Cum sa eviti penele de curent cu ajutorul unui generator de curent in casa ta

in Ghid Practic Casa

Un generator de curent este un dispozitiv mecanic care transforma energia chimica sau energia cinetica in energie electrica. Acesta consta dintr-un motor, de obicei unul cu ardere interna, care actioneaza un alternator sau un generator electric. Motorul transforma combustibilul in energie mecanica, iar alternator-ul sau generatorul electric converteste aceasta energie mecanica in energie electrica.

Generator electric casa

Generatoarele de curent sunt proiectate pentru a furniza energie electrica in locatii in care nu exista acces la reteaua nationala de energie electrica sau in cazul intreruperilor de curent. Ele sunt utilizate pe scara larga in aplicatii rezidentiale, comerciale si industriale, precum si in situatii de urgenta sau pe santiere de constructii.

Functionarea unui generator de curent este relativ simpla. Motorul este pornit si alimentat cu combustibil, de obicei benzina, motorina sau gaz natural. Energia mecanica produsa de motor este transmisa la alternator sau generatorul electric prin intermediul unui arbore de transmisie. Alternator-ul sau generatorul electric converteste apoi aceasta energie mecanica in energie electrica, care poate fi utilizata pentru a alimenta diverse aparate electrice si electronice.

Fluxul de functionare al unui generator de curent:

 1. Combustibilul este introdus in motor.
 2. Motorul transforma combustibilul in energie mecanica prin arderea controlata.
 3. Energia mecanica este transmisa la alternator sau generatorul electric prin intermediul unui arbore de transmisie.
 4. Alternator-ul sau generatorul electric converteste energia mecanica in energie electrica prin inductie electromagnetica.
 5. Energia electrica produsa este distribuita catre dispozitivele si aparatele electrice conectate la generator.

Avantajele utilizarii unui generator de curent in casa ta

Utilizarea unui generator de curent in casa ta ofera numeroase avantaje si beneficii. Iata cateva dintre cele mai importante:

 1. Furnizare de energie electrica de rezerva: Un generator de curent poate furniza energie electrica de rezerva in cazul intreruperilor de curent, asigurand functionarea continua a aparatelor esentiale, precum frigiderul, sistemul de incalzire/racire si iluminatul de urgenta.

 2. Independenta energetica: Prin instalarea unui generator de curent, deveniti independenti de reteaua nationala de energie electrica, ceea ce va ofera o mai mare autonomie si siguranta in caz de defectiuni sau intreruperi planificate ale furnizarii de energie.

 3. Protectie impotriva daunelor cauzate de intreruperi de curent: Intreruperile de curent pot duce la pierderi de date, deteriorarea echipamentelor electrice si electronicie sau chiar la deteriorarea alimentelor din frigider. Un generator de curent va protejeaza impotriva acestor riscuri.

 4. Flexibilitate si mobilitate: Exista generatoare de curent portabile care pot fi usor transportate si utilizate in locatii fara acces la reteaua de energie electrica, precum santiere de constructii, locuri de camping sau in situatii de urgenta.

 5. Siguranta si confort: In caz de urgente sau dezastre naturale, un generator de curent va poate asigura iluminatul, incalzirea sau racirea necesara, precum si functionarea dispozitivelor medicale sau a altor echipamente esentiale.

 6. Economii pe termen lung: Desi investitia initiala poate fi semnificativa, un generator de curent poate genera economii pe termen lung prin reducerea costurilor asociate intreruperilor de curent si a daunelor potentiale.

Statistici privind frecventa penelor de curent si impactul lor asupra gospodariilor

Penele de curent sunt un fenomen destul de frecvent, care poate avea un impact semnificativ asupra gospodariilor si activitatilor zilnice. Iata cateva statistici relevante:

 • Conform unui studiu realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in Romania au fost inregistrate peste 1,2 milioane de intreruperi de curent in anul 2021, afectand milioane de consumatori.

 • Durata medie a unei intreruperi de curent in Romania a fost de aproximativ 2,5 ore in anul 2021, potrivit datelor ANRE.

 • Un sondaj realizat de Institutul National de Statistica a aratat ca peste 60% dintre gospodariile din Romania au suferit cel putin o intrerupere de curent in ultimul an.

 • Conform unui raport al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in anul 2020, intreruperile de curent au fost responsabile pentru peste 3.000 de incendii in gospodarii, cauzate de defectiuni ale instalatiilor electrice sau ale aparatelor electrice.

 • Un studiu realizat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a estimat ca pierderile economice anuale cauzate de intreruperile de curent in Romania se ridica la peste 500 de milioane de euro, incluzand costuri legate de pierderea de productie, deteriorarea echipamentelor si a alimentelor.

Aceste statistici subliniaza importanta pregatirii pentru situatii de urgenta si necesitatea dispunerii de surse alternative de energie electrica, precum generatoarele de curent, pentru a reduce impactul penelor de curent asupra gospodariilor si activitatilor zilnice.

Cum sa alegi un generator de curent potrivit pentru casa ta

Alegerea unui generator de curent potrivit pentru nevoile tale este esentiala pentru a asigura o functionare eficienta si sigura. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare:

 1. Puterea necesara: Evaluati puterea totala a aparatelor si dispozitivelor electrice pe care doriti sa le alimentati in timpul unei intreruperi de curent. Adunati puterea nominala a fiecarui aparat exprimata in wati sau kilowati. Alegeti un generator de curent cu o putere nominala mai mare decat puterea totala necesara, pentru a evita supraincarcarea.

 2. Tipul de combustibil: Generatoarele de curent pot fi alimentate cu diferite tipuri de combustibil, precum benzina, motorina, gaz natural sau propan. Alegeti combustibilul care este cel mai accesibil si convenabil pentru nevoile dvs.

 3. Nivelul de zgomot: Generatoarele de curent produc un anumit nivel de zgomot in timpul functionarii. Daca intentionati sa utilizati generatorul in apropierea locuintei, luati in considerare nivelul de zgomot pentru a evita disconfortul.

 4. Dimensiunea si portabilitatea: Daca aveti nevoie de un generator portabil, luati in considerare dimensiunea si greutatea acestuia. Generatoarele mai mici sunt mai usor de transportat, dar au o putere mai mica.

 5. Caracteristici suplimentare: Unele generatoare de curent ofera caracteristici suplimentare, precum prize multiple, sisteme de pornire electrica, monitoare digitale sau sisteme de protectie la suprasarcina. Evaluati nevoile dvs. si alegeti caracteristicile care va sunt necesare.

 6. Bugetul: Stabilirea unui buget realist inainte de a incepe cautarea unui generator de curent este esentiala. Tineti cont de costurile initiale, precum si de costurile de operare si intretinere pe termen lung.

 7. Marca si calitatea: Alegeti un generator de curent de la o marca renumita si cu o reputatie buna pentru calitate si fiabilitate. Cititi recenziile si comparati diferitele optiuni disponibile pe piata.

Luand in considerare acesti factori, veti putea alege un generator de curent care se potriveste perfect nevoilor dvs. si va va oferi siguranta energetica necesara in cazul intreruperilor de curent.

Instalarea si utilizarea corecta a unui generator de curent in casa ta

Instalarea si utilizarea corecta a unui generator de curent in casa ta sunt esentiale pentru a asigura functionarea sigura si eficienta a acestuia. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare:

 1. Amplasarea generatorului: Generatorul de curent trebuie amplasat intr-o zona bine ventilata, la distanta de ferestre, usi sau orificii de ventilatie. Acest lucru este necesar pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon, un gaz toxic si incolor.

 2. Conexiunea la sistemul electric: Daca doriti sa conectati generatorul de curent la sistemul electric al casei dvs., este recomandat sa apelati la un electrician calificat. Acesta va instala un comutator de transfer sau un panou de transfer, care va preveni alimentarea in retea a energiei electrice generate si va evita riscul de electrocutare a lucratorilor de la compania de utilitati.

 3. Pamantarea corespunzatoare: Asigurati-va ca generatorul de curent este impamantat corespunzator pentru a preveni socurile electrice si a proteja echipamentele electrice conectate.

 4. Utilizarea in siguranta: Cititi cu atentie manualul de instructiuni al generatorului de curent si respectati toate instructiunile de siguranta. Nu utilizati niciodata generatorul in spatii inchise sau slab ventilate, deoarece gazele de evacuare contin monoxid de carbon.

 5. Alimentarea cu combustibil: Asigurati-va ca aveti o sursa adecvata de combustibil pentru generatorul dvs. si urmati instructiunile de alimentare in siguranta.

 6. Intretinerea regulata: Efectuati intretinerea regulata a generatorului de curent, conform instructiunilor producatorului. Aceasta include schimbarea uleiului, curatarea filtrelor de aer si verificarea nivelului de combustibil.

 7. Depozitarea corespunzatoare: Atunci cand nu utilizati generatorul de curent, depozitati-l intr-un spatiu uscat si bine ventilat, departe de surse de caldura sau scantei.

Respectarea acestor instructiuni va asigura o utilizare sigura si eficienta a generatorului de curent in casa dvs., oferindu-va linistea necesara in cazul intreruperilor de curent.

Sfaturi pentru intretinerea unui generator de curent

Pentru a va asigura ca generatorul de curent functioneaza in mod optim si are o durata de viata cat mai lunga, este esential sa il intretinetiantr-un mod corespunzator. Iata cateva sfaturi utile pentru intretinerea si utilizarea corecta a unui generator de curent:

 1. Cititi manualul de instructiuni: Inainte de a utiliza generatorul de curent, cititi cu atentie manualul de instructiuni furnizat de producator. Acesta va contine informatii detaliate despre functionarea, intretinerea si depanarea generatorului.

 2. Respectati programul de intretinere: Urmati programul de intretinere recomandat de producator. Acesta va include schimbarea regulata a uleiului, curatarea filtrelor de aer, verificarea nivelului de combustibil si a bateriei (daca este cazul).

 3. Utilizati combustibil de calitate: Alimentati generatorul de curent cu combustibil de calitate superioara, conform recomandarilor producatorului. Combustibilul de calitate inferioara poate duce la performante scazute si la deteriorarea prematura a motorului.

 4. Depozitarea corespunzatoare: Atunci cand nu utilizati generatorul de curent pentru o perioada indelungata, depozitati-l intr-un spatiu uscat si bine ventilat. Goliti rezervorul de combustibil si lasati motorul sa functioneze pana ce ramane fara combustibil pentru a preveni formarea de depuneri.

 5. Efectuati verificari periodice: Inspectati periodic generatorul de curent pentru a identifica eventuale semne de uzura, scurgeri sau deteriorari. Remediati prompt orice probleme identificate.

 6. Evitati supraincarcarea: Nu conectati prea multe aparate electrice la generator deodata. Respectati puterea nominala a generatorului si evitati supraincarcarea pentru a preveni defectiunile.

 7. Utilizati echipament de protectie: Atunci cand operati generatorul de curent, purtati echipament de protectie adecvat, precum casti antifonice si manusi, pentru a reduce expunerea la zgomot si a preveni ranile.

 8. Instruiti alti utilizatori: Daca alte persoane vor folosi generatorul de curent, asigurati-va ca sunt instruite corespunzator cu privire la functionarea si masurile de siguranta necesare.

Respectand aceste sfaturi, veti putea mentine generatorul de curent in stare optima de functionare si veti prelungi durata sa de viata, asigurandu-va ca va fi disponibil atunci cand aveti nevoie de el.

Cele mai bune branduri si modele de generatoare de curent disponibile pe piata

Pe piata generatoarelor de curent exista numeroase branduri si modele disponibile, fiecare cu propriile caracteristici si specificatii. Iata cateva dintre cele mai apreciate si recomandate branduri si modele:

 1. Honda: Honda este un brand renumit pentru calitatea si fiabilitatea produselor sale, inclusiv a generatoarelor de curent. Modele populare includ Honda EU2200i, Honda EU7000is si Honda EB10000.

 2. Generac: Generac este un lider de piata in domeniul generatoarelor de curent, oferind o gama larga de modele pentru utilizari rezidentiale, comerciale si industriale. Modele remarcabile sunt Generac GP3600, Generac XG8000E si Generac Guardian.

 3. Yamaha: Yamaha este cunoscut pentru motoarele sale de inalta calitate si produce, de asemenea, generatoare de curent apreciate pentru fiabilitatea si eficienta lor. Modele populare includ Yamaha EF2000iSv2, Yamaha EF6300iSDE si Yamaha EF7200D.

 4. Champion Power Equipment: Champion Power Equipment este un brand specializat in productia de generatoare de curent, oferind optiuni accesibile si performante. Modele remarcabile sunt Champion 3400-Watt Dual Fuel Inverter, Champion 7500-Watt Dual Fuel Portable Generator si Champion 100165 9375/7500-Watt Portable Generator.

 5. DuroMax: DuroMax este un alt brand apreciat pentru generatoarele sale de curent, oferind optiuni fiabile si accesibile ca pret. Modele populare includ DuroMax XP4850EH, DuroMax XP12000EH si DuroMax XP5500E.

 6. Westinghouse: Westinghouse produce o gama larga de generatoare de curent pentru utilizari rezidentiale si comerciale. Modele remarcabile sunt Westinghouse WGen7500, Westinghouse iGen4500 si Westinghouse WPro8.

 7. Briggs & Stratton: Briggs & Stratton este un brand cunoscut pentru motoarele sale de inalta calitate si produce, de asemenea, generatoare de curent apreciate. Modele populare includ Briggs & Stratton 30545 P3000 si Briggs & Stratton 30675 Q6500.

Atunci cand alegeti un generator de curent, este important sa luati in considerare factori precum puterea necesara, autonomia, nivelul de zgomot, portabilitatea si caracteristicile suplimentare. De asemenea, cititi recenziile si comparati specificatiile tehnice pentru a gasi modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor dvs.

Servicii de mentenanta si reparatii pentru generatoarele de curent

Chiar si cele mai bune generatoare de curent pot necesita servicii de mentenanta si reparatii ocazionale pentru a asigura o functionare optima si prelungirea duratei de viata. Iata cateva optiuni de servicii de mentenanta si reparatii pentru generatoarele de curent:

 1. Servicii de mentenanta periodica: Majoritatea producatorilor de generatoare de curent recomanda efectuarea unei mentenante periodice pentru a preveni defectiunile si a asigura performante optime. Aceste servicii pot include schimbarea uleiului, curatarea filtrelor de aer, verificarea bujiilor si a sistemului de racire.

 2. Reparatii si depanare: In cazul in care generatorul dvs. de curent prezinta defectiuni sau probleme de functionare, puteti apela la servicii de reparatii si depanare specializate. Acestea pot include diagnosticarea si repararea problemelor legate de motor, alternator, sistemul de combustibil sau componente electrice.

 3. Servicii de instalare si configurare: Daca aveti nevoie de instalarea sau configurarea unui generator de curent stationar sau portabil, puteti apela la servicii profesionale care se vor ocupa de toate aspectele, de la amplasare si conexiuni electrice pana la punerea in functiune si testare.

 4. Servicii de intretinere preventiva: Unele companii ofera servicii de intretinere preventiva pentru generatoarele de curent. Acestea includ verificari periodice, inlocuirea pieselor uzate si ajustari pentru a preveni defectiunile si a prelungi durata de viata a generatorului.

 5. Servicii de urgenta: In cazul in care generatorul dvs. de curent se defecteaza in timpul unei intreruperi de curent sau al unei situatii de urgenta, puteti apela la servicii de urgenta care pot asigura reparatii rapide si repunerea in functiune a generatorului.

 6. Servicii de inchiriere si inlocuire: Unele companii ofera servicii de inchiriere a generatoarelor de curent pentru situatii temporare sau in cazul in care generatorul dvs. necesita reparatii majore. De asemenea, puteti lua in considerare inlocuirea unui generator vechi cu unul nou, mai eficient si fiabil.

Alegerea unui furnizor de servicii de mentenanta si reparatii de incredere este esentiala pentru a va asigura ca generatorul dvs. de curent functioneaza in conditii optime si va ofera siguranta energetica necesara.

Cum un generator de curent poate fi solutia ideala pentru a evita penele de curent in casa ta

Un generator de curent reprezinta o solutie ideala pentru a evita penele de curent in casa ta si pentru a asigura o sursa de energie electrica de rezerva fiabila si continua. Intreruperile de curent pot avea un impact semnificativ asupra confortului si sigurantei dvs., afectand functionarea aparatelor electrice esentiale, precum frigiderul, sistemul de incalzire/racire si iluminatul.

Prin instalarea unui generator de curent in casa ta, devii independent de reteaua nationala de energie electrica si obtii o autonomie energetica care iti ofera linistea necesara in cazul intreruperilor de curent planificate sau neprevazute. Generatoarele de curent moderne sunt usor de operat, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil si disponibile in diverse dimensiuni si puteri pentru a se potrivi nevoilor tale specifice.

Sursa foto: Freepik

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!