de Marcel Buciuman in Ghid Practic Casa
Fie ca este prea mare sau prea mica, umiditatea aerului ne poate afecta serios atat starea de sanatate cat si bunurile din casele noastre.
Stiati ca mare parte dintre afectiunile respiratorii sunt favorizate de un nivel nepotrivit al umiditatii aerului din locuinte? Dar care este umiditatea optima din locuinte si cum o putem controla?
Nivelul recomandat al umiditatii relative din aer este intre 45% si 55%, iar masurarea acesteia se face cu ajutorul unui aparat numit higrometru.
Stiati ca in sezonul rece sistemele de incalzire din locuinte usuca aerul intratat incat umiditatea relativa a acestuia poate scadea chiar sub valorile de umiditate inregistrate in Sahara, adica 20%-30%?
Metoda cea mai simpla si ieftina de crestere a umiditatii aerului dintr-o incapere este amplasarea unor vase cu apa in imediata vecinatate a surselor de caldura. Nu trebuie sa va ingrijoreze aspectul estetic, in comert se gasesc tot felul de recipiente decorative destinate acestui scop, fie pentru a fi asezate deasupra caloriferelor fie pentru a fi atasate lateral acestora.
Daca factorul financiar nu este insa o problema si doriti sa controlati cat mai eficient umiditatea aerului din casa, atunci va recomandam sa achizitionati un umidificator. Acesta nu doar creste umiditatea aerului ci il poate si filtra, purifica si parfuma.
Alte surse de crestere a umiditatii intr-o locunta sunt plantele, gatitul, uscatul rufelor, aburii de la baie etc.
Daca am vazut deja efectele neplacute ale aerului uscat, umiditatea in exces provoaca cel putin la fel de multe si serioase probleme.
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri
Pret: 1979,00 LEI 1679,00 LEI
De la shop.casesigradini.ro