Sa marim spatiul de locuit cu ajutorul culorilor - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

In 1666 Newton alcatuia prima diagrama circulara a culorilor. De atunci, oameni de stiinta si artisti s-au intrecut in a dezvolta o adevarata teorie a culorilor, acumuland o multime de reguli si formule.

Diagrama culori

Cum putem aplica insa aceste reguli astfel incat o camera sa para mai spatioasa?

Sa facem un experiment simplu: sa luam doua patrate identice ca dimensiune, unul de culoare alba iar celalalt de culoare neagra si sa le asezam in fata noastra, la distante egale. Patratul negru va parea mai mic decat cel alb. Deci, culorile creaza iluzii optice!

De ce sa nu folosim aceasta observatie si in spatiile de locuit?

Imagini amenajari dormitoare

Folosind culori luminoase pentru peretii si tavanul unei camere, precum albul sau bejul, aceasta va fi perceputa ca avand dimensiuni mai mari.

Culorile deschise

Foto: Ken Linsteadt Architects

La fel, o camera va parea mai larga folosind nuante mai luminoase ale unei culori: peretii vopsiti albastru deschis si nu bleumarin.

Pete de culoare

Foto: Gacek Design Group

Ochiul uman sesizeaza iluziile optice produse de o culoare prin comparatie cu o alta culoare. Pentru a intensifica efectul ce doriti sa-l creati, folositi alaturat doua culori. Astfel, un tavan va parea mai inalt daca va fi zugravit intr-o culoare sau nuanta mai deschisa decat cea a peretilor.

Dormitor matrimonial modern la mansarda

Foto: Holly Kauffmann

Fenomenul prin care doua culori alaturate schimba perceptia noastra asupra acestora este accentuat in cazul culorilor complementare, adica dispuse diametral opus in diagrama culorilor, cum sunt rosul si verdele sau albastrul si galbenul. Iata doua picturi ale lui van Gogh care subliniaza cum nu se poate mai bine efectul vizual produs de alaturarea a doua culori complemantare:

Culori complementare: albastru - galben

Insa nu doar culorile peretilor sunt importante! Mobila si obiectele de decor joaca si ele un rol deloc de neglijat. O regula din teoria culorilor spune ca o culoare calda apropie un obiect, pe cand o culoare rece il indeparteaza. Culori calde precum rosu, orange sau brun sunt vii si energice dar reduc dimensiunea unei camere. Culorile reci precum verdele, albastrul sau violetul indeparteaza insa obiectele.

Decor bleu in living

Foto: Tobi Fairley Interior Design

Asa ca, intr-o camera de mici dimensiuni, folositi mai degraba o canapea si un covor verde deschis decat obiecte similare dar de o culoare rosu inchis!

Decor marin

Foto: Polhemus Savery DaSilva

Un alt truc optic este acela de a exploata efectul culorilor asupra psihicului uman. Te simti inghesuit intr-o camera? Adauga-i alb, gri, albastru sau verde, culori recunoscute pentru efectul lor calmant.

Living clasic

Foto: Jeff Andrews Design

Inarmati cu aceste cunostinte puteti trece la redecorarea incaperilor de mici dimensiuni din casa dumneavoastra, fie ca este vorba de baie, camera de zi sau bucatarie. Speram ca rezultatele se vor face de indata simtite!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!