Care sunt principalele etape de obtinere ale unui credit imobiliar

in Financiar

Imprumutul imobiliar reprezinta o decizie si un angajament important, pe care este necesar sa-l contractezi dupa ce te-ai asigurat ca ai analizat ofertele de creditare de la mai multe institutii.

etape de obtinere ale unui credit imobiliar

Foto: Shutterstock

Obtinerea acestuia iti poate ridica anumite semne de intrebare, motiv pentru care este util sa cunosti dinainte principalii pasi ai procesului de acordare. Citeste acest articol si descopera etapele de obtinere ale unui credit imobiliar.

1. Te informezi

Primul, si poate cel mai important pas, este sa te documentezi in legatura cu optiunile de creditare disponibile. Atunci cand citesti ofertele bancilor, verifica dobanzile, comisioanele si conditiile de imprumut ale acestora, apoi alege-o pe cea mai potrivita nevoilor tale. in general, iti poti achizitiona propria locuinta cu ajutorul unui credit imobiliar pe care sa il rambursezi in decursul a 5, 10, 20 sau maximum 35 de ani, in functie de suma imprumutata, avansul platit si valoarea ratei lunare. Pentru a descoperi cat trebuie sa platesti lunar, conform sumei si duratei creditului, intra pe site-ul oficial al bancii si foloseste calculatorul de credit!

2. Depui documentele necesare pentru alcatuirea dosarului de credit

De cele mai multe ori, ai nevoie de urmatoarele documente pentru intocmirea dosarului de credit:

  • actul de identitate;
  • cererea de credit;
  • acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscului de Credit;
  • adeverinta de venit;
  • certificatul de casatorie, daca este cazul.

Lista completa a actelor necesare o poti gasi fie pe pagina web a institutiei bancare, fie o soliciti consultantului tau.

3. Astepti pre-aprobarea creditului

Dupa depunerea documentelor de mai sus, banca iti verifica situatia financiara pe baza acestora si revine in cel mai scurt timp cu un raspuns in privinta creditului. Tot acum afli si suma maxima pe care o poti primi.

4. Cauti locuinta dorita

Din momentul in care banca ti-a acceptat creditul, in functie de institutie ti se pun la dispozitie intre 30 si 120 de zile sa gasesti casa sau apartamentul mult visat. Pentru a eficientiza cautarea, poti cere ajutorul unei agentii imobiliare sau a unor prieteni. Daca locuinta pe care ti-o doresti depaseste suma de bani pe care ti-o poate imprumuta banca, acum este momentul sa negociezi cu vanzatorul pretul acesteia.

5. Depui documentele locuintei la dosarul de credit

Urmatorul pas este sa semnezi antecontractul cu vanzatorul si sa trimiti bancii actul de proprietate al locuintei, intabularea dreptului de proprietate, documentatia cadastrala, un extras recent de Carte Funciara pentru informare si orice alt act pe care institutia il poate cere pentru a stabili datele referitoare la evaluarea locuintei.

6. Alegi un evaluator autorizat pentru verificarea imobilului

In timp ce strangi documentele necesare, poti alege si un evaluator autorizat pentru a realiza raportul de evaluare a locuintei, necesar dosarului de credit. Este important sa stii ca trebuie sa achiti o taxa de evaluare, care poate sa difere de la o banca la alta.

7. Obtii aprobarea finala

Dupa ce dosarul de credit este complet, institutia bancara il completeaza si evalueaza in decursul a cateva zile, apoi primesti raspunsul final. Daca ti s-a aprobat creditul, urmeaza sa stabilesti o intalnire la notar impreuna cu vanzatorul.

8. Semnezi contractul de vanzare - cumparare si pe cel de ipoteca

Etapa urmatoare presupune sa semnezi contractul de vanzare-cumparare la notar, apoi pe cel de ipoteca fie la banca, fie tot la notar. La momentul semnarii contractului trebuie sa ai asupra ta actul de identitate, certificatul de casatorie (dupa caz) si contractul de credit.

9. Vanzatorul imobilului primeste banii in cont

Ultimul pas presupune transferul banilor in contul vanzatorului. Aceasta etapa se realizeaza dupa ce depui la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara cererea de intabulare, care atesta dreptul tau de proprietate asupra imobilului, impreuna cu cererea de inscriere in favoarea Bancii a ipotecii si a interdictiilor aferente.

In linii mari, aceasta este procedura de obtinere a unui credit imobiliar. Informeaza-te in legatura cu toti termenii si conditiile contractului de credit si adreseaza intrebari consultantului bancar de fiecare data cand apar neclaritati, iar procesul de aplicare si obtinere ale imprumutului pot deveni mai simple.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!