Psihologia culorilor - In ce culori sa-ti vopsesti peretii locuintei si de ce

in Decoratiuni

Calde sau reci, culorile imbunatatesc starea psihica si fizica, fiind indicate pentru ameliorarea a peste 300 de afectiuni.
 
In ultimii ani, studiile au demonstrat ca preferinta pentru anumite culori denota caracterul unei persoane, motiv pentru care in SUA exista chiar angajatori care isi supun candidatii la testul culorilor, denumit Dewey, pentru a descoperi personalitatea noului angajat.

 

 

Pictorii, designerii, terapeutii, nutritionistii, politicienii sunt doar cateva categorii profesionale care exploateaza beneficiile culorilor in activitatile zilnice.

 

Psihologia culorilor - In ce culori sa-ti vopsesti peretii locuintei

 

"Numeroase studii arata cum actioneaza culorile asupra emotiilor si senzatiilor noastre. Creierul uman poate sa asocieze o culoare cu o situatie, o traire, o experienta traumatizanta sau dimpotriva cu un eveniment festiv - benefic. Culoarea este definita ca reflexie a luminii pe diferite obiecte. Noi percepem de fapt aceasta reflexie. Fizic, fiecare culoare are o anumita lungime de unda. Din punct de vedere al psihicului si al perceptiei umane, aceste lungimi de unda reprezinta o energie la care fiecare persoana reactioneaza diferit", spune Cristina Balanescu, medic primar de medicina generala cu competenta in ramuri ale medicinei alternative.

 

Rosu, asociat cu puterea

 

In functie de senzatiile pe care le creeaza, culorile sunt calde (rosu, portocaliu si galben) si reci (verde, albastru, violet). Fiecare culoare are o insemnatate aparte. Astfel, culoarea rosie este sinonimul puterii, al pasiunii, al dominarii si simbolizeaza o mare vointa. "In decoratiuni, rosul poate fi relaxant, dar si excitant. Nu este indicat sa se foloseasca rosu in zugravirea peretilor unui dormitor, deoarece duce la aparitia insomniilor. Daca doriti sa-l folositi pentru a incalzi atmosfera intr-o incapere, optati pentru accesorii, tablouri, perne, draperii", spune medicul. Tot o culoare calda, portocaliul simbolizeaza veselia, stimuleaza ambitia si increderea in sine si induce o stare de liniste. Este potrivita pentru holuri si saloane si ideala pentru lenjerie de pat, dar si pentru peretii unui birou. Pentru toate camerele din casa poate fi utilizat fara exceptii galbenul, cea mai stralucitoare culoare din spectru, spun specialistii, care induce veselie si bucuria de a trai, energizeaza si da senzatia de caldura.

 

Stari de relaxare

 

Verdele, una dintre cele trei culori considerate reci, este asociat cu repausul si relaxarea. Aceasta culoare calmeaza spiritul, linisteste atmosfera, de aceea este folosit in sedintele de hipnoza. Este recomandat in dormitoare, camere de relaxare ...

Citeste articolul integral

Autor: Liana Hainarosie

Sursa: Adevarul

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!