Cat consuma o centrala pe peleti?

in Financiar

Factorii care influenteaza consumul

Sezonul rece bate la usa si multi oameni sunt preocupati de subiectul incalzirii locuintelor. Proprietarii care au acasa o centrala pe peleti stiu ca aceasta este o idee foarte buna de a incalzi locuinta, avantajele fiind legate in special de economisire si randament. In plus, peletii se gasesc usor, lasa putine reziduuri in urma arderii si sunt usor de depozitat.

Centrale pe peleti

Centralele pe peleti sunt sisteme automatizate care asigura incalzirea spatiilor de diverse dimensiuni, inclusiv a spatiilor comerciale sau industriale. Puterea lor nominala variaza in functie de necesarul termic al incaperii. Pentru consumul casnic, acele centrale care au puteri termice nominale intre 18 si 50 kw sunt cele mai cautate.

Majoritatea persoanelor care apeleaza la acest tip de incalzire, sunt, de obicei, acelea care nu dispun de bransament la reteaua de gaz natural sau oameni care cauta pentru locuintele nou construite solutii mai noi si mai ecologice pentru obtinerea caldurii si a apei calde. O centrala pe peleti de noua generatie poate folosi sisteme inteligente care pot fi comandate si monitorizate de pe telefon.

Consumul unei centrale pe peleti este influentat de mai multi factori:

  • izolarea imobilului;
  • calitatea tamplariei;
  • clima din zona in care se afla imobilului;
  • cum este pozitionat imobilul (spre sud sau spre nord, daca este inconjurat de alte imobile);
  • suprafata care trebuie incalzita;
  • modelul centralei.

Cand se vorbeste despre consum in cazul unei centrale pe peleti, se urmareste atat consumul de combustibil, cat si cel de energie electrica. Dupa cum s-a putut observa, variatia consumului este influentata de foarte multi factori, de care oricine trebuie sa tina cont atunci cand intentioneaza sa faca o astfel de achizitie. Un punct foarte important in asigurarea unui consum eficient si economic il reprezinta modelul echipamentului. Daca acesta provine de la un brand recunoscut pentru atentia acordata calitatii produselor, pentru interesul constant privind imbunatatirea lor, evident ca este de luat in considerare.

Cele mai eficiente centrale pe peleti

O centrala pe peleti asigura un consum economic, dupa cum se va obsera si din urmatoarele informatii. Unele dintre cele mai eficiente modele de pe piata, din acest punct de vedere, sunt centralele Viadrus si Prity.

Centrala pe peleti Prity PLW35B 35 kW este complet automatizata si poate incalzi o locuinta de pana la 390 metri patrati. Este complet accesorizata cu pompa de circulatie, vas de expansiune, aerisitor etc. Echipamentul are un consum de peleti de la 2,6 pana la 7.8 kg/ora, iar randamentul este unul foarte ridicat.

Un alt model de centrala eficienta din punct de vedere al consumului este Viadrus U22 Economy, 41 kW, gazeificare, focar beton refractar ViaBurn. Echipamentul este realizat din materiale de foarte buna calitate, ceea ce ii asigura o functionare eficienta, dar si durabilitate. Ca si combustibil, se pot utiliza atat peleti, cat si cocs, antracit sau lemn, permitand modificarea de la un combustibil solid la unul gazos sau lichid si invers.

Centrala pe peleti Prity G35 cu arzator peleti PPB-33, 33 kW este, de asemenea, un echipament foarte eficient, atat pentru consumul casnic, cat si pentru cel industrial. Are un boiler din otel, iar volumul boilerului de apa este de 110 litri. Consumul mediu de peleti al acestei centrale este de 6 kg/ora, iar cel electric este de 400W la aprindere si de 100W la functionare.

Ce costuri implica o centrala pe peleti

Pe langa pretul propriu zis al unei centrale pe peleti, care poate varia de la cateva mii de lei pāna la peste 10.000 de lei, mai trebuie tinut cont si de costul combustibilului. Peletii se cumpara la saci (de 10, 15, 20, 50 sau 100 de kg), iar ideal este, pentru economisire, sa se achizitioneze cand exista oferte pentru volume mai mari. Astfel, un kg de peleti de fag poate costa 1.50-1.75 lei.

Unele modele de centrale functioneaza cu peleti de calitate, de brad, in timp ce altele au un consum de peleti din reziduri vegetale. Acestia din urma pot fi si la jumatate de pret fata de cei calitativi, dar si puterea lor calorica este mai scazuta.

Achizitia unei centrale pe peleti este de dorit, asadar, din punct de vedere al consumului, eficientei si usurintei in utilizare.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!