Cum se monteaza corect placile ceramice - gresia, faianta sau piatra naturala

in Constructii

Afla cum poti obtine un montaj corect al ceramicii tale!

Cum se monteaza gresia si faianta

Pentru ca in ultima perioada in procesul de amenajare al unei locuinte ceramica a capatat un rol foarte important, trebuie sa urmaresti cativa pasi ca aceasta sa iasa in evidenta pentru un montaj corect.

Sfatuieste-te cu arhitectul, designerul de interior si mai ales cu persoana responsabila de instalatiile de incalzire din locuinta, daca aceasta v-a beneficia de incalzire in pardoseala, ce tip de ceramica sa alegi pentru un aspect placut dar mai ales pentru un tranfer termic eficient de caldura.

Alege o persoana sau o echipa de montaj de incredere. Este clar ca pentru ceramica de dimensiuni mari - peste 120 cm este nevoie de cel putin 2 persoane pentru o manevrare corecta a placii. Primele semne care arata ca echipa aleasa este una capabila de o lucrare de calitate ar fi sculele cu care ei se prezinta pe santier. O echipa care se respecta evident foloseste scule de calitate, durabile. Pentru placile ceramice mari in general se folosesc masini de taiere cu apa, cu care poti obtine taieturi precise pe o lungime mare.

Nu fa rabat la consumabilele folosite pe parcursul procesului de montare. Printre cele mai uzuale consumabile folosite sunt:

1. Adezivul pentru ceramica. Este foarte importanta alegerea adezivului, care face legatura intre placa de ceramica si suprafata pe care urmeaza sa fie aplicata. Este important sa alegeti un produs dedicat pentru ceramica amplasata la exterior. Schimbarile de temperatura pot afecta grav o lucrare unde nu s-a folosit adezivul potrivit. Evident, este foarte importanta si etapa de aplicare a adezivului pe placa dar si pe suprafata de lucru.

2. Distantierii si penele pentru nivelare - aceste produse care au aparut de cativa ani la noi pe piata, usureaza munca celui care monteaza ceramica si scurteaza considerabil procesul de montare. Permite fixarea placilor fara a obtine canturi sau rosturi nedorite. Daca produsul este de calitate nu vei avea suprize la etapa montarii. In prima etapa se pregateste suprafata pe care urmeaza sa fie asezata ceramica - aplicare de material cu o gletiera cu dinti. In acelasi timp se fixeaza distantierii de nivelare care pot fi de mai multe dimensiuni (1mm, 1.5mm, 2mm sau distantieri mai inalti pentru placile mai groase 2mm) dar si materialul pe placa ceramica. Dupa ce se fixeaza placa pe pozitii, aceasta se asigura cu pana pentru nivelare, folosindu-se un cleste de nivelare. Indicat este ca in toata aceasta etapa ceramica sa fie manipulata cu ventuze de fixare. Dupa ce adezivul se intareste, penele se scot lovindu-le cu un bocanc sau cu un ciocan din cauciuc. Ulterior ele se pot refolosi.

Montare distantieri gresie

3. Carotele pentru ceramica - Pe parcursul procesului de montare, mesterul va fi nevoit sa gaureasca placile de ceramica pentru tevile de la instalatii, gurile de scurgere sau ventilatie. Acestia pot opta pentru mai multe variante de gaurire, profesionale cu carote pentru polizor unghiular sau pentru bormasina. Cele pentru polizor unghiular sunt fara burghiu centrator si pentru gaurire intai se foloseste putin inclinat pana se obtine un sanfren. Aceeasi procedura se aplica si la cele pentru bormasina cu sau fara centrator. Mai exista metoda mesterului fara scule, care obtine o gaura cu polizorul unghiular. Aceasta nu va fi niciodata la fel de finisata ca cea facuta cu carotele de ceramica potrivite. Evident exista riscul ca atunci cand nu ai sculele potrivite sa ai si pierderi mari de ceramica, riscand fisurarea acestora.

4. Discurile si dischetele diamantate - Pentru ca in ultima perioda clientii aleg perfectiunea, provocarea cea mai mare raman colturile. Taierile la unghi de 45 de grade a ceramicii ramane provocarea cea mai mare a mesterilor. Pentru aceasta se recomanda folosirea unor discuri subtiri pentru ceramica pentru o taiere precisa dar si a dischetelor pentru slefuire. Este de notorietate ca dupa taiere raman urme care pot disparea daca folosesti dischetele pentru ceramica. Acestea se impart in 2 categorii, pentru gresie si faianta - care se folosesc atat pe umed cat si pe uscat si cele pentru piatra naturala, ceramica granit si marmura care se folosesc pe uscat. Recomandat este sa incepi slefuirea cu o granulatie mai mare si sa inchei cu o granulatie mai fina. Abia dupa finisare poti pune ceramica pe pozitie si poti obtine un unghi de 90 de grade curat pe care poti sa il incarci cu chit.

Taiere placi ceramice la unghi

5. Chitul pentru rosturi - Acesta se aplica la final dupa ce se indeparteaza distantierii pentru nivelare si se curata rosturile de adezivul nedorit. Chitul are rolul de a inchide spatiile dintre rosturile formate la montare dar si pentru a preveni infiltrarea apei. Acesta se alege in functie de culoarea preferata si poate sa fie sub forma de pulbere sau in galeata, gata preparat.

Chiar daca aceste detalii nu par importante, respectandu-le vei reusi sa pui in valoare proiectul tau, unde ceramica v-a iesi in evidenta. Consumabilele pentru ceramica noi le gasim la https://www.tehnicexpert.ro/

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!