului un mic horn sau chiar o usa speciala cu termometru.

Cuptor din lut cu termomentru

Daca esti un spirit artistic poti trece la decorarea cuptorului. Poti recurge la sculptura in lut, la pictura sau crearea unui mozaic din piatra, sticla, ceramica sau portelan.

Imagini cuptoare din lut

Cuptor din lut cu sculptura

Sculpturi decorative pe un cuptor din lut - Foto: Simme Hertogh

Cuptor din lut decorat cu pietre

Decor cu pietre pe un cuptor din lut - Foto: permaculturenews.org

Cuptor din lut decorat cu mozaic colorat

Cuptor din lut decorat cu mozaic colorat - Foto: Forno Bravo

Cuptor din lut pictat Usa lemn cuptor din lut

Daca ai decis insa sa lasi cuptorul cat mai simplu nu-ti fa probleme: pizza ta va fi la fel de delicioasa!

Sursa foto: Karena Bertelsen

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!