Panouri fotovoltaice: tot ce trebuie sa stii

in Case ecologice

In acest articol, vom oferi o prezentare generala a panourilor fotovoltaice si dorim sa ii multumim echipei Giaul pentru raspunsurile la intrebarile noastre si pentru informatiile si sfaturile valoroase legate de solutiile solare. Speram ca aceste informatii va vor ajuta sa faceti cea mai buna alegere pentru casa Dvs.

Panouri fotovoltaice

Ce sunt panourile fotovoltaice, cat costa, cum functioneaza?

Intrebare importanta: va pot ajuta panourile solare de ultima generatie sa economisiti la facturi?

Daca intri pentru prima data in lumea fotovoltaicului, este normal sa-ti pui aceste intrebari.

In acest articol veti gasi tot ce aveti nevoie pentru a intelege cum functioneaza, modelele de mare succes si economiile pe care le pot genera panourile solare.

Inainte de a incepe sa cititi, este bine de subliniat faptul ca difuzarea acestui produs este in continua crestere. Aceasta tendinta poate fi explicata prin mai multi factori, cum ar fi:

  • Cresterea brusca a pretului gazului si energiei electrice ii imping pe multi romani sa investeasca in aceasta tehnologie verde.
  • Multi consumatori iau in considerare producerea de energie curata pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Un panou fotovoltaic este o structura plata compusa dintr-un set de celule fotovoltaice conectate in serie si in paralel. Aceste celule sunt acoperite cu o sticla de protectie capabila sa optimizeze performanta panoului, in timp ce marginile sunt realizate din aluminiu la exterior pentru a creste soliditatea produsului.

Mai mult, trebuie precizat ca panoul fotovoltaic are o tehnologie complet diferita de panoul solar termic.

Care este diferenta dintre panourile solare termice si cele fotovoltaice?

Dupa cum multi stiu, panoul fotovoltaic poate fi numit si panou solar. Cu toate acestea, acesta nu trebuie confundat cu panoul solar termic, o tehnologie care foloseste caldura soarelui pentru a produce apa calda menajera.

Panoul solar fotovoltaic, pe de alta parte, foloseste radiatia solara si nu caldura pentru a produce electricitate.

Panouri solare pentru electricitate: cum functioneaza

Un sistem fotovoltaic presupune utilizarea panourilor solare formate din mai multe celule fotovoltaice care sunt folosite pentru a transforma energia transportata de fotoni in energie electrica. Aceasta conversie are loc datorita "stimularii" electronilor din interiorul semiconductorului de catre fotoni.

Functionarea unui panou fotovoltaic consta din urmatoarele faze:

  • Expunerea panoului la lumina soarelui
  • Transferul energiei fotonilor catre electronii prezenti pe celula de siliciu
  • Crearea de energie electrica in interiorul circuitului

Panourile fotovoltaice genereaza curent continuu, care nu poate fi folosit in casele noastre. Acest curent este apoi convertit in curent alternativ de catre un invertor fotovoltaic pentru a fi utilizat in casa.

Cum sa alegi cel mai potrivit panou fotovoltaic

Exista mai multi factori de luat in considerare atunci cand alegeti cel mai potrivit panou fotovoltaic, printre care:

  • Puterea sa variind de la 300 W la 600 W
  • Produs si garantii de productie
  • Tehnologia folosita.

Un alt aspect foarte important se refera la curatarea panourilor , care trebuie pastrate intotdeauna in cele mai bune conditii.

Beneficiile panourilor fotovoltaice

In spatele unui panou fotovoltaic se ascund numeroase beneficii, printre care:

  • Economii de energie: instalarea panourilor fotovoltaice poate fi o investitie costisitoare la inceput, dar economiile obtinute din aceasta cheltuiala sunt vizibile inca de la prima factura. In plus, este posibila introducerea surplusului de energie in retea si "revand" prin serviciul de contorizare. In medie, in Italia, instaland sistemul fotovoltaic potrivit, poti economisi intre 60 si 70% din cheltuielile cu energia electrica, recuperand investitia in mai putin de 5 ani.
  • Eliminarea gazelor: cu un studiu bine realizat, factura la gaz ar putea fi eliminata complet, cu o economie de 100%.
  • Sustenabilitate: spre deosebire de alte surse de energie, panourile fotovoltaice va permit sa generati energie curata la Km0, salvand in acelasi timp mediul inconjurator (va sfatuim sa aflati mai multe despre acest subiect citind articolul nostru despre impactul panourilor fotovoltaice asupra mediului).
  • Disponibilitate: soarele este o sursa inepuizabila prezenta pe intreaga planeta si de aceea permite producerea energiei solare chiar si in cele mai indepartate zone ale lumii.
  • Compatibilitate cu alte tipuri de energie: multe case alterneaza energia fotovoltaica cu alte surse de energie regenerabila si nu ca cea conventionala care este folosita atunci cand energia solara nu este disponibila. Aceasta este o alegere pe care multi o fac pentru a trece treptat la energia solara.

In general, utilizarea panourilor fotovoltaice are un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, asigura o sursa de energie curata si independenta, reduce costurile de energie si poate fi o investitie pe termen lung pentru proprietarii de locuinte sau de afaceri.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!