Cum sa plantezi si ingrijesti corect muscatele

in Gradina flori de apartament

De multi ani, muscatele sunt cele mai populare plante cu flori pentru gradini si balcoane. Si cu motiv intemeiat: muscatele vin in numeroase culori si forme. Ele cresc rapid, infloresc abundent si continuu din primavara pana in toamna si sunt usor de intretinut si rezistente. Nu trebuie sa fii un expert pentru ca muscatele tale sa prospere. Aceasta planta ofera si incepatorilor in gradinarit un sentiment de realizare daca urmeaza cateva sfaturi simple. Expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe) stiu exact ce este important atunci cand plantezi si ingrijesti muscatele.

Ingrijire muscate

Care este cel mai bun moment pentru a planta muscatele?

De indata ce vin primele zile calde de primavara, ai putea sa incepi sa le plantezi pe balcon sau terasa. Dar ai grija cu muscatele, deoarece ele nu tolereaza bine frigul. Ele ar trebui sa fie plantate doar cand noptile sunt consecvent fara inghet si temperaturile de peste zi sunt peste 10°C. Daca nu poti sa astepti, fii pregatit sa-ti protejezi muscatele de frig, daca este necesar. De exemplu, atunci cand temperatura exterioara este scazuta, plantele tale vor fi mai bine asezate pe un pervaz, pe un raft pe peretele casei sau sub streasina casei decat pe o balustrada unde este curent sau intr-un ghiveci pus jos, direct pe pamantul rece. Noaptea poti proteja muscatele de inghet cu o panza de gradina, folie cu bule sau o patura. Cu toate acestea, daca devine din nou foarte frig, ar trebui sa-ti plasezi temporar plantele intr-un spatiu interior protejat. Sera, casa de vara sau garajul sunt adaposturi de urgenta potrivite - ideal cu lumina naturala.

La ce ar trebui sa fii atent cand plantezi muscatele?

Fie ca este intr-o cutie pe balcon, jardiniera, ghiveci, cos suspendat sau in gradina, muscatele se simt bine oriunde, atata timp cat au suficient spatiu. Distanta dintre plante ar trebui sa fie de cel putin 20 cm, iar inaltimea ghiveciului nu ar trebui sa fie mai mica de 18 cm. La plantare, foloseste compost de inalta calitate, pre-fertilizat, aminteste-ti sa incluzi un strat de drenaj si asigura-te ca excesul de apa se poate scurge intotdeauna.

Ingrijire muscate

Care este locatia ideala pentru muscate?

Muscatele sunt plante sensibile la lumina. Cu cat primesc mai mult soare, cu atat infloresc mai abundent. Pentru a te bucura rapid de multe flori, cumpara plante bine dezvoltate, cu multi boboci si frunzis dens. Muscatele sunt in elementul lor intr-un loc cu soare din plin. Cu toate acestea, ele pot face fata si umbrei partiale. Muscatele nu sunt incantate de ploaia constanta. Soiurile cu flori mari sau duble in special, apreciaza un acoperis protector deasupra capului in zilele ploioase.

Cum uzi corect muscatele?

Muscatele pot stoca multa umiditate in frunze si tulpini, deci cateva zile fara apa nu sunt o problema. Cu toate acestea, ele necesita udare regulata pentru a inflori abundent. In zilele de vara foarte calde, este o idee buna sa le uzi dimineata si seara. Ghivece cu rezervor si sisteme de irigare automate pot reduce semnificativ cantitatea de udare necesara. Sfat: Apa pluviala sau apa stationata este ideala pentru udare.

In special la plantele dese, uneori umiditatea nu ajunge la sol, chiar si in vreme ploioasa. Pentru a afla daca plantele tale au nevoie de apa, verifica umiditatea solului cu un deget. Daca solul este cald si uscat, trebuie sa le uzi. Daca ploua continuu, expertii recomanda evitarea tavilor de picurare sau a ghivecelor in care se poate colecta apa, deoarece muscatele nu suporta sa fie inecate in apa.

Ingrijire muscate

Cum fertilizezi corect muscatele?

Muscatele au nevoie de multe substante nutritive. Ar trebui sa incepi sa le fertilizezi dupa aproximativ patru pana la sase saptamani de la plantare. Pana atunci, substantele nutritive au fost adesea deja epuizate, chiar si cu compostul pre-fertilizat. Pentru o nutritie optima, adauga pur si simplu un ingrasamant comercial pentru plantele cu flori in apa o data pe saptamana. Alternativ, poti folosi bete de ingrasamant. Acestea dureaza aproximativ doua pana la trei luni.

Daca s-a folosit ingrasamant cu eliberare lenta la plantare, poti astepta mai mult timp inainte de a aplica o hranire suplimentara. Timpul exact depinde, printre altele, de tipul de ingrasamant utilizat si de temperatura si umiditatea solului. Incepand cu sfarsitul verii nu este neobisnuit ca muscatele sa aiba nevoie de nutrienti suplimentari chiar si atunci cand sunt hranite cu ingrasamant cu eliberare lenta. Poti vedea o deficienta de nutrienti atunci cand muscatele tale nu mai infloresc corect sau frunzele devin galbene, chiar daca totul este in regula in rest.

Indeparteaza florile ofilite

Indepartarea regulata a florilor si frunzelor ofilite, precum si a tulpinilor moarte, mentine muscatele sanatoase si stimuleaza formarea de flori. Soiurile care se curata singure, care sunt intalnite in principal printre muscatele curgatoare, isi pierd singure florile ofilite si de obicei produc altele noi imediat. Cu toate acestea, frunzele ofilite trebuie indepartate manual.

Pastrarea muscatelor peste iarna

Muscatele sunt plante perene. Daca doresti sa le pastrezi peste iarna si ai suficient spatiu, inainte de primul inghet nocturn, tunde plantele la aproximativ 15 cm si muta-le intr-un loc luminos si racoros. Muscatele nu au nevoie de ingrasamant si aproape deloc apa iarna. In primavara, replanteaza plantele in compost proaspat si asaza-le intr-un loc mai cald. Cu putin noroc, vor inmuguri din nou.

Sursa: Muscate pentru Europa

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Cascada si iaz

SEMINEU DE TERASA LANDMANN

Pret: 712,81 LEI 599,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Bucatarie

SET MOBILA BUCATARIE MARINA B

Pret: 2265,00 LEI 1472,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!