Centralele electrice, solutii ecologice si silentioase de incalzire a locuintelor

in Case ecologice

Ultimul deceniu a dovedit omenirii ca impactul poluarii si al modificarilor climatice este o realitate concreta, care afecteaza deopotriva statele dezvoltate, cat si statele mai sarace, cu impact asupra economiei, in ansamblu, si asupra calitatii vietii fiecarui individ. De aceea, consumatorii au devenit mai preocupati de consecintele actiunilor lor asupra mediului inconjurator si au inceput sa caute solutii de incalzire cat mai prietenoase cu natura. In acest sens, centralele electrice reprezinta o alternativa ecologica si silentioasa de incalzire a locuintelor, cat si o optiune eficienta atunci cand sursele de combustibili fosili sau solizi nu sunt la indemana.

Centrale electrice incalzire locuinte

Ultimul deceniu a dovedit omenirii ca impactul poluarii si al modificarilor climatice este o realitate concreta, care afecteaza deopotriva statele dezvoltate, cat si statele mai sarace, cu impact asupra economiei, in ansamblu, si asupra calitatii vietii fiecarui individ. De aceea, consumatorii au devenit mai preocupati de consecintele actiunilor lor asupra mediului inconjurator si au inceput sa caute solutii de incalzire cat mai prietenoase cu natura. In acest sens, centralele electrice reprezinta o alternativa ecologica si silentioasa de incalzire a locuintelor, cat si o optiune eficienta atunci cand sursele de combustibili fosili sau solizi nu sunt la indemana.

Centralele electrice sunt dispozitive care transforma energia electrica in energie termica, fiind utilizate in principal pentru incalzirea locuintelor si a cladirilor de birouri. Acestea functioneaza prin incalzirea apei dintr-un rezervor prevazut cu o conducta de intrare si una de iesire. In acest articol vor fi abordate avantajele si dezavantajele utilizarii unei centrale electrice, tipurile de centrale, in functie de elementul care incalzeste apa din rezervor, precum si solutiile de reducere a consumului de energie electrica si sfaturi de crestere a randamentului centralei electrice.

De ce sunt centralele electrice o solutie ecologica?

Centralele electrice sunt considerate o solutie ecologica deoarece nu produc emisii de gaze de efect de sera in timpul procesului de incalzire. In timp ce tehnologiile traditionale care folosesc combustibil fosil, precum gazul sau petrolul, emit cantitati semnificative de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera in atmosfera, centralele electrice nu elibereaza noxe sau reziduuri rezultate din ardere.

Cu toate acestea, intr-un tablou de ansamblu, se poate argumenta ca sursa energiei electrice la care este racordata centrala are la randul ei un impact asupra mediului. Insa este singurul sistem de incalzire care permite conectarea la o sursa de energie independenta, perfect regenerabila. Amplasarea catorva panouri fotovoltaice care sa sustina partial sau chiar total consumul va asigura o sursa de energie sustenabila care nu poate fi contestata nici de cel mai fervent ecologist. In acest caz, utilizarea centralelor electrice nu este doar neutra ca impact asupra mediului, ci contribuie la reducerea dependentei de combustibili fosili sau solizi si la imbunatatirea calitatii aerului, atat din vecinatatea proprietatii, cat si in general [1].

Cat costa incalzirea cu o centrala electrica?

Teama de facturile exorbitante la energie face ca centralele electrice sa fie ultima optiune in ceea ce priveste eficienta economica a unui astfel de sistem de incalzire. Este insa o solutie perfect viabila pentru asigurarea confortului termic al unei locuinte care nu poate racorda la reteaua de gaze si pentru care cheltuielile si disconfortul folosirii unei centrale pe lemne sau carbuni sunt semnificative. Fiecare consumator casnic, inainte de a face o achizitie si de instalarea sistemului de incalzire, isi pune intrebari referitoare la cat consuma o centrala electrica. Specialistii de la Dolinex apreciaza ca folosirea unei centrale electrice nu ii va pune niciodata pe consumatori in fata unei surprize neplacute, intrucat cheltuielile cu energia electrica pot fi in mare parte estimate cu acuratete.

Acest lucru se datoreaza faptului ca puterea unei centrale electrice, cuprinsa intre 4 kW si 96 kW si specificata in descrierea produsului, este echivalenta cu consumul de energie pe ora necesar pentru incalzire. Asadar, pentru estimarea consumului, se inmulteste puterea cu numarul de ore zilnice de functionare si cu numarul de zile, rezultatul fiind consumul lunar al centralei. Valoarea facturii depinde de pretul pe kW/h stabilit cu furnizorul de energie, prin contract.

Alegerea unei centrale de putere mica, in speranta ca va consuma mai putina energie electrica si proprietarul va avea facturi mici la curent nu este o solutie, intrucat centrala de putere mica nu este capabila sa incalzeasca orice spatiu. Pe langa faptul ca locuinta nu va avea caldura si confortul dorit, centrala poate fi suprasolicitata prin functionare peste capacitatile ei. Pentru a calcula puterea necesara a centralei, se inmulteste volumul camerei (suprafata x inaltimea) cu coeficientul de izolatie. Acesta din urma poate fi estimat pentru fiecare incapere si depinde si de numarul de ferestre din locuinta. Cu cat spatiile sunt mai putin izolate, cu atat coeficientul de izolatie va fi mai mare. Astfel, pentru o locuinta foarte bine izolata, cu o suprafata de pana la 120 mp, confortul termic este atins cu o centrala cu putere de 10-12 kW, se arata intr-un articol de pe Dolinex.ro.

Avantajele centralelor electrice fata de alte sisteme de incalzire

Centralele electrice prezinta o serie de avantaje fata de alte metode de incalzire a locuintelor. In primul rand, acestea sunt mult mai silentioase decat centralele traditionale care folosesc combustibil fosil, deoarece nu produc zgomot in timpul procesului de incalzire. In plus, centralele electrice sunt mult mai usor de intretinut decat centralele traditionale, intrucat nu necesita curatarea si inlocuirea filtrelor sau a altor componente.

Utilizarea centralelor electrice poate reduce costurile de intretinere. Cu o centrala electrica, proprietarul nu trebuie sa isi faca griji in privinta amplasarii intr-o incapere speciala din casa. Totodata, neavand nevoie de combustibili solizi, nu este nevoie de spatiu pentru depozitarea acestora.

Pentru o persoana cu o constiinta ecologica dezvoltata, faptul ca centralele electrice nu produc emisii de gaze de efect de sera, contribuind astfel la reducerea costurilor asociate cu schimbarile climatice, poate fi un argument hotarator. Pentru acoperirea costurilor la energie electrica, se pot monta panouri fotovoltaice, astfel incat centrala electrica sa fie si mai prietenoasa cu mediul.

Majoritatea centralelor electrice se pot utiliza cu sisteme de incalzire prin pardoseala, ceea ce face ca nevoia de calorifere sa fie inlaturata, iar spatiul din casa sau din apartament sa fie folosit cu maxima eficienta [2].

Cu ajutorul centralelor electrice se poate asigura atat confortul termic intr-o locuinta, cat si satisfacerea nevoilor de consum de apa calda. In functie de cantitatea de apa calda necesara, poate fi nevoie sau nu de instalarea unui boiler pe langa centrala electrica.

Dezavantajele centralelor electrice

Desigur, utilizarea centralelor electrice prezinta si cateva dezavantaje. In primul rand, instalarea unei centrale electrice poate fi mai costisitoare decat instalarea unui sistem de incalzire traditional. Acest lucru se datoreaza faptului ca centralele electrice necesita o retea electrica adecvata si o conexiune puternica la reteaua electrica. Instalarea se face numai de catre personal autorizat, electricieni autorizati ANRE, conform unui proiect realizat de catre o companie atestata, depus pentru verificare si autorizare la operatorul de retea.

Nu in ultimul rand, energia electrica are un pret mai ridicat decat gazele naturale sau lemnul, ceea ce poate constitui un dezavantaj major. Cu investitii in panouri solare, atat costurile initiale de achizitie si instalare, cat si sustinerea consumului, pot fi amortizate cu succes.

Intreruperea curentului electric cauzeaza desigur si intreruperea functionarii centralei, ceea ce este insa un dezavantaj al tuturor aparatelor electrocasnice care sunt activate prin curent electric, inclusiv centralele termice pe gaz, conditionate de declansarea electrica a procesului de ardere.

Tipuri de centrale electrice

Exista mai multe tipuri de centrale electrice, fiecare avand propriile caracteristici referitoare la procedeul de incalzire a apei din rezervor. In oferta magazinelor specializate in instalatii se regasesc:

  1. Centrale electrice prin inductie, care folosesc un camp magnetic pentru a incalzi apa. Randamentul unei astfel de centrale este de 98-99 % pe tot parcursul functionarii, fata de 95 % pentru celelalte tipuri.
  2. Centrale electrice trifazate sau trifazice, in care metoda de transfer a curentului electric se bazeaza pe trei fire, prin care este transmis curentul alternativ, unul dintre ele avand si retur. Puterea lor depaseste intotdeauna 9 kW.
  3. Centrale electrice ionizate, la care incalzirea apei se face prin actiunea curentului electric asupra moleculelor de apa pe care le divizeaza in ioni care se deplaseaza spre electrozii centralei.

Cum se poate imbunatati randamentul centralei electrice?

De regula, centralele electrice sunt catalogate ca eficienta energetica D, conform noilor standarde, insa se pot achizitiona si centrale electrice de clasa B. Pentru a nu depasi consumul estimat, centrala si puterea sa de incalzire trebuie sa fie alese astfel incat sa corespunda necesitatilor spatiului si obiceiurilor de consum de apa calda ale membrilor familiei.

Folosirea termostatului, pastrarea unei temperaturi de intretinere chiar si atunci cand locuitorii casei nu sunt prezenti vor impiedica functionarea haotica sau in salturi a centralei. O investitie in panouri fotovoltaice poate asigura chiar o independenta energetica totala fata de reteaua de energie electrica a furnizorului si o centrala 100 % eco-friendly.

Centralele electrice reprezinta o solutie ecologica si silentioasa de incalzire a locuintelor si a cladirilor de birouri. Acestea prezinta numeroase avantaje fata de alte metode de incalzire si pot fi alimentate cu energie electrica produsa din surse regenerabile. Pentru a evita costurile ridicate date de consumul de energie electrica, centrala electrica se alege in functie de necesitatile si caracteristicile spatiului. Se pot adopta masuri adecvate de eficientizare a functionarii si de acoperire partiala sau totala a consumului, din surse sustenabile de energie.

Surse:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620350800

[2] https://www.earthpeopleco.com/four-environmental-benefits-of-electric-heat/

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!