de Marcel Buciuman in Ghid Practic Casa
Cumpararea unei locuinte este un proces in care detaliile sunt foarte importante pentru ca investitia sa devina una reusita.
Fiecare tranzactie imobiliara are particularitatile sale, insa unele lucruri sunt general valabile. Iata cativa pasi care te pot conduce spre casa mult visata:
Alcatuieste o lista cu ceea ce consideri obligatoriu.
Alcatuieste o lista cu ceea ce ti-ar placea sa aiba.
Alcatuieste o lista cu tot ce e absolut exclus.
Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb
Discuta listele cu membrii familiei, iar in cazul unor opinii diferite cautati o solutie de compromis.
In practica va fi destul de greu, mai ales cu un buget restrans, sa gasesti casa ideala pe care ai descris-o mai sus, dar e foarte util sa stii de la bun inceput ce cauti si ce compromisuri esti dispus sa accepti!
Discuta cu agentii de credite si afla care este suma pe care ai putea-o obtine in cazul in care vei fi nevoit sa apelezi la un credit. Pe paginile web ale unor banci se gasesc instrumente pentru a-ti putea calcula singur suma maxima pentru care poti aplica, precum si rata lunara aferenta. Pentru informatii bancare si sfaturi pentru obtinerea unui credit imobiliar cat mai avantajos vezi sectiunea Institutii finantatoare.
Avand mult mai clare acum atat asteptarile tale de la noua locuinta cat si posibilitatile financiare, poti demara cautarile.
Poti incerca sa te descurci singur analizand anunturile de vanzare din ziare si de pe internet, sau poti apela la unul sau mai multi agenti imobiliari. Ultima varianta iti ofera posibilitatea selectarii dintr-o oferta mult mai larga, mai ales daca locuiesti intr-un oras mare. Unii agenti lucreaza cu exclusivitate, unii iau comisionul de la vanzator, altii de la cumparator sau chiar de la amandoi. Este bine sa fii atent la toate aceste amanunte pentru a evita surprizele ulterioare. In orice caz, nu semna un contract de reprezentare pana nu esti convins de profesionalismul agentului respectiv!
Daca ai optat pentru un agent imobiliar impartaseste-i cat mai onest cerintele si posibilitatile tale pentru a evita vizite inutile la imobile necorespunzatoare. Vezi Agentii imobiliare din judetul tau.
Deschide bine ochii la fiecare locuinta vizitata, una dintre ele poate deveni casa ta! Pe langa aspectul estetic si functional trebuie sa tii cont si de starea tehnica a cladirii, nu ezita sa apelezi la serviciile unui inspector de specialitate daca ai observat sau doar banuiesti orice defect structural.
Inainte de a face o oferta este bine sa verifici:
Ai gasit, in sfarsit, casa care corespunde cerintelor tale? Ai cazut si la o intelegere verbala cu vanzatorul?
Asta e minunat, dar inainte de a semna orice forma de contract asigura-te ca iti vei putea onora angajamentele de plata (daca vei apela la un credit bancar e bine ca acesta sa fi fost pre-aprobat).
Apeleaza la avocat sau jurist de incredere, nu accepta, din comoditate, daca vanzatorul se ofera sa se ocupe singur de redactarea contractului! Ai grija sa incluzi in contract referiri la buna functionare a instalatiilor precum si o anexa cu obiectele care trebuie sa ramana in locuinta si cele care e obligatoriu sa fie indepartate.
Cand toate detaliile au fost lamurite e momentul pentru o ultima inspectie a locuintei.
Asigura-te ca:
Daca totul este in regula, nu mai ramane decat sa semnezi contractul si sa te bucuri de noua ta locuinta!
Sursa: CaseSiGradini.ro