Sfaturi pentru izolarea usilor impotriva curentilor de aer

in Ghid Practic Casa

Noua sau veche, orice casa poate fi afectata de prezenta unor curenti de aer nedoriti. Acestia sunt problematici in special atunci cand doresti sa te bucuri de o locuinta eficienta din punct de vedere energetic si sa asiguri o izolare fonica adecvata.

Sfaturi pentru izolarea usilor impotriva curentilor de aer

Cel mai adesea, acesti curenti de aer sunt caracteristici usilor si ferestrelor casei. Este important sa asiguri eliminarea lor pentru a preveni rispirea caldurii si umezeala excesiva cauzata de condens care poate conduce la aparitia mucegaiului.

Daca doresti sa asiguri o izolare cat mai buna a usilor impotriva curentilor de aer, iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont.

Asigura un montaj corect

Nu vei sesiza prezenta unor curenti de aer nedoriti daca asiguri un montaj corect atat al usilor exterioare, cat si al celor interioare. Este important sa eviti existenta unor goluri intre tocul de usa si zidarie. Chiar si cele de dimensiuni mici pot fi suficiente pentru ca aerul cald sa fie inlocuit de aer rece din exterior. Poti identifica zonele problematice prin plasarea unei coli de hartie sau a unei lumanari aprinse in jurul tocului. Daca apar miscari ale colii sau palpairi ale lumanarii inseamna ca ai identificat un curent de aer.

Pentru a obtine rezultate optime in timpul montajului, ar trebuie sa ai in vedere utilizarea benzilor de etansare pentru usi. Acestea sunt de regula prevazute cu un adeziv care asigura lipirea de tamplarie. Aderenta la zidarie se realizeaza cu ajutorul unui adeziv special, fiind necesara si pregatirea stratului suport cu ajutorul unei amorse. O astfel de banda poate fi utilizata atat la interior, cat si la exterior, este permeabila la vapori si poate fi ulterior tencuita si vopsita.

Prin utilizarea acestei solutii pentru montajul usilor tale vei putea obtine rosturi etanse la aer, apa si vant. Unele optiuni pot asigura o aderenta corespunz?toare inclusiv pe straturi de suport minerale. In plus, aceste benzi pot fi atat de subtiri incat plierea lor in jurul colturilor, necesara pentru a obtine rezultate optime, nu este deloc dificila.

Realizeaza anumite reglaje

Daca ai constatat prezenta unor curenti de aer in jurul foii de usa, aparitia lor poate fi rezultatul unei pozitii incorecte a acesteia, in special in cazul usilor termopan. Uneori, situatia poate fi remediata prin interventii asupra sistemelor de reglaj de la nivelul balamalelor si al feroneriei.

De obicei, suruburile de reglaj sunt mascate de capace si pot asigura modificari ale pozitiei usii (stanga-dreapta sau sus-jos) si ale presiunii pe garnituri. Pentru a evita deteriorarea usii sau posibile accidente, este preferabil sa contactezi un specialist pentru realizarea acestor reglaje. Totodata, daca aparitia curentilor de aer este cauzata de deteriorarea garniturilor, un astfel de specialist te poate asista si in aceasta privinta.

Utilizeaza garnituri de etansare din cauciuc

Daca realizarea anumitor reglaje asupra usii nu conduce la rezultatele dorite, poti elimina curentii de aer cauzati de existenta unui spatiu intre usa si toc sau usa si prag/pardoseala prin utilizarea unor garnituri de etansare din cauciuc. Acestea pot fi lipite direct de usa sau toc si pot fi inclusiv expandabile. Pentru a obtine rezultate optime, este important sa alegi o dimensiune cat mai potrivita. Poti bloca prezenta curentilor de aer in partea de jos a usii si prin utilizarea unei perne anti-curent.

Izolarea usilor impotriva curentilor de aer este un aspect important pentru asigurarea eficientei energetice a casei in care locuiesti. Din acest motiv, trebuie sa tii cont de aceasta necesitate inca din faza de montaj a usilor. Astfel, vei putea alege materiale calitative precum benzile de etansare pentru usi care pot asigura protectie inclusiv impotriva umiditatii excesive cauzate de condens.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!